Kouluterveydenhoitaja on huolissaan lasten väsymyksestä

Kirkonkylän koululla ei ole sisäilmaoireita

73kirkonkylän koulu5

Alakerran teknisen työn luokassa on ilmastoinnin lisäksi myös ilmanpuhdistin.

Kesän aikana korjatun Kirkonkylän koulun oppilailla ei ole terveydenhoitaja Erja Niemelän mukaan ilmennyt tämän syksyn aikana mitään erityisiä oireita, jotka viittaisivat koulun aiempiin sisäilmaongelmiin.

– Vastaan ei ole tullut mitään sellaista, että pystyisin sanomaan, että kyse olisi sisäilmaoireista. Suurinta osaa lapsista en ole edes vielä tavannut. Yksi lapsi on köhinyt pahasti ja toisella on ollut flunssan jälkeistä äänen käheyttä, mutta tällaista on syysaikaan jokaisella koululla ja päiväkodilla, kouluterveydenhoitaja kertoo.

Kirkonkylän, Sontulan ja Aseman kouluilla toimiva Erja Niemelä on enemmän huolissaan kaikilla kouluilla esiin tulleesta lasten väsymyksestä, josta terveydenhoitajalle raportoivat joko lapset itse tai heidän vanhempansa.

–  Ruutuaikaa –  siis aikaa television, tietokoneen, Ipadin tai pelikoneen – äärellä ei saisi olla kovin montaa tuntia päivässä eikä ainakaan kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi alakoululaisten tulisi ulkoilla riittävästi, vähintään pari tuntia päivässä koululiikunnan lisäksi, Niemelä painottaa.

Niemelä pitää terveydenhoitajan vastaanottoa Kirkonkylän koululla maanantaisin kello 9–11.30.

– Omassa huoneessani on ikkuna jatkuvasti auki, muuten tahtoo päätä särkeä, mutta onhan tämä aika pieni huonekin ja huoneessa on jatkuvasti lapsi minun lisäkseni, Erja Niemelä kertoo.

Henkilökunta pysynyt terveenä

Kirkonkylän koulun rehtorin Sakari Salmen mukaan koulun syyslukukausi on käynnistynyt hyvin edelleen muun muassa toisten portaiden osalta jatkuvasta remontista huolimatta. Korjaus- ja siivoustyöt  koulun asuntolassa sijaitsevissa ap- ja ip-toiminnan tiloissa jatkuvat rehtorin mukaan näillä näkymin syyslomaan asti. Salmen mukaan koulun luokkatilat ovat kuitenkin kunnossa, vaikka yhdessä luokkahuoneessa onkin ollut ongelmia ilmamäärän kanssa.

– Henkilökunta ainakin voi hyvin, koska kaikki ovat olleet töissä. Poissa on oltu ainoastaan oman lapsen sairastamisen vuoksi. Tähän voi vaikuttaa se, että suurin piirtein puolet vanhasta henkilökunnasta lähti koululta keväällä pois, Salmi toteaa.

Tällä hetkellä teknisen työn luokassa on opetusta vain neljä tuntia viikossa.

Tällä hetkellä teknisen työn luokassa on opetusta vain neljä tuntia viikossa.

Rehtorin tietojen mukaan koulussa on vain yksi sellainen oppilas, jonka oireet saattavat johtua koulun aiemmasta sisäilmaongelmasta, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole.

– Lukukauden alussa kaksi oppilasta sai pahaolo-oireita teknisen työn luokassa, mutta lähetin heidät ulos haukkaamaan raitista ilmaa. Mutta tuolloin ilmastointimme ei ollut vielä toiminnassa. Olen myös hyvin tietoinen siitä, että näistä asioista puhutaan kotona, ja silloin asiat värittyvät hyvin helposti myös oppilaiden joukossa, Sakari Salmi sanoo.

Alakerroksen ikkunoista ei mene enää vesi sisään.

Alakerroksen ikkunoista ei mene enää vesi sisään.

Kirkonkylän koulun alakerroksen teknisen työn tilan korjaustyöt ovat viimestelyä vaille valmiit. Luokasta puuttuu vielä muun muassa puruimuri.

Kirkonkylän koulun alakerroksen teknisen työn tilan korjaustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit. Luokasta puuttuu vielä muun muassa puruimuri.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?