Sivistystoimen kuulumisia

Profile Image of Forum Akaa

Puolitoista kuukautta Akaan sivistysjohtamista on nyt takana. Pehmeä lasku oli lyhyt – työhön olen mielestäni päässyt nopeasti käsiksi. Paljon vaikeita ja raskaita päätöksiä on valmisteltu ja on valmisteilla. Akaan valtuutetuilla on meneillään syksy, josta riittää varmasti kerrottavaa vielä pitkään.

Valtuuston muutama viikko sitten hyväksymä säästöpaketti kosketti kovasti myös sivistystoimea. Muun muassa Aseman koulussa ja Kylmäkosken kirjastossa toiminta loppuu, ja liikuntasihteerin vakanssia ei täytetä. Kun kustannuksia ja toimintaa leikataan, se näkyy väistämättä kuntalaisten saamissa palveluissa.

Elämme Akaassa, niin kuin muuallakin Suomessa, murroskautta. Enää ei ole selvää, että yhteiskunta hoitaisi kaikkia mahdollisia ja mahdottomia tehtäviä. Kolmannen sektorin aktiivisuus korostuu. Esimerkiksi liikuntasihteerin aiemmin tekemistä tehtävistä osa oli sellaisia, että niitä ei kunnassa hoida enää kukaan. Myös kunnan eri yhteisöille ja järjestöille jakamat avustukset pienenevät. Se aiheuttaa yhdistyksille jatkossa haasteita varainhankintaan. Toivottavasti meneillään olevat leikkaukset ja supistukset eivät tapa toimintaa vaan aktivoivat kolmatta sektoria tarkastelemaan ja tehostamaan myös omaa toimintaansa.

Yksi tämän syksyn kuumista perunoista on ollut Keskustan koulurakennuksen kohtalo. Asiantuntijoita ja mielipiteitä riittää. Valtuuston nimeämä palveluverkkotyöryhmä pohtii samaan aikaan koko Akaan kouluverkkoratkaisuja, joista Viialan kouluratkaisut ovat vain osa. Nyt mietitään ratkaisuja, joiden kanssa olisi elettävä useampi kymmenen vuotta eteenpäin. Pidän todennäköisenä, että Akaan kouluverkko tiivistyy jatkossakin, Aseman koulu tuskin on Akaan viimeinen lakkautettava koulu.

Suomessa on tällä hetkellä noin 2600 peruskoulua, kun niitä vuosituhannen alussa oli yli 4000. Suuntaus on koko valtakunnassa kohti suurempia kouluyksiköitä. Asialla on kaksi puolta. Toisaalta koulun koko ei määritä sen toiminnan laatua, vaan sen määrittää koulun toimintakulttuuri. Isommissa yksiköissä nykyisin erittäin tärkeät tukipalvelut – esimerkiksi terveydenhoitajat, kuraattorit, psykologit ja erityisopettajat – ovat lähellä ja läsnä. Mutta toisaalta on myös erittäin tärkeää, että esimerkiksi koulukuljetukset toimivat ja että lapsi kokee isossakin koulussa olevansa tärkeä yksilö, ei osa massaa.

Syksy alkaa olla pitkällä, ja talousarvioiden laadinta on kovassa vauhdissa. Tässä leikkausten ja supistusten maailmassa tulisi muistaa, että aurinko nousee jälleen huomenna. Vaikeat ajat korostavat yhteistyön merkitystä. Usein ei ole olemassa oikeita tai vääriä ratkaisuja, on vain olemassa ratkaisuja joiden kanssa on tultava toimeen. Hyvää syksyä Akaan Seudun lukijoille ja tsemppiä päättäjille!

Jukka Oksa

Kirjoittaja on Akaan sivistysjohtaja.

Ensi keskiviikkona tällä palstalla kirjoittaa Heli Piirainen.