”Nyt ei olla ainakaan jälkijunassa”

Akaan lukion ykkösluokkalaiset saavat Ipadinsa ensi viikolla

Toni Turkki käyttää omaa Ipadiään muun muassa pelaamiseen ja kirjoittamiseen. Luokkatoverit Hekma Peltonen ja Amanda Mäkinen sekä äidinkielenopettaja Anna Toivonen (tak.) ottavat koulun tarjoamat Ipadit käyttöön ensi viikon keskiviikkona.

Toni Turkki käyttää omaa Ipadiään muun muassa pelaamiseen ja kirjoittamiseen. Luokkatoverit Hekma Peltonen (kesk.) ja Amanda Mäkinen sekä äidinkielenopettaja Anna Toivonen (tak.) ottavat koulun tarjoamat Ipadit käyttöön ensi viikon keskiviikkona.

Akaan lukion ykköset saavat ensi viikon keskiviikkona 24. syyskuuta käsiinsä lukukauden alusta alkaen odottamansa Ipadit eli tablettitietokoneet.  Kaikkiaan tietokoneen saa 75 lukiolaista, ja muutamat opiskelijalla on jo käytössään oma Ipad. Akaan kaupunki tukee lukiolaisten Ipadien hankintaa kaikkiaan noin 5 500 eurolla vuodessa, ja summa irrotetaan kaupungin tietohallinnon budjetista. Lukiolaiset maksavat henkilökohtaiseen käyttöön tulevista laitteistaan 10 euroa kuukaudessa.

Akaan lukion rehtori Tuovi Ronkainen on asiasta ylpeä ja innoissaan.

– Me emme ole asiassa ainakaan jälkijunassa. Maailma toimii verkossa, ja koulunkin on oltava siinä kehityksessä mukana. Ainakin voimme tämän jälkeen todeta, että meiltä valmistuneet ylioppilaat ovat muista lukioista valmistuneiden kanssa vähintään tasa-arvoisessa asemassa, rehtori Ronkainen hehkuttaa.

Omannäköinen oppikirja ja monistenipun korvike

Tablettitietokoneita aiotaan hyödyntää hiukan eri tavoin eri oppiaineissa, mutta ensisijaisesti Ipad tulee toimimaan oppilaan omana vihkona, jonne kukin voi luoda muistiinpanojensa lisäksi esimerkiksi erilaisia videolinkkejä eri oppilaineista. Tulevat abiturientit saavat siis parin vuoden päästä kerrata lukion oppimäärää itse luomastaan materiaalista hiirenkorville taipuneiden monistenippujen ja muistiinpanopapereiden sijaan. Rehtori uskoo, että myös aineenopettajat pääsevät laitteen avulla enemmän osaksi koko oppimisprosessia perinteiseen opetustapaan verrattuna.

– Tarkoitus on myös, että laitteen avulla päästäisiin eroon tavanomaisesta opettajan luennoinnista, ja samalla opeteltaisiin tekemään töitä yhdessä ja jakamaan saatua tietoa myös muille, rehtori Ronkainen selventää.

Tulevaisuudessa Ipadien käyttö voi rehtorin mukaan vähentää myös lukiolaisten oppikirjakustannuksia.

– Tällä hetkellä meillä on vain yksi sähköinen oppikirja uskonnossa, mutta sähköiset oppikirjat tulevat olemaan nykyisiä kirjoja huomattavasti edullisempia.

Uusien laitteiden käyttöönotto ennakoi rehtorin mukaan myös vuonna 2016 käyttöön otettavia sähköisiä ylioppilaskirjoituksia.

– Niihin saattaa osallistua osa tämän vuoden ykkösistä, jos he aikovat jakaa opintonsa neljälle vuodelle tai jos he haluavat mahdollisesti korottaa joitakin arvosanojaan myöhemmin.

Rehtori esitteli asiaa oppilaiden huoltajille viimeviikkoisessa vanhempainillassa, jossa mukana oli myös lukion aineenopettajia. Oppilaille laitteen hallintaa opetetaan sekä heti ensi viikon keskiviikkona ja 4. lokakuuta järjestettävässä työpajapäivässä, jossa opetellaan Ipadin perustoimintoja ihan kädestä pitäen. Myös opettajat ovat saaneet asiassa koulutusta, ja rehtorin mukaan Ipad kuluu jo monien opettajien käsissä.

– Olisihan se ihan ehdoton työväline myös peruskoulun opettajille ja oppilaille, Tuovi Ronkainen painottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?