Yksisilmäistä liikuntapolitiikkaa Akaassa

Kuvitellaanpa, että Tampereen Pyrinnön yleisurheilijat saisivat Pirkkahallista talvikaudeksi vain yhden harjoitusvuoron viikossa; senkin sellaiseen ajankohtaan, mitä eivät ole edes hakeneet ja mikä ei heille mitenkään sovi. Kaikki muut vuorot menisivät nyrkkeilijöille, kahvakuulailijoille tai vaikkapa taitoluistelijoille. Yleisurheilijat, jotka eniten harjoitushallia tarvitsisivat, sivuutettaisiin täysin.

No, näin toimitaan Akaassa. Liikuntasihteeri sivuutti yleisurheilun erikoisseuran Viialan Valtin hakemuksen Monitoimihallin juoksusuoran vuoroista käsittämättömällä tavalla. Valtti haki juoksusuoralle vuoroa keskiviikoksi –siis yhtä vuoroa viikkoon. Tämän sijaan liikuntasihteeri päätti antaa vuoron sunnuntaille kello 15.00–17.30

Kaiken lisäksi Valtti sai tiedon harjoituspaikkojen päätöksestä muiden seurojen kautta. Valtille ei päätöksestä ole tietoa lähetetty, vaikka se kaikille hakijoille pitäisi lähettää. Oikaisuvaatimus harjoituspaikkojen jaosta on toimitettava 14 vuorokauden kuluessa tiedoksi saamisesta, lukee Akaan kaupungin nettisivuilla.

Kaupungin sivuilla lukee myös, että mikäli hakemuksia vakiovuoroille on paljon, kutsutaan hakijat erilliseen palaveriin ennen päätöksentekoa. Näin ei liikuntasihteeri tehnyt.

Liikuntasihteeri Toivonen siirtyi Lempäälän kunnan palvelukseen liikuntakoordinaattoriksi 19. elokuuta. Viimeisenä työnään Akaassa tehtyä liikuntapaikkojen vuorojakoa juosten roiskaistuna ei voi mitenkään käsittää.

Kun Akaan liikuntatoimen asioita hoitavilta asiaa tiedusteltiin, sieltä otettiin yhteyttä Toivoseen ja vastattiin, että ”Toivonen oli perustellut päätöstä sillä, että kaikille ei yksinkertaisesti vuoroja riittänyt ja hän teki päätöksensä sillä perusteella.” Kummallista kyllä, muille hakijoille on vuoroja löytynyt useammalle päivälle, mutta Valtti ei saanut edes sitä yhtä mitä anoi.

Olikohan kesällä liikaa vaadittu liikuntasihteeriltä, että huolehtisi Viialan urheilukentän kuularingin ja pituushyppypaikan lankun kuntoon?

Niin tai näin, Viialan yleisurheilevilta lapsilta ja nuorilta tässä vedetään mattoa alta. Kun valtakunnallisestikin pyrkimyksenä on tukea lasten ja nuorten urheilun harrastamista, on surullista, että Akaan kaupunki tällä Toivosen päätöksellä sitä vesittää.

Aija Mansikka