Palloliiton puheenjohtaja höntsäsi nuorena Toijalassa

Pertti Alaja korostaa urheilun yhteisöllisyyttä

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n Respect -kampanja on Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alajan mieleen. Respekti tarkoittaa kunnioittamista ja arvostamista, ja sana esiintyi tuon tuosta Alajan pitämässä puheessa viime lauantaina. Toijalan Sampolassa juhlittiin Toijalan Pallo 49:n Killan kymmenvuotista taivalta.

– Koen suurta respektiä teitä kohtaan. Nostatte jalkapallon, seuranne värit ja kaikki lajin ympärillä toimivat kaapin päälle. Olette arvostettuja jalkapallon palvelijoita, kiitteli Alaja Killan jäseniä.

Suomen Palloliiton puheenjohtajan, 29 maaottelua pelanneen maalivahdin, Pertti Alajan hyppysissä pallo pysyy tukevasti.

Suomen Palloliiton puheenjohtajan, 29 maaottelua pelanneen maalivahdin, Pertti Alajan hyppysissä pallo pysyy tukevasti.

Respect-käsite on moniulotteinen. Siinä on kyse ihmisen arvokkuuden ja ainutlaatuisuuden tajuamisesta, jalkapallon parissa toimivien työn kunnioittamisesta ja muistamisesta. Palloliitto perusti viime vuonna erityisen Respect-valiokunnan suunnittelemaan käytännön toimenpiteitä jalkapallon perinteiden, kunnioituksen, suvaitsevaisuuden ja huomioimisen eteenpäin viemisessä.

Killan toiminnassa jalkapallon parissa tehdyn työn kunnioittaminen nousee merkittävästi esiin. Killan jäsenet kokoontuvat muistelemaan niin historiaan jääneitä pelejä kuin pelureitakin. Samalla kootaan varoja seuran juniorityöhön.

Alajan mukaan vastaavaa toimintaa on muuallakin Suomessa.

– Kiltojen työ on tärkeää. Olen huomannut, että urheiluseurat ovat usein jäsenilleen kuin toinen perhe. Yhteisö on niin kiinteä, että se kantaa aina loppuun saakka. Esimerkkinä jalkapallolegenda Kai Pahlmanin hautajaiset, joissa hänen edustamansa seurat kävivät jättämässä jäähyväisensä.

Liikunta elämäntavaksi

Voisi luulla, että Suomen Palloliiton puheenjohtaja korostaisi kilpaurheilun, Veikkausliigan ja maajoukkueiden roolia. Alaja palaa kuitenkin usein monipuolisen urheilun teemaan.

– Tärkeintä olisi opastaa ja opettaa jokainen lapsi löytämään liikunnan ilo. Koko yhteiskunta hyötyy, kun nuoret omaksuvat liikunnallisen elämäntavan. Toivottavasti junnuvalmentajat paitsi opettavat välttämättömiä lajitaitoja myös kannustavat nuoria mahdollisimman monen lajin harrastukseen. Kaikki huipulle nousseet urheilijamme korostavat nuorena hankittua monipuolista pohjaa.

Nuoria jalkapalloilijoita liiton puheenjohtaja kehottaa nauttimaan harjoittelusta. Pitää uskaltaa ja jaksaa oppia. Palloon pitää tutusta myös joukkueharjoitusten ulkopuolella.

– Itse pelasimme nuorena kaksosveljeni Erkin kanssa HJK:ssa, mutta kesäpaikallamme täällä Toijalan Matinlahdessa meillä oli lehmälaitumelle niitetty areena, jossa höntsäiltiin kaikki loma-ajat.

Toki Alaja muisti mainita myös maajoukkueiden hyvät otteet viimeisen vuoden aikana. Erityisesti mieltä ovat lämmittäneet miesten Espanjaa vastaan saavuttama tasapeli, naisten nuorentuneen maajoukkueen lupaavat otteet EM-lopputurnauksessa, alle 17-vuotiaiden tyttöjen menestys EM-alkukarsinnoissa ja alle 17-vuotiaiden poikien pohjoismaiden mestaruus.

– Jalkapallossa kilpailu on maailmalla erittäin kovaa. Mutta etenkin nuorten maajoukkueiden viime aikojen menestys osoittaa, että olemme oikealla tiellä. Harrastajamäärät kasvavat tasaiseen tahtiin. Kunhan olosuhteet saadaan kuntoon ja seuratoiminta pysyy aktiivisena, niin jälkeä syntyy. Pidän erittäin tärkeänä, että jalkapalloa pelataan kaikkialla eikä vain kasvukeskuksissa.

– Muun muassa Rovaniemellä tehdään hyvää seurojen välistä yhteistyötä. Rovaniemen Palloseuralla on junioritoimintaa pitkin laajaa maakuntaa. Esimerkiksi Ranualla treenaa noin 100 RoPS-junnua.

Runoilija Alaja

Pertti Alaja tunnetaan lähinnä jalkapallomiehenä. Valkeakosken Haka, Helsingin Jalkapalloklubi ja Oulun Työväen Palloilijat olivat maalivahdin edustamat seurat kotimaassa. HJK:n riveissä Suomen Mestaruuden voittanut Alaja pelasi myös Tanskassa, Kanadassa ja Ruotsissa.

Harvempi tietää, että Pertti Alaja on myös runoilija.

– Esikoisteos Hyvää yötä, Kleopatra ilmestyi vuonna 2007. Uusia runoja on kyllä arkistossa ja tarkoitus olisi niitä julkaista jossakin välissä. Mitään aikataulua minulla ei kuitenkaan täällä kirjallisuuspuolella ole. Syntyy sitten, kun on syntyäkseen.

Helena Anhavan ja Pentti Saarikosken runot ovat Alajalle mieluista luettavaa.

– Niin erilaisia kuin ovatkin. Myös ystäväni Claes Anderssonin runoja luen usein. Meitä yhdistää rakkaus kirjallisuuteen ja jalkapalloon.

Harri Mattila

 

Suomen Palloliiton puheenjohtajan, 29 maaottelua pelanneen maalivahdin, Pertti Alajan hyppysissä pallo pysyy tukevasti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?