Akaan liikuntasihteerin työt jaetaan kolmelle

Lempäälään siirtynyt Timo Toivonen pitäisi liikunnan langat yksissä käsissä

Akaan liikuntasihteerin Timo Toivosen siirryttyä liikuntakoordinaattoriksi Lempäälään jaetaan liikuntasihteerin työt Akaassa ensivaiheessa kaupunginpuutarhuri Heli Laineelle, nuorisosihteeri Jouko Pekkariselle ja erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtoselle. Myös kaupungin talouden tasapainottamisohjelma esittää, että liikuntasihteerin paikkaa ei täytetä, vaan tehtävät hoidetaan sisäisin järjestelyin.

Akaan liikuntasihteerinä kuusi vuotta ja sitä ennen Viialan vapaa-aikasihteerinä viisi vuotta toiminut Toivonen, 49, näkisi järjestelyn mieluummin väliaikaisena.

– Tämänkokoisessa kaupungissa pitää olla liikunnasta vastaava henkilö. Alue on niin laaja, että pitää olla joku, jolla on langat käsissä. Jos asiaa ajatellaan kuntalaisen näkökulmasta, täytyy kuntalaisen tietää, kenen puoleen kääntyä, kun kysymys on liikuntapaikoista, liikunnanohjauksesta tai mihin tahansa liikuntapalveluihin liittyvästä asiasta, Toivonen perustelee.

Toivosen mukaan liikunta-asioiden keskittäminen yksiin käsiin palvelee myös seuroja.

– Akaassa on 20 seuraa, jotka käyttävät kaupungin liikuntapaikkoja. Kun mukaan lasketaan seuratoiminnassa mukana olevat ihmiset, on käyttäjiä tuhansia. On todella tärkeää, että seurat tietävät, kenelle mikäkin asia kuuluu.

Liikuntasihteerin töiden jakaminen aiheuttaa varmasti hämmennystä.

Toivosen mukaan tehtävien jakamisesta on päätetty isossa mittakaavassa, mutta jokaiseen isompaan asiaan liittyy nippu pienempiä asioita, jotka tähän asti on hoitanut liikuntasihteeri.

– En pysty edes sanomaan kaikkea, mitä työhön on kuulunut. Mutta olen luvannut pitää toista jalkaa Akaassa vielä vähän aikaa, hän lupaa.

Erityisliikunnanohjaaja työvoitto

Leikkauslistalle ovat liikuntapuolelta päätymässä myös uimahallikuljetukset, mikä toisi säästöä 2000 euroa vuodessa. Käyttäjien vastustus on kantautunut myös Toivosen korviin.

– Liikuntapuolelta ei pitäisi säästää mistään, koska tässä pelataan niin pienillä nappuloilla. Vapaa-aikapuolella käyttötalousmenot ovat noin 300 000 euroa vuodessa, josta vajaa kolmasosa menee Monitoimihallin käyttö- ja ylläpitopalveluiden ostoon. Liikuntapaikkapuolella liikutaan samoissa summissa.  Ylipäätään liikuntapalvelut ovat vääriä säästökohteita, koska kyse on ennaltaehkäisevästä toiminnasta. Ne voivat tuoda säästöä sosiaali- ja terveyspalveluissa, mutta sitä on vaikea yksi yhteen osoittaa.

Toivosen mukaan liikunnan arvostus Akaassa on silti lisääntynyt. Erityisesti hän iloitsee erityisliikunnanohjaajan palkkaamisesta kaupunkiin.

– Se oli suurimman työn takana ja suuri kehitysaskel. Tästä pitää kiittää luottamuselimiä, jotka luottivat siihen, että erityisliikunnanohjaajan palkkaaminen on järkevä ratkaisu. Alue on koko ajan kasvava, ja kohta tarvittaisiin jo toinenkin työntekijä. Se ei tässä taloustilanteessa ole mahdollista, mutta yhdellä erityisliikunnanohjaajalla liikutaan jo kapasiteetin ylärajoilla.

Toivonen on tyytyväinen myös Monitoimihallin kuntosalin uusimiseen ja lähiliikuntapaikkoihin, joita on tehty Pappilan ja Keskustan kouluille sekä Monitoimihallille. Seuraava valmistuu syksyn aikana Rasin koululle.

Uimahalli jäi tekemättä

Toteuttamatta jääneistä hankkeista Toivonen mainitsee uimahallin. Hän myöntää sen rakentamis- ja ylläpistokustannusten olevan järkyttävät, mutta uskoo, että uimahalli houkuttelisi kävijöitä myös Akaan ulkopuolelta.

– Kaavoituspäällikkö Lasse Majuri ehdotti sitä aikanaan Schaumannin tehtaan alueelle, mikä ei olisikaan pöllömpi paikka. Mutta oli paikka mikä tahansa, aina joku olisi sitä mieltä, ettei se ole hyvä, Toivonen arvelee.

Hän harmittelee, että myös latupohjien ja ulkoreittien parantaminen jäi vaiheeseen.

– Pohjia pitäisi parantaa ja leventää ja tehdä uusia linjauksia Viialan ja Toijalan välille.

Timo Toivonen lopetti perjantaina työt Akaassa ja aloitti eilen Lempäälän liikuntakoordinaattorina. Tehtäviin kuuluvat liikuntapaikkojen varaukset, kunnossapito, kehittäminen, suunnittelu ja rakennuttaminen yhdessä teknisen toimen kanssa sekä liikuntapaikkoihin liittyvät valtionapuasiat. Lempäälään hänet saivat hakemaan uudet haasteet.

– Liikuntasihteerin työhön verrattuna aika paljon jää pois. Tehtävät kohdistuvat enemmän tiettyyn segmenttiin tällä alueella.  Lempäälässä takuulla arvostetaan tätä sektoria, mikä näkyy jo siinä, että paikkoja pistetään auki, kun joku lähtee pois.

 

Timo Toivosen pääsi viimeisinä työpäivinään Akaassa katsastamaan Monitoimihallin kuntosalin remontin valmistumisen. Eilen maanantaina Toivonen aloitti työt Lempäälän kunnassa.

Timo Toivosen pääsi viimeisinä työpäivinään Akaassa katsastamaan Monitoimihallin kuntosalin remontin valmistumisen. Eilen maanantaina Toivonen aloitti työt Lempäälän kunnassa.

63timotoivonen2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?