”En ole keskustellut teknisen johtajan kanssa”

Rehtori haluaa jäitä hattuun

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Keskustan koulu peruskorjataan. Koulun rehtori ja sivistysjohtaja toivovat ensin laajempaa keskustelua koulun tarpeista ja koko kouluverkosta.

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Keskustan koulu peruskorjataan. Koulun rehtori ja sivistysjohtaja toivovat ensin laajempaa keskustelua koulun tarpeista ja koko kouluverkosta.

Keskustan koulun rehtori Kaija-Leena Salovaara ei toivo teknisen lautakunnan ja kaupunginhallituksen esityksen menevän suoralta kädeltä läpi Akaan valtuustossa. Edellä mainitut elimet esittävät, että pahasti kosteusvaurioitunut Keskustan koulu peruskorjataan.

– Minun mielestäni pitäisi pikkuisen pistää jäitä hattuun ja miettiä laajemmin, mitä ratkaisut Viialan päässä ylipäätään ovat. Vaikka päätös jossain vaiheessa olisi peruskorjaus, niin ei suoralta kädeltä lähdettäisi heittämään, että peruskorjataan tuollaisenaan. Kyllä tästä pitäisi käydä laajempaa keskustelua.

Tähän mennessä keskustelua ei ole käyty. Peruskorjausehdotus perustuu Akaan teknisen johtajan Antti Kemin selvitykseen ja hänen esitykseensä tekniselle lautakunnalle. Rehtori Salovaara ja Akaan sivistysjohtaja Jukka Oksa kertovat, että kumpikaan heistä ei ole puhunut Kemin kanssa siitä, mille oppilasmäärälle, minkäikäisille oppilaille ja minkälaiselle tämän hetken ja tulevaisuuden käytölle koulu peruskorjataan.

– Minun mielestäni olisi ollut syytä keskustella. Se on yleinen järkevä käytäntö. Toivoisin, että vaikka taloustilanne on mitä on, ei tehtäisi lyhytjänteisiä päätöksiä. Peruskorjausta pitäisi pohtia pedagogiselta pohjalta ja tämän päivän toiminnallisen opetuksen tarpeiden mukaan, sanoo Salovaara.

Sivistysjohtaja Jukka Oksan mielestä käyttäjän näkökulma on ollut toistaiseksi aika olematon. Hänen mielestään pitäisi olla aikaa miettiä koko Viialan alueen kouluverkkoa, vaikka Keskustan koulu päätettäisiinkin korjata.

– Lähtökohta pitää tietysti olla se, että jos tehdään peruskorjausta, niin kyllä sillä pitää 20–30 vuotta mennä. Jos päätös on tämä, se tarkoittaa sitä, että meillä on Viialassa kouluverkon rakenne lyöty lukkoon 20 vuotta eteenpäin.

Oksa uskoo lukion siirtyneen Toijalaan pysyvästi, joten Hirvialhon koululla voisi olla tilaa Keskustan koulun kuutosille tai viitosille ja kuutosille. Kaupungin teettämissä tilaselvityksissä keskitetyin vaihtoehto tulevaisuudesta kokosi Keskustan ja Rasin alakoulut ja Hirvialhon yläkoulun yhteen rakennukseen. Tämän Oksa arvelee oleva utopiaa, ja 160 oppilaan yksisarjainen Rasin koulu onkin Oksan mielestä oppilaskustannuksiltaan edullinen ja täysin toimiva.

Selvitys vakuutti puheenjohtaja Ahlforsin

Akaan teknisen johtajan Antti Kemin tekemän selvityksen mukaan Keskustan koulu kannattaa ehdottomasti peruskorjata ja työt kannattaa aloittaa pikaisesti. Tekninen lautakunta sai Kemin 15-sivuisen selvityksen eteensä maanantain kokouksessa ja kaupunginhallitus tiistaina. Paperi vakuutti teknisen lautakunnan puheenjohtajan Sirpa Ahlforsin (kok).

– Minulle jäi fiilis, että kyllä siitä varmaan hyvä tulee. Ja totta kai täytyy uskoa ammatti-ihmistä. Hän on Loimaalla korjannut homekouluja ja esitteli myös ne, mitä Loimaalla on tehty. Luotan täysin hänen kykyynsä, Ahlfors toteaa.

Kemi aloitti Akaan teknisenä johtajana 1. heinäkuuta. Hän kyseenalaistaa selvityksessään lukuisten huuto- ja kysymysmerkkien voimin arviot, joita Keskustan koulun läpikotaisin tutkinut A-Insinöörit teki keväällä korjaustarpeesta sekä peruskorjauksen ja uuden rakennuksen hinnasta. A-Insinöörien hinta-arvio uudelle koululle oli 7,6 miljoonaa euroa, joka on Kemin mielestä pahasti alakanttiin. Hän arvioi vanhan purkamisen ja uuden rakentamisen hinnaksi vähintään 9,3 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen hinnaksi A-Insinöörit laski noin 9 miljoonaa euroa, mutta Antti Kemin arvio on enintään 5–6 miljoonaa euroa.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Ahlfors uskoo teknistä johtajaa.

– Sekin osoittaa jämäkkyyttä, että hän pystyy ottamaan kantaa A-insinöörien raporttiin. Että ei niellä sitä mitä he meille kertovat.

Akaan kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Keskustan koulu peruskorjataan. Koulun rehtori ja sivistysjohtaja toivovat ensin laajempaa keskustelua koulun tarpeista ja koko kouluverkosta.

Ahlforsin mukaan korjaustyöt voitaisiin aloittaa hyvinkin pikaisesti, jos valtuusto on kaupunginhallituksen kanssa samaa mieltä.

– Käsittääkseni ne pystytään aloittamaan saman tien. Ensimmäisenä korjataan katto, ettei vettä pääse enempää sisälle. Korjataan räystäät ja rännit ja salaojat ja muut. Kun ulkokuori on kunnossa, ruvetaan miettimään sisätiloja. Sisällehän voidaan tehdä vaikka kuinka paljon tai vähän luokkia.

Tekninen lautakunta oli peruskorjausesityksestä yksimielinen. Kaupunginhallituksessa Eero Lapinleimu (kok) esitti asian jättämistä pöydälle ja Susanna Saxberg (kok) esitti, että Keskustan koulua ei peruskorjata, vaan edetään muilla järjestelyillä kohti Viialan yhtenäiskoulua; uusia, pedagogisesti toimivia ja ajanmukaisia sekä kustannustehokkaita tiloja. Kumpikin ehdotus raukesi kannattamattomana.

Lapinleimu olisi halunnut odottaa, että samassa kokouksessa asetettu palveluverkkotyöryhmä jättää lokakuussa oman mietintönsä. Kaksi muutakin perustetta Lapinleimulla oli.

– Silloin olisi ehditty kuuntelemaan myös käyttäjän ääntä. Nythän siinä on vain omistaja joka omistaa, pitää kunnossa ja korjaa. Lisäksi tällä sementoidaan myös kouluverkko, sanoo Lapinleimu.

Akaan Seutu ei eilen tavoittanut lomalla olevaa teknistä johtajaa Antti Kemiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?