Tomi Järvinen ryöpytti (Akaan Seutu 13.8.) Risto Kajantoa tämän aiemmasta kirjoituksesta otsikolla ”Populismilla ja veronkorotuksilla on rajansa!”. Olen monessa kohdin samaa mieltä. Riston konstit talouden tasapainottamiseen ovat sellaisia, että taitaa, Riston sanoin, olla ”onneksi”, ettei perussuomalaisia ole Akaan valtuustossa enempää.
Valtuutettu Kajannon esitys korottaa veroja kahdella prosenttiyksiköllä kuuluu samaan sarjaan kuin aloite siitä, että vanhemmille työntekijöille pitää maksaa pienempää palkkaa. Persualoite sekin.
Risto unohtaa ehdotuksessaan, että kuntavero on lähes tasavero, jolloin sen korottaminen kirpaisee suhteellisesti eniten pieni- ja keskituloisia.
Henkilöstön kahden viikon lomautus on sekin ongelmallista. Jo yhdenkin viikon poissaolot tuovat vaikeuksia työpaikoille, vaikka se antaa paremmin mahdollisuuksia järjestää työt pienemmin vaurioin. Pitkin hampain ja pakotettuna viime mainittu on tässä tilanteessa hyväksyttävissä, varsinkin jos lomautukset voi tehdä joustavasti esimerkiksi parin päivän pätkissä.
En oikein ymmärrä, millaisia rakenteellisia uudistuksia Tomi Järvinen haluaa, kun hänen tavoitteenaan on puolittaa kaupungin henkilöstömäärä. Eräs kokoomuslainen valtuutettu sanoi vakavissaan, että Akaassa ei tarvita kuin kaupunginjohtaja ja pari hallituksen jäsentä. Kyllä markkinatalous yksityisin yrityksin palvelut hoitaa. Tämäkö on lopullinen tavoite?
Perusturvassa eli terveyden- ja vanhustenhoidossa, sosiaalitoimessa ja lasten päiväkodeissa työskentelee runsas puolet Akaan henkilöstöstä. Kertokaapa minullekin, missä kohtaa on liikaa käsipareja? Perusturvalautakunnan jäsenenä tiedän, että tilanne on päinvastainen. Muun muassa 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa reilussa kymmenessä vuodessa kolmanneksella. Joka saralla työskennellään jo nyt liian pienellä porukalla.
Sivistystoimessa on vajaa yli kolmannes henkilöstöstä. Ex-pääministeri Matti Vanhanen ehdotti, että suurennetaan luokkakokoja. Löytyykö Akaan kepulaisiltakaan kannatusta opettajien vähentämiseen? Teknisessä toimessa on noin 150 toimihenkilöä.
Tällä hetkellä jokaista uutta työsuhdetta ja entisen täyttämistä tarkastellaan hyvin harkitusti. Vain välttämättömät toimet täytetään. Hallinnossa oli viime vuoden lopulla 40 vakinaista työntekijää. Määrä on pienentynyt parillakymmenellä kuntaliitosten jälkeen, pääasiassa eläkkeelle tai muualle töihin siirtymisten takia. Palvelusihteerien määrä on lisäksi pudonnut Toijalan aikaiselle tasolle.
Järvisen kanssa olen yhtä mieltä siitä, että prosesseja on syytä kehittää ja uusia toimintatapoja ottaa käyttöön kuten esimerkiksi kotihoidon järjestämisessä on tehty.
Itse olen, toki monen muun kanssa, pitänyt perusturvalautakunnassa tärkeänä hoitoketjun sujuvuutta. Mitä nopeammin erikoissairaanhoidosta pääsee kotiinsa, sen parempi potilaalle ja Akaan taloudelle. Tämän huomaa yksinkertaisesti silmäilemällä vuodeosastopaikkojen hintoja/vrk.
TAYS:n sisätautien vuodeosastolla vuorokauden hinta Akaalle on 450 euroa, Valkeakoskella kustannus on 377/vrk. Kun potilas saadaan pikaisesti Toijalan vuodeosastolle, kustannukset putoavat puoleen. Sieltäkin on potilaan hyvä päästä pikaisesti hänelle sopivimpaan paikkaan esimerkiksi kotiin tai senioritaloon.
Jos Toijalan vuodeosastolla tai kotiutuksessa on pullonkauloja, niin potilas joutuu makaamaan turhaan korkean hintaluokan vuoteessa. Nyt tällainen tilanne on syntynyt 100 000 euron ”säästämiseksi” tehdyn neljän vuodeosastopaikan sulkemisen takia.
Ajateltiin, että sijaisten palkoista kertyy moinen summa säästöön eivätkä niin sanotut ”sakkomaksut” lisäänny. Nyt on käynytkin niin, että sakot ovat yhtä suuret kuin ajatellut säästöt. Kuitenkin lisäksi (tunnustan, etten itsekään asiaa huomannut) pitää laskea monen sadan tuhannen kustannukset siitä, että potilaat joutuvat odottamaan vuodeosastolle pääsyä kalliilla erikoissairaanhoidon paikoilla TAYS:ssa tai VALS:ssa.
Vuodeosastopaikkojen vähentämispäätös on purettava pikaisesti. Jatkossa on myös panostettava senioritalojen rakentamiseen. Sekin haukkuu ajan myötä hintansa. Harkitsematon säästäminen saattaa tuoda yllättäviä menoja.
Aarne Kiuru
Akaa