Säästölista tyrmättiin Kylmäkosken keskusteluillassa

Akaan kaupungin talouden tasapainottamispakettia arvosteltiin ankarasti Kylmäkoskella Milli´s Cafessa tiistai-iltana pidetyssä, perussuomalaisten valtuutetun Risto Kajannon järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Kylmäkoskelle esitetyistä leikkauksista kuultiin katkeria kommentteja ja kysymyksiä enemmän kuin vastauksia. Useassa puheenvuorossa ihmeteltiin, miksi kylmäkoskelaisten palveluja karsitaan, kun sen sijaan Viialan ja Toijalan taajamat säästyvät rajuilta leikkauksilta. Närää aiheutti myös toimintojen keskittäminen Toijalaan.

– Miksi toimintoja lakkautetaan Kylmäkoskella eikä missään muualla? Kuntaliitosta perusteltiin sillä, että toiminnat saavat leveämmät hartiat ja toimintaa pystytään paremmin pyörittämään. Nyt leveämmät hartiat vie ne aika kauas, ilmaisi tuntoja Aseman koulun johtaja Bjarne Illman.

Keskustelutilaisuuteen osallistui reilut viitisenkymmentä ihmistä. Luottamushenkilöistä yleisön kommentteja olivat kuuntelemassa valtuutetuista Risto Kajannon lisäksi Sirpa Ahlfors (kok), Salla Bister (sd), Inka Savolainen (sd), Jouni Vaittinen (kesk) ja Heli Piirainen (vihr), joka kuului myös tasapainottamistyöryhmään. Paikalla oli myös ryhmän puheenjohtaja Matti Humaloja (vas). Illan isännän Risto Kajannon mukaan paikalle oli kutsuttu myös virkamiehiä kaupunginjohtaja mukaan lukien. Heitä tilaisuuteen ei osallistunut.

Terveysaseman lakkauttamisessa liikaa avoimia kysymyksiä

Eniten keskustelua herätti esitys Kylmäkosken terveysaseman lakkauttamisesta vuodesta 2015 lukien. Tasapainottamistyöryhmän puheenjohtajan Matti Humalojan mukaan myös Viialan terveysaseman lakkauttamisesta tullaan jatkossa keskustelemaan. Humalojan mukaan lähtökohtana on, että Akaan kaupunkiin rakennetaan tulevaisuudessa uusi terveyskeskus, joka pystyy hoitamaan koko alueen.

Työryhmän jäsen Heli Piirainen kertoi, että olisi halunnut Kylmäkosken terveysaseman pois säästöraportista tai ainakin tarkennuksen siihen liittyvästä laajemmasta kokonaisuudesta, jossa selvitetään Akaan ja Urjalan terveyspalvelujen järjestämistä. Piiraisen mukaan enemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, että terveysaseman sulkeminen otetaan mukaan raporttiin.

Muissa yleisön puheenvuoroissa perättiin suunnitelmien aikataulua ja epäiltiin, että Toijalan terveysasema ei pysty palvelemaan kaikkia, jos Kylmäkosken terveysasema lakkautetaan.

– Kun terveyskeskus lopetetaan ja Viialassa ja Toijalassa on jonoja, koska kylmäkoskelaiset pääsevät sinne? Sittenkö kun jonot on purettu, yleisöstä tivattiin.

Luottamustoimet jättänyt, edelliskauden valtuutettu Ilari Rupponen huomautti, että lopullista päätöstä lakkauttamisesta ei ole tehty, vaan asiaa on käsitelty terveyden- ja vanhustenhuollon tulevaisuutta pohtineessa työryhmässä. Rupposen mukaan avoimia kysymyksiä on vielä monta.

– Mitä tehdään aikuisten-, nuorten- ja lastenneuvolle, jäävätkö ne toiminnot tänne ja kuinka hammashuolto järjestetään? Onko järkevää viedä palvelua täältä pois, jos asiakkaat ovat täällä? Mitä tehdään terveysaseman alakerrassa olevalle kuntosalille, jos rakennus pannaan myyntiin? Missä on joskus heitetty ajatus dementiayksikön tekemisestä vapautuviin terveysaseman tiloihin? Toivoisin aikalisää, jotta asioita voitaisiin pohtia. Pelkällä terveysaseman sulkemisella ei saada sellaisia säästöjä, Rupponen totesi.

Yleisön joukosta kyseltiin myös, onko lakkauttaminen ainoa vaihtoehto.

– Onko missään vaiheessa mietitty supistamista, että Kylmäkosken ja Viialan terveysasemat olisivat vain muutaman päivän auki?

Toiveena esitettiin myös, että terveysasemia ei ryhdyttäisi lakkauttamaan, ennen kuin uusi terveysasema on valmiina. Puhujien mukaan myöskään julkiset liikenneyhteydet eivät nykyisellään palvele kulkemista Kylmäkoskelta Viialan ja Toijalan terveysasemille.

– Millä kuljetaan ja mitä kuljetus maksaa, paljonko säästetään, jos terveysasema poistetaan?

Kylmäkosken Aseman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vaintola korosti, että jos yksiköitä lakkautetaan ja toimintoja keskitetään, on vastaavasti joukkoliikennettä lisättävä.

– Ei täällä ole kaikilla omaa autoa eikä mahdollisuutta kulkea silloin, kun lääkäriaika annetaan. Joukkoliikenneratkaisu ja keskittäminen kulkevat yhdessä kädessä.

Valtuutettu Sirpa Ahlforsin mukaan Akaan tulisi mahdollisimman pian tehdä päätös uudesta terveysasemasta. Hän epäili, että sote-uudistus voi viedä terveyspalvelut kokonaan Akaasta, jos päätöstä lykätään.

– Jokainen ymmärtää, että kaikki terveyspalvelut eivät mahdu Toijalaan. Meidän täytyy tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia eli päättää uuden terveysaseman rakentamisesta. Toki meidän täytyy olla myös kehityksessä mukana. Jos meillä on neljä pientä terveysasemaa, onko meillä varaa jokaiseen yksikköön hankkia laitteet, joilla väestöä hoidetaan tehokkaasti ja uudella tekniikalla. Mitä sitten sote-uudistus tuo tullessaan? Meidän pitäisi reagoida ennenaikaisesti, että saataisiin pidettyä edes yksi terveysasema Akaassa, ettei käy niin, että meidän terveysasemamme onkin Lempäälässä, Pirkkalassa tai Valkeakoskella.

Tyhjiä kiinteistöjä jo ennestään

Keskustelussa Kylmäkosken Aseman koulun lakkauttamisesta puheenvuorot pyörivät koulurakennusten kunnossa.

– Vastahan se peruskorjattiin, nytkö se lakkautetaan. Onko siinä mitään järkeä, yleisöstä ihmeteltiin.

Aseman koulua 38 vuotta johtaneen Uolevi Kallioniemen mukaan vuonna 2005 kunnostettu koulu on huippukunnossa. Kallioniemi arvioi, että Kirkonkylän koulun remonttiin käytetyillä rahoilla olisi Asemalle saatu todella hienot tilat.

Aseman koulun nykyinen johtaja Bjarne Illman huomautti, että Aseman koulun sulkeminen kasvattaisi entisestään kaupungin tyhjien ja myymättömien kiinteistöjen määrää.

– En ymmärrä, että tyhjennetään yksi talo lisää, ja kuljetaan lapset toiseen kouluun. Kustannukset jäävät, kun tyhjä rakennus on lämmitettävänä ja huolettavana, minkä lisäksi tulevat vielä kuljetukset. Jos toimittaisiin järkevästi, ensin pitäisi katsoa ostaja, joka latoo miljoonat pöytään ja sitten vasta kertoa, että talo tyhjenee.

Illman huomautti myös, että samaan aikaan kun Kylmäkoskella on kiinteistöjä tyhjänä, kaupunki vuokraa sosiaalitoimelle tiloja Toijalassa.

– Tasapainottamisohjelmassa en näe kuitenkaan esitystä siitä, että vuokratiloista luovuttaisiin ja käytettäisiin kaupungin omia tiloja. Sen voisi tehdä jo ensi viikolla ja taas säästettäisiin rahaa, mutta se ei käy, kun se ei ole Toijalassa.

Entisen valtuutetun Päivi Välimäen mielestä Kylmäkoskella asuvat ovat epätasa-arvoisessa asemassa palvelujen suhteen verrattuna muihin akaalaisiin. Hän epäili myös vahvasti, että Kirkonkylän koululla tehdään kiireellä remonttia, minkä seurauksena koulua korjataan kohta vielä kalliimmalla. Välimäki muistutti, että Aseman koulun lakkauttaminen tietää myös sulkemista koululla toimivalle ryhmäperhepäiväkodille.

– Vanhemmat kuljettavat lapsia Kirkonkylältä Asemalle nimenomaan sillä ajatuksella, etteivät he halua lapsiaan isompiin yksiköihin.

Kimmo Vaintola harmitteli, että Aseman koulun sulkemisessa ei huomioida muuta kuin euroja.

– Kukaan ei viittaa humaanisiin arvoihin. Mikä arvo on pienellä koululla, pienillä opetusryhmillä, hyvin toimivalla koulun ja kodin yhteistyöllä?

Valtuutettu Inka Savolainen epäili, että karsinnat esitetyllä aikataululla eivät onnistu.

– Hallintokunnilla ei ole vielä suunnitelmia, miten karsinnan kohteena olevat palvelut jatkossa järjestetään. Emme me voi tehdä lakkauttamispäätöksiä sillä ajatuksella, että kyllä ne jotenkin järjestetään. Meillä pitää olla tieto, miten ne järjestetään.

Kirjastolle jäisi edes palvelupiste

Keskusteluillassa puitiin pitkään myös tasapainottamistyöryhmän esitystä, jonka mukaan valtuuston päätöksestä huolimatta Kylmäkoski-taloa ei kustannusten takia remontoidakaan kirjaston eikä nuorisotilojen käyttöön. Säästöesityksen mukaan Kylmäkosken kirjasto lakkautetaan 2014 alkaen, ja esimerkiksi Kirkonkylän koululle jäisi lainauspiste.

Kirjaston siirtämisestä Kylmäkoski-taloon aikanaan päättämässä ollut entinen valtuutettu Ilari Rupponen huomautti, että valtuusto on päättänyt asian jo kahdesti, mutta silti päätöstä ei ole toteutettu.

– Olo on aika pettynyt. Kaksikaan päätöstä ei riitä, vaan taas ollaan ottamassa Kylmäkoski-talon remonttia pois. Suunnitelmat ja määrärahat ovat valmiina, mutta toteutus ei lähde käyntiin. Aina joku pystyy heittämään kapuloita rattaisiin. Kuinka monta kertaa ihmisiä voidaan pettää?

Tasapainottamistyöryhmän jäsen Heli Piirainen kertoi, että valtuustoryhmistä saadun palautteen mukaan enemmistö valtuutetuista on valmis luopumaan Kylmäkoski-talon remontista kustannusten takia. Piiraisen mukaan kirjaston palvelupisteen jättämisestä Kylmäkoskelle käytiin tasapainottamistyöryhmässä vääntöä.

– Ne henkilöt, jotka olivat sitä mieltä, ettei Kylmäkoski-taloa remontoida eikä palveluja tarjota minkäänlaista, tulivat sen verran vastaan, että kuitenkin palvelua tarvitaan. Sen perusteella syntyi klausuuli, että kirjaston palvelupiste säilytetään tässä taajamassa. Ehdotus oli, että se sijoitetaan vähintään koululle, koska koululaiset sitä todella paljon käyttävät.

Illan isäntä Risto Kajanto laski Kylmäkosken säästäneen jo 1,5 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon Kylmäkoski-talon remontista ja suunniteltua vaatimattomammaksi jääneestä urheilukenttäremontista säästyneet rahat.  Kajannon mukaan kaupungin tulisi sijoittaa rahaa kolmannen sektorin toimijoihin, jotka voisivat järjestää toimintaa Kylmäkoskella. Kajannon mukaan talkoovoimin ja Kylmäkosken MLL:n johdolla toteutetut nuorisotilat ja perhekahvila ovat osoittaneet, että toiminnalle on tarvetta.

Valtuutettu Jouni Vaittinen näki rahansäästön toisin kuin Kajanto.

– Sitä rahaa ei ole olemassakaan, se on vaan numeroita budjetissa. Se otetaan velkaa, nyt se jää vaan ottamatta.

Kaupunginjohtajan puheille

Risto Kajanto aikoo viedä vajaat kaksi tuntia kestäneen keskustelutilaisuuden terveiset nyt kaupunginjohtajalle ja muille virkamiehille. Kajannon mukaan tilaisuus oikaisi käsityksiä, että päätökset olisi jo tehty.

– Kaupunkilaiset pääsevät purkamaan höyryjä ja saavat edes vähän asioista selvää. Monella on pelkona, että ehdotus nuijitaan suoraan, mutta niin ei tulla tekemään. Luulen, että myös Viialasta ja Toijalasta löytyy valtuutettuja, jotka ovat samaa mieltä kylmäkoskelaisten kanssa siitä, että täälläkin pitää palvelut säilyä. Niillä saadaan Kylmäkoski pidettyä vetovoimaisena paikkana. Tänne ei muuttaisi enää lapsiperheitä eikä ylipäänsä ketään, jos kaikki raapaistaan pois. Se on koko Akaan etu, ei pelkästään Kylmäkosken. Totta kai kompromissejakin joudutaan tekemään, Kajanto totesi.

 

 

Kylmäkosken keskusteluillassa sanottua

”Yritetäänkö oikeasti savustaa pois nuoret perheet, jotka ovat rakentaneet itselleen talon ja saaneet elämänsä alkuun. Eikö heille ole annettu mitään mahdollisuutta?”

 

”Onko Toijalasta pidempi matka Kylmäkoskelle kuin Kylmäkoskelta Toijalaan?”

 

”Mielestäni kompromissi on yhteistoiminnalla aikaansaatu sopu, jossa molemmat saavat jotain. Nyt kompromissi on se, että mikä tahansa toiminto voi olla missä tahansa, kunhan se on Toijalassa. Kuulostaa aivan siltä, että Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken fuusio on kuin kanan ja porsaan fuusio. Kana tuottaa munat ja porsas pekonin. Me olemme Kylmäkoskella pekonin tuottajia, joilla samalla henki lähtee”

Uolevi Kallioniemi

 

”Jos Kylmäkosken terveysasema lakkautetaan, mitä me saadaan tilalle?”

 

”En näe, että tasapuolisuus toteutuisi tässä tasapainottamisohjelmassa millään tasolla”

Bjarne Illman

”Jos olisin toijalalainen tai viialalainen, voisin tämän listan vaikka hyväksyäkin, koska toimintojen lopettaminen Kylmäkoskella ei minun arkeeni vaikuttaisi millään tavalla. Se on täällä Kylmäkoskella missä arki muuttuu.”

Bjarne Illman

Talouden tasapainottamistyöryhmän puheenjohtaja Matti Humalojan mukaan säästöpaketti syntyi kompromissina.

Talouden tasapainottamistyöryhmän puheenjohtaja Matti Humalojan mukaan säästöpaketti syntyi kompromissina.

Bjarne Illmanin mukaan tasapainottamisohjelma ei kohtele tasapuolisesti kylmäkoskelaisia. – En ole huomannut, että yksikään toiminto lakkautettaisiin Viialasta ja siirrettäisiin Toijalaan, mutta näen monta asiaa, jotka loppuvat Kylmäkoskelta.

Bjarne Illmanin mukaan tasapainottamisohjelma ei kohtele tasapuolisesti kylmäkoskelaisia. – En ole huomannut, että yksikään toiminto lakkautettaisiin Viialasta ja siirrettäisiin Toijalaan, mutta näen monta asiaa, jotka loppuvat Kylmäkoskelta.

Aseman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vaintola kaipasi rahan rinnalle  mittariksi myös pehmeämpiä arvoja.

Aseman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vaintola kaipasi rahan rinnalle mittariksi myös pehmeämpiä arvoja.

Keskusteluun ottivat osaa myös Aseman koulun rehtorin tehtävistä eläkkeelle jäänyt Uolevi Kallioniemi (vas.) sekä luottamustehtävät jättäneet Ilari Rupponen ja Päivi Välimäki. Kallioniemi vertasi Akaan ja Kylmäkosken liitosta kanan ja porsaan liittoon.  – Kana tuottaa munat ja porsas pekonin. Me olemme Kylmäkoskella pekonin tuottajia, joilla samalla henki lähtee.

Keskusteluun ottivat osaa myös Aseman koulun rehtorin tehtävistä eläkkeelle jäänyt Uolevi Kallioniemi (vas.) sekä luottamustehtävät jättäneet Ilari Rupponen ja Päivi Välimäki. Kallioniemi vertasi Akaan ja Kylmäkosken liitosta kanan ja porsaan liittoon. – Kana tuottaa munat ja porsas pekonin. Me olemme Kylmäkoskella pekonin tuottajia, joilla samalla henki lähtee.

Parituntinen keskustelutilaisuus keräsi Milli´s Cafeen tiloihin viitisenkymmentä kuulijaa.

Parituntinen keskustelutilaisuus keräsi Milli´s Cafeen tiloihin viitisenkymmentä kuulijaa.

Risto Kajanto jakeli puheenvuoroja yleisölle.

Risto Kajanto jakeli puheenvuoroja yleisölle.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?