Mira Lippo aloittaa uutena opettajana Akaassa

”Opetus täytyy suunnitella ryhmän ehdoilla”

Akaan kouluissa aloittaa syksyllä useita uusia, muualta tulevia opettajia. Yksi heistä on hämeenlinnalainen MiraLippo. Hänellä on pitkä kokemus opettajan työstä useissa eri kouluissa.

– Lukiossa varmistui se, mitä haluan tehdä työkseni. Olen syntyperäinen hämeenlinnalainen, ja pääsin toisella yrittämällä silloiseen Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitokseen. Se oli onnenpäivä, kun näin pääsykoetuloksissa nimeni kohdalla rastin. Piti oikein hakea äiti mukaan katsomaan, että näenkö varmasti oikein, Lippo nauraa.

Hän erikoistui koulutuksessa musiikkiin sekä atk:hon. Puoli vuotta valmistumisen jälkeen hän lähti au pairiksi Belgiaan.

– Olin ylikoulutettu ja yli-ikäinen au pair, mutta se oli mukava kokemus. Ajattelin, että nyt on hyvä tilaisuus matkustaa, kun siihen ei ollut aikaisemmin juuri ollut mahdollisuutta.

Kotkaan ja Satakuntaan hän meni töiden perässä, kunnes päätyi paluumuuttajana Hämeenlinnaan. Viimeiset kuusi vuotta Mira Lippo oli opettajana pienessä kyläkoulussa Janakkalassa opettaen ykkös- ja kakkosluokkalaisten yhdysluokalla.

Lopulta hän kaipasi jo vähän muita haasteita ja haki Akaaseen sekä Pappilan että Arvo Ylpön koululle. Pappilan koululta hän sai viran ekaluokkalaisten opettajana. Lisäksi luvassa on musiikin opettamista kolmos- ja neljäsluokkalaisille.

Lasten luovuus palkitsee

– Pappilan koulu on minulle sopivan kokoinen tässä vaiheessa. Olisi ollut aika harppaus siirtyä kahden opettajan kyläkoulusta 400 oppilaan kouluun.

Luokanopettaja odottaa innokkaasti isompaan työyhteisöön siirtymistä. Yhteistyömahdollisuudet muiden opettajien kanssa ovat paremmat kuin pienessä koulussa, ja muutenkin uudet haasteet tuntuvat mukavilta. Sekin on hyvä, että saa antaa koko tunnin yhdelle luokka-asteelle eikä tarvitse jakaa tuntia kahden eri luokka-asteen kesken. Lipon mukaan parhaita asioita työssä on se, että yksikään päivä ei ole samanlainen.

– Ja lapset ovat ihania ainakin pääsääntöisesti. Töihin on ollut aina kiva tulla. Työssä joutuu keskittymään tilanteeseen 110-prosenttisesti, ja jos on joitain omia murheita, niin niitä ei ehdi ajatella. Kun on lasten kanssa, on juuri siinä hetkessä, hän kuvailee.

– Pidän erityisesti luovista jutuista kuten kuvaamataidon tai käsitöiden opettamisesta. On hienoa nähdä, kun saa lapset innostumaan ja tekemään itse kaikenlaisia juttuja.

Opettaja on johtaja

Lipon mielestä hyvän opettajan pitää ottaa luokassa johtajan rooli heti alusta asti. Tulee olla tasapuolinen sekä osata kuunnella ja kuulostella lapsia, jotta oppii tuntemaan heidät persoonina. Täytyy myös ymmärtää erilaisia tilanteita.

– Lapsillakin on omat murheensa, ei voi olettaa että he ovat joitain koneita. Kollegoiden kanssa on tietysti tärkeää tulla toimeen, olla avoin ja sosiaalinen.

Haasteena työssä on se, että saa lapset kuuntelemaan ja rauhoittumaan tiettyjen asioiden äärelle. Mira Lipon mielestä on tärkeää, että lapsilla olisi säännöllinen päivärytmi. Mentäisiin ajoissa nukkumaan eikä kasattaisi liikaa harrastuksia vapaa-ajalle.

– Usein sanotaan, että nykyään kouluissa on paljon ongelmia. Mielestäni oppilasaines ei ole muuttunut näinä vuosina, kun olen ollut opettajana. Toki aina on muutamia, joiden on vaikea pysyä paikoillaan. Mutta se vain on niin, että me olemme kaikki erilaisia.

Oma aika tärkeää

Mira Lippo ei pidä työtä stressaavana. Hän on alkuvuosien jälkeen oppinut erottamaan toisistaan työn ja vapaa-ajan. Vapaa-ajalla ei töitä ajatella.

Lipolla ja hänen miehellään on 9-vuotias tytär ja 11-vuotias poika. Perheenäiti sanookin, että on tärkeää ottaa itselleen omaa aikaa. Hän harrastaa liikuntaa monissa muodoissa. Kuntosali, jumpat, lenkkeily ja talvella hiihtäminen ovat hänelle tärkeitä. Koti Ahvenistonharjun kupeessa tarjoaa mainiot ulkoilumaastot.

Lisäksi musiikkiin erikoistunut luokanopettaja on opetellut kansalaisopistossa kitaran ja pianon soittoa. Ensi lukuvuonna olisi tarkoitus aloittaa jazzlaulun opinnot.

Kesä on mennyt lasten kanssa touhuten.

Mira Lippo myöntää lähestyvän koulun aloituksen jännittävän.

– No jännittää! Viime viikolla jo parina yönä en oikein saanut unta kun mietin suunnitelmia, että mitä teen luokan kanssa heti alussa. Sitten ajattelin että hitsi, en voi rupea liikaa miettimään. Vasta kun menen sinne, näen millainen ryhmä ja millaisia lapsia siinä on. Ryhmän ehdoilla pitää mennä ja tehdä suunnitelmat sen mukaan.

 Mira Lippo nauttii työstään.

Mira Lippo nauttii työstään.

56Ope Mira Lippo 2
Liikunnalliset harrastukset ovat lähellä Mira Lipon sydäntä.

Liikunnalliset harrastukset ovat lähellä Mira Lipon sydäntä.

Mira Lippo odottaa sitä, että saa yhdysluokan jälkeen keskittyä vain yhden luokka-asteen opettamiseen.

Mira Lippo odottaa sitä, että saa yhdysluokan jälkeen keskittyä vain yhden luokka-asteen opettamiseen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?