Kauneutta luonnosta kotikonstein

Ihoa ja hiuksia voi hoitaa itse tehdyillä tuotteilla valmiin kosmetiikan sijaan. MarjaTakkinen Akaan Luontaistuotteesta korostaa myös ravinnon laadun tärkeyttä. Sen merkitys ihon hyvinvointiin on suuri. 

Iho hyötyy A- B, C- ja E-vitamiineja sisältävistä ruoka-aineksista. A-vitamiini osallistuu ihosolujen muodostukseen, ja B-vitamiini estää ihon hilseilyä. C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostumiseen. Ihon paranemista edistää E-vitamiini. Takkinen muistuttaa, että vitamiinit kannattaa nauttia mieluiten oikeanlaisena ruokana, ei purkista pillereinä.

Myös ihon puhdistaminen on tärkeää. Takkisen mukaan huolellinen pesu pelkällä vedelläkin riittää usein ainakin kesäaikaan, mutta erilaisilla yrteillä on hoitavia vaikutuksia.

Esimerkiksi rosmariini sopii normaalille tai rasvaiselle iholle, kamomilla, lehmus ja ruusu kaikille ihotyypeille ja timjami rasvaiselle iholle. Laventeli sopii aknen ja ärtyneen ihon hoitoon, ja puna-apila kuivalle ja hilseilevälle iholle. Monia yrttejä voi itse kerätä luonnosta, osaa saa tavallisesta ruokakaupasta ja erikoisempia luontaistuoteliikkeistä.

 

Peruskasvovesi

1,5 rkl kuivattua tai 3 rkl tuoretta yrttiä

1 dl vettä (mieluiten tislattua, saa apteekeista, tai sadevettä)

Kiehuva vesi kaadetaan yrttien päälle. Liemen annetaan hautua puolisen tuntia välillä sekoitellen. Jäähtynyt liemi siivilöidään desinfioituun lasipulloon. Kasvoveteen voi lisätä muutaman tipan kasviöljyä, joka pehmentää ja ravitsee ihoa. Tällöin pulloa pitää ravistaa aina ennen käyttöä.

Kasvovesi säilytetään jääkaapissa hyvin suljetussa pullossa.

 

Kasvonaamiot ja kuorinta

Kasvonaamioilla voidaan esimerkiksi virkistää väsynyttä ihoa, kosteuttaa kuivaa tai rauhoittaa tulehtunutta ihoa. Naamion voi pestä pois ennen kuin se on täysin kuivunut tai antaa sen kuivua kunnolla ennen pesua.

Hunajaa on monissa valmiissa kosmetiikkatuotteissa, mutta siitä on helppo tehdä hoitotuotteita myös kotikonstein. Sen sanotaan kirkastavan ja raikastavan ihoa.

 

Nokkosnaamio kuivalle ja herkälle iholle

0,5 rkl nokkosjauhetta

1 rkl maissijauhoa

1 rkl kermaa

1tl hunajaa

Ainekset sekoitetaan keskenään. Nokkosnaamiolla käsittely pehmentää ihoa.

 

Puhdistava hunajanaamio rasvaiselle iholle

2 rkl maustamatonta jukurttia

1 rkl hunajaa

1 tl appelsiini- tai sitruunamehua

Ainekset sekoitetaan keskenään. Naamion sanotaan kirkastavan ja kiinteyttävän ihoa.

 

Hunajasokerikuorinta

2 rkl hunajaa

1 tl sokeria

Ainekset sekoitetaan keskenään. Seos levitetään puhdistetulle iholle. Kasvoja hierotaan kevyin liikkein, kunnes sokeri on sulanut iholle. Hunaja huuhdotaan pois kuorinnan jälkeen.

 

Hiusten hoito

Shampoot ovat yleensä alkalisia, hiuspohja taas on hapan. Kun luonnon oma suojakerros pestään pois, päänahka kuivuu helposti. Omenaviinietikkahuuhtelun pitäisi neutralisoida hiuksiin jääneet emäksiset aineet ja antaa hiuksille kiiltoa.

 

Omenaviinietikkahuuhtelu

0,5–1 dl omenaviinietikkaa (mitta-astiana jokin muu kuin muovinen mittakannu)

1 dl kädenlämpöistä vettä

Etikkavesi käytetään hiusten viimeisenä huuhteluna hitaasti valuttaen samalla päänahkaa hieroen. Silmät täytyy pitää kiinni, jotta etikkavesi ei valu silmiin.

 

Munankeltuaisshampoo kuivahiuksisille

3 kananmunankeltuaista

tilkka vettä

Ainekset sekoitetaan keskenään.

Luontaistuotekauppias Marja Takkisen mukaan erilaisilla yrteillä on hoitavia vaikutuksia.
Luontaistuotekauppias Marja Takkisen mukaan erilaisilla yrteillä on hoitavia vaikutuksia.