Kasperi Leponiemi sijoittui toiseksi kansainvälisessä kitarakilpailussa

 

Kasperi Leponiemi on soittanut kitaraa ekaluokkalaisesta lähtien. Kitaransoittoa hän opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Kasperi Leponiemi on soittanut kitaraa ekaluokkalaisesta lähtien. Kitaransoittoa hän opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.

Viialassa asuva, 15-vuotias Kasperi Leponiemi sijoittui jaetulle toiselle sijalle kansainvälisessä nuorten kitaristien kilpailussa Tallinnassa viime viikolla. Kasperin sarjan, 13–15-vuotiaat, voitti Filip Optolowicz Puolasta. Toisen sijan Kasperin kanssa jakoi virolainen Priit Peterson.

Kasperin sarjaan osallistui kaikkiaan 18 soittajaa, joista suomalaisia oli kolme. Kaikkiaan osanottajia eri sarjoissa oli 75. Kilpailupaikkana oli Mustpeade Maja Tallinnan vanhassa kaupungissa. Kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa.

– Ihan täydellisesti se ei mennyt, mutta olen kuitenkin tyytyväinen, arvioi Kasperi omaa suoritustaan.

Kasperin kilpailusarjassa soittivat 13–15-vuotiaat nuoret. Ohjelman pituus sai vaihdella 10 minuutista 15 minuuttiin.

Apurahalla uusi kitara

Kasperin kilpailukappaleet olivat S.L. Weissin luuttusarjasta preludi, J. Sagrerasin Tremolo etydi, R. Jürjendalin Sailor´s Story, H. Villa-Lobosin Etydi numero 11 sekä J. S. Bachin viulu-/luuttusarjasta Preludi BWV 1006. Sävellyksistä virolaisen Robert Jürjendalin teos oli kaikille kilpailijoille pakollinen. Säveltäjä sävelsi kappaleen nimenomaan tätä kilpailua varten.

– Teknisesti se ei ollut vaativa, koska sen piti soveltua myös minua nuoremmille soittajille. Mutta kyllä siinäkin oli harjoittelemista, Kasperi kuvailee.

Kilpailijoiden suoritukset arvioi viisimiehinen tuomaristo, jonka jäsenet tulivat Venäjältä, Saksasta, Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Tuomariston mukaan Kasperin sarjassa taso oli soittajien ikä huomioon ottaen sekä teknisesti että musiikillisesti korkeatasoinen.

Kasperin mukaan kilpailuissa näkee, mikä oma taso on. Menestys vaatii myös kovaa työtä. Kasperi ryhtyi työstämään kilpailukappaleita viime maaliskuussa.

– Suorituksen pitää olla hiottu niin hyväksi kuin mahdollista, koska kilpailutilanteessa soitetaan toisille kitaristeille, jotka tuntevat ja tietävät soittimen kaikki koukerot. Se tuo kilpailuun jännitystä. Jos ohjelmisto ei ole täydellisessä kunnossa, voi käydä huonosti.

Tallinnassa Kasperi soitti uudella kitarallaan, jonka hankintaan hän sai Pirkanmaan Kulttuurirahastolta keväällä 5000 euron apurahan. Kitara on Suomessa käsin valmistettu Liikanen Double Top -konserttikitara.

Helsingissä kerran viikossa

Kasperi myöntää, ettei osaisi kuvitella soittavansa mitään muuta kuin kitaraa. Kitaransoiton hän on aloittanut ekaluokkalaisena Akaan opistossa, josta hän seuraavana vuonna siirtyi Valkeakosken musiikkiopistoon. Viimeisen vuoden hän on opiskellut Helsingissä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa opiskelee myös selloa soittava Kasperin pikkusisko, 14-vuotias Klaara. Helsingissä sisaruksilla on opetusta yhtenä päivänä viikossa. Kymmenvuotias pikkuveli Kaapri soittaa selloa ja käy Valkeakosken musiikkiopistoa.  Yhdessä sisarukset esiintyvät TriViiala-nimellä.

Hirvialhon koulun yhdeksännen luokan keväällä päättänyt Kasperi jatkaa syksyllä Akaan lukioon. Jatkosuunnitelmat liittyvät luonnollisesti musiikkiin.

– Varmaankin haen Sibelius-Akatemiaan ja sieltä sitten jatkan niin pitkälle kuin pystyn. Unelma-ammatti on esiintyvä kitaristi.

Kitarakilpailun vuoksi Kasperin kesä on kulunut tähän asti enimmäkseen harjoitellessa. Myös kalastus on mieleinen harrastus ja perkauskin sujuu näppärästi. Virveliä hän käy heittämässä Tarpianjoen rannassa, josta on saaliina tullut haukia. Kasperi harrastaa myös liikuntaa, mutta kilpaurheilusta hän on pitänyt tänä kesänä taukoa.

56kasperiLeponiemi1 56kasperiLeponiemi4

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?