Ollaan ihmisiksi

Joukossa tyhmyys tiivistyy. Sanonta on taas kerran osoittanut todeksi tänä kesänä Akaassa, kun nuorison oleskelu yleisillä paikoilla on muuttunut paikkojen rikkomiseksi ja sotkemiseksi. Tuskin sellaista jälkeä kukaan tekee kotonaan ja yksin.  

Selvää tietysti on, että ilkivaltaan syyllistyvät vain muutamat. Suurin osa nuorista ei sellaista koskaan tekisi eikä sitä hyväksy.

Valitettavasti ne muutamat aiheuttavat isompaa ja pienempää vahinkoa tahallaan ja tarkoituksella. Muutama viikko sitten Viialan keskustassa lyötiin apteekin ikkunat hajalle. Valvontakameran kuva paljasti paikalta poistuneen neljän nuoren ryhmä, joista yksi oli potkinut ikkunat rikki.

Tuoreimpana tuhotyön kohteeksi on joutunut Pappilan koulu Toijalassa. Joidenkin vapaa-ajanvietto koulun pihalla on ollut repimistä, rikkomista ja roskaamista. Maahan heitetyistä kaljatölkeistä ja -pulloista päätellen alkoholillakin on ollut osuutta asiaan. Erityisen ikävää jälkeä saatiin aikaiseksi viikko sitten, kun tarzanit katkoivat koulun pihalta viisi pihlajaa.

Kaupungin kiinteistöpuolen mukaan koulun piha on nuorison suosittu kokoontumispaikka. Oleskelussa sinänsä ei ole mitään pahaa, mutta paikkojen rikkominen ja sotkeminen, yhteisen omaisuuden tuhoaminen on typerää.

Ongelma on tuttu aikaisemmiltakin kesiltä. Tuhoja on tehty milloin Toijalan Satamassa, milloin Viialan Luttusissa. Kaupungin kiinteistöpuoli on ymmärrettävästi täysin kyllästynyt sotkujen siivoamiseen ja paikkojen korjaamiseen. Se teettää turhaa lisätyötä ja käy kaupunkilaisten kukkarolle.

 

 

Lisää yritystä

Yrityksiä pitäisi saada houkuteltua Akaaseen, mutta miten se onnistuu. Tätä pulmaa pohdittiin myös Kinnarin kotimuseolla pidetyssä Akaan Keskustan kesäillassa perjantaina. Valtuutettu Markku Anttilan mukaan yrityksiä ja työpaikkoja pitäisi saada lisää, jotta nykyiset asukkaat pysyisivät Akaassa ja uusia muuttaisi Akaaseen. Anttila arvioi Akaan työpaikkaomavaraisuuden olevan tällä hetkellä aika heikko moneen muuhun kuntaan verrattuna.

Kylmäkosken Taipaleelta käsin asioita seuraava Arto Välimäki ihmetteli, miksi Pirkkalaan ohikulkutien varteen nousee jatkuvasti hallia, vaikka rautatietä ei ole lähelläkään, kun taas Akaassa sen sijaan olisi rautatie ja moottoritie.

– Onko se kiinni Valkeakoskesta, koska Valkeakosken puolella on suuri osa moottoritien liittymistä, joiden sijainti on aika herkullinen. Mutta Valkeakoski ei kaiketi rakenna keskustan ulkopuolelle. Jutikkala sen on ilmeisesti riittävän kaukana Toijalan keskustasta, ettei naapuri vaan pääse hyötymään alueesta. Jotain uutta pitäisi keksiä, jos yritystoiminta lähtee kasvamaan, se yleensä ruokkii itse itseään, Välimäki pohti.

Valtuutettu Vesa Liehun mukaan tontteja yrittäjille Akaan kaupungilta kyllä löytyy, mutta pelkkä tontti ei tulijoita houkuttele.

– Esimerkiksi Valkeakoski ja Hämeenlinna rakentavat valmiin hallin yrittäjälle. Hyvä myyntimies täytyy olla, että saa tontin myytyä.