Limousin-pihvirotua on kasvatettu Suomessa 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Limousin-pihvilihatuotantoon pääsee tutustumaan neljällätoista tilalla ympäri Suomea torstaina 25.7. Avoimia ovia vietetään myös Metsä-Paavolan tilalla Toijalassa, osoitteessa Metsä-Paavolantie 10 kello 12–15. Sateen sattuessa mukaan kannattaa ottaa sateenvarjoa tai sadevaatetta.
– Meillä saa ihailla karjaa ja kerromme myös Limousin-pihviliharodusta ja sen kasvatuksesta. Täällä pääsee tutustumaan tämän päivän maaseutuun ja eläinten kasvatukseen. Tänä päivänä kaupunkilaisilla ei välttämättä ole enää niitä mummoloita, joissa olisi lehmiä, kertoo Metsä-Paavolan tilaa yhdessä miehensä Jari Nikulan kanssa pitävä Johanna Jantunen.
Metsä-Paavolassa tällä hetkellä 38 emolehmää sekä nuorta karjaa.
Rodun suomalaiset juuret Akaassa
Keski-Ranskasta kotoisin oleva perinteinen vetohärkärotu on sopeutunut hyvin myös Pirkanmaalle. Limousin-rodun kehitys Suomessa alkoi eteläisestä Suomesta, Mäntsälästä. Rodun suomalaiset juuret löytyvät myös Akaasta.
– Metsä-Paavola on yksi niistä tiloista, jotka ovat tuoneet ensimmäisinä Suomeen Limousin-rotua. Ensimmäinen sonni tuli vuonna 1979 Mäntsälään, mutta vuonna 1982 meille tuli kymmenen hiehoa Ruotsista, Johanna Jantunen kertoo.
Johanna Jantusen äiti Sari Sillantaka on ollut myös perustamassa 30-vuotiasta Suomen Limousinkasvattajien yhdistystä.
Pohjoismaista Tanskassa rotu on suosituin pihvirotu ja siellä kuluttajat pääsevät osallistumaan vuosittain helmikuussa järjestettävään valtakunnalliseen Limousin – avoimet ovet -tapahtumaan. Tapahtuma on saavuttanut Tanskassa suuren suosion.