Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari odottaa vetoapua valtiolta

Kaupungin heikko talous ei mene päätöksentekijöiden piikkiin

Akaan kaupunginjohtajan AkiViitasaaren mukaan Akaan taloudellinen tilanne on vaikea, mutta Akaa ei ole kriisikunta eikä Akaan tilanne ole poikkeuksellinen.

– Kun katsoo koko kuntakenttää, aika monet kunnat ovat vielä suuremmissa vaikeuksissa. Se ei tietysti helpota Akaan tilannetta millään tavalla, mutta akaalaiset päätöksentekijät eivät voi kaikkea omaan piikkiinkään ottaa. Vähän laajemmista ilmiöistä on nyt kyse, toteaa Aki Viitasaari.

Viitasaari puhui Akaan Keskustan kesäillassa Kinnarin kotimuseolla Sotkialla perjantaina.  Kaupunginjohtajan mukaan valtion vetoapu kunnille olisi nyt paikallaan.

– Kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää. Tällaisessa tilanteessa odottaisi, että jonkinlaista kevennystä tulisi sitäkin kautta.

Kaupunginjohtaja uskoo, että Akaan ensi vuoden talousarviossa pystytään kääntämään talouden suuntaa parempaan.  Talouden tasapainottamisryhmä on laatinut esityksen säästöpaketista, jonka vaikutus talouteen on neljä miljoonaa euroa. Kaupunginjohtajan mukaan suurimmat summat kertyvät tuloveroprosentin nostosta puolella prosenttiyksiköllä 21:een ja lähes koko henkilöstön lomauttamisesta viikoksi.

– Työryhmän ei ollut siinä mielessä yksimielinen, että kaikki ryhmän jäsenet olisivat voineet kaikki yksittäiset ehdotukset allekirjoittaa. Ryhmä näki kuitenkin tärkeänä saada valtuustolle paketti, jotta päästään tekemään päätöksiä suuntaan tai toiseen.  Pieniä stilisointeja esityksiin vielä tulee. Esimerkiksi tarkoitus oli, että vapaa-aikalautakunta ja koulutuslautakunta olisi yhdistetty sivistyslautakunnaksi.  Mutta koska ryhmät ovat sopineet paikoista neljäksi vuodeksi, tuskin sitä kannattaa kesken vaalikauden muuttaa.

Kaupunginjohtaja kertoo saaneensa kaupunkilaiselta säästöpaketista jo palautetta muun muassa verotuksen kiristämisestä.

– Näkisin, että tässä tilanteessa on tärkeää, että mahdollisimman laajat toimet kohdistuisivat laajasti eri kohteisiin. Meillä ei ole sellaisia yksittäisiä kohteita, jotka voisi lopettaa ja saada sitä kautta esimerkiksi suuria menovähennyksiä.

Säästääkö Akaa itsensä hengiltä?

Keskustelu talouden tasapainottamispaketista ei Keskustan kesäillassa herättänyt kuumia tunteita, vaikka esitetyistä leikkauksista kohdistuu Keskustan vahvalle alueelle Kylmäkoskelle muun muassa Aseman koulun ja ryhmäperhepäiväkodin sekä terveysaseman lakkauttaminen ja jo päätetystä uudesta kirjastosta ja nuorisotilasta luopuminen.

Valtuutettu Markku Anttila epäili kaupungin säästävän itsensä hengiltä. Anttilan mukaan Akaan ja sen palveluiden kehittämistä ei saa unohtaa, jotta asukkaat saadaan pysymään Akaassa.

Vastauksena kysymykseen kaupungin kehittämisestä kaupunginjohtaja Aki Viitasaari näki tontit ja peruspalvelut kivijalkana.

– Meidän pitää huolehtia siitä, että tontteja on tarjolla, kohtuuhintaisia ja kaikista taajamista, ja suhtautua kyliin rakentamiseen myönteisesti, kuten tähänkin asti. Peruspalveluista meidän pitää pitää huolta ja tehdä investoinnit, jotka ne vaativat. Tietysti myös yritystontteja ja -tiloja pitää olla tarjolla, Viitasaari linjasi Akaan tulevaisuutta.

Koulurahat käytettävä opetukseen ei kuljetuksiin

Arto Välimäen mukaan maaseudun ainoa toivo on uusien työpaikkojen syntyminen, kun maataloudesta työpaikat vähenevät.

– Tuntuu vaan siltä, että koko ajan on kirves päällä, kun ollaan Aseman koulua ja terveyskeskusta lopettamassa ja urheilukenttä oli pitkään huonossa kunnossa.  Se luo kuvaa taantuvasta alueesta, jonne ei arvaa investoida eikä rakentaa.

Välimäki ihmetteli myös oliko kouluyhteistyön lopettaminen Urjalan kanssa järkevää. Hän epäili, että kuljetuskustannukset ovat nousseet, kun oppilaat pääsevät koulusta eri aikoihin ja koulutaksit ajavat samoilla kulmilla monta kertaa päivässä.

– Taipaleentien varrella asuvana olen katsellut koululaisliikennettä. Kun yhteistyötä tehtiin Urjalan kanssa, vei yksi auto lapset koko Taipaleen kylältä ja korkeintaan kolmella tultiin takaisin. Nyt ainakin seitsemän autoa tuo lapsia takaisin. Eikö kokonaistaloudellisesti olisi edullisempaa jatkaa yhteistyötä. Kyllähän se on niin, että jos tietty raha on käytettävissä, mahdollisimman pieni osa siitä kannattaa käyttää kuljetukseen ja mahdollisimman suuri osa opetukseen. Opetusta vartenhan lapset siellä ovat eikä sitä varten, että maantietä mittaavat autolla.

Välimäki yritti virittää keskustelua myös esityksestä sulkea Kylmäkosken terveysasema.

– Jos terveyskeskus lakkautetaan, tietää se myös apteekin loppumista, koska silloin se ei saa reseptiasiakkaita. Onko se järkevää, saadaanko sillä tehokkuutta lisää?

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren mukaan asia jää pitkälti päätöksentekijöiden pohdittavaksi.

– Jossain määrin sillä saadaan tehokkuutta ja kiinteistön ylläpitokuluja pois. Millään suurella tasolla säästöt eivät tietysti ole, mutta meillä ei oikein ole yksittäisiä isoja asioita. Samaa mieltä olen siinä, että liian äkkinäisiä liikkeitä ei kannata tehdä. Se ei todellakaan ole tarkoitus, että tehdään liian rajuja säästötoimia, mutta jos yleinen taloustilanne ei lähde paranemaan, jotain pitää tehdä.

Keskustan kesäillan osanottajille terveiset toi myös Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja, Hämeenkyrön kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouni Ovaska, joka on lähdössä myös eurovaaliehdokkaksi.  Ovaskan mukaan 10 500 asukkaan Hämeenkyrö painii samojen talousongelmien kanssa kuin Akaa.

– Tällä hetkellä on kahdentyyppisiä kuntia. Toisilla on surkea taloustilanne ja toiset ovat kriisikuntia.

 

 

 

Valitus jarruttaa Yritys-Konhoa

Keskustan kesäillassa kaupunginjohtaja Aki Viitasaari kertoi myös Yritys-Konhon tilanteesta. Yritysalueen kaava on valmis, mutta korkeimpaan hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten vuoksi kaavaa ei päästä toteuttamaan. Kaupunginjohtaja arvioi valitusprosessin vievän vähintään 1,5 vuotta.

Viitasaaren mukaan Akaan kaupungilla on yritystontteja hyvin tarjolla, mutta pulaa on suurista tonteista. Tähän puutteeseen Yritys-Konho toisi helpotusta.

Akaan Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja valtuutettu Jouni Vaittinen arveli, ettei kaavan viivästyminen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole suuri vahinko.

– Nyt talous on hyvinkin huono, jos ei ihan lama niin taantuma kuitenkin. En usko, että tänne suurta kalaa pystyttäisiin noin vain pyytämään. Taitaa hallit maailmalla pikemminkin tyhjentyä kuin täyttyä. Koko Akaan ajan yritysten rakentaminen on ollut vaatimatonta ja muutamat rakennetut hallit ovat olleet kaupunkivetoisia, Vaittinen summasi.

Keskustan kesäillassa vierailleen Hämeenkyrön kunnanhallituksen puheenjohtajan  Jouni Ovaskan mukaan Hämeenkyrö painii samanlaisten ongelmien kanssa kuin Akaa.

Keskustan kesäillassa vierailleen Hämeenkyrön kunnanhallituksen puheenjohtajan Jouni Ovaskan mukaan Hämeenkyrö painii samanlaisten ongelmien kanssa kuin Akaa.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari puhui Akaan taloudesta. Vieressä kuulolla Pekka ja Liisa Näsi sekä Timo Kinnari.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari puhui Akaan taloudesta. Vieressä kuulolla Pekka ja Liisa Näsi sekä Timo Kinnari.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari (kuvassa keskellä) puhui Akaan taloudesta. Kuulolla Arto Välimäki, Kaija Rupponen sekä Pekka ja Liisa Näsi.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari (kuvassa keskellä) puhui Akaan taloudesta. Kuulolla Eino ja Anja Ilmanen, Arto Välimäki, Kaija Rupponen sekä Pekka ja Liisa Näsi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?