Bussilla tai pyörällä katsomaan biisoneita, lampaita ja lehmiä

Viialan maataloustuottajat kutsuvat maatilakierrokselle

Viialan maataloustuottajat tarjoaa akaalaisille tilaisuuden tutustua paikallisiin maatiloihin tulevana sunnuntaina 21.7. kello 11–15. Maksuttoman kierroksen kohteina ovat Lännenmiehenä tunnetun JariViitasen eläinpiha ja JarmoLatvasen isännöimä Tolvilan kartanon lammastila Viialassa sekä MarkkuNiemisen maitotila Lempäälässä. Mattilan kyläyhdistyksen rakentamalla näkötornilla maataloustuottajat tarjoilevat soppatykistä hernerokkaa, jonka herneet ja sianliha ovat paikallisilta tuottajilta. 

Maataloustuottajat haluavat tempauksellaan esitellä nykypäivän maataloutta sekä luomu- ja lähiruokaa.

– Samalla ihmisillä on mahdollisuus keskustella emäntien, isäntien ja muidenkin maataloustuottajien kanssa. Tuotteiden ostajina kuntalaiset ovat tärkeässä asemassa. He voivat myös vaikuttaa siihen, mitä tuotteita kaupoissa on tarjolla, kertoo Viialan maataloustuottajien puheenjohtaja Markku Anttila.

Anttilan mukaan kierrokselle olisi ollut tarjolla muitakin maatiloja, mutta tiukkojen hygieniamääräysten vuoksi esimerkiksi vierailua sikatilalla ei voitu järjestää.

Matkaan bussilla tai pyörällä

Maatilakierrokselle voi lähteä bussilla tai polkupyörällä. Maksuton bussikuljetus lähtee kello 11, 11.30 ja 12 Viialan taksiaukiolta, jonne 2,5–3 tuntia kestävä kierros myös päättyy.

Ensimmäinen kohde on Jari Viitasen eläintila, jossa on nähtävää strutsista biisoniin. Sieltä matka jatkuu Jarmo Latvasen lammastilalle Tolvilan kartanolle, joka on keväällä 2012 siirtynyt luomutuotantoon. Tällä hetkellä tilalla on 140 uuhta ja 180 karitsaa. Tolvilassa on mahdollisuus pysähtyä myös Paimenen Makasiini -tilamyymälässä. Lihaa ei ole tällä hetkellä myynnissä, mutta tarjolla on muita lammastuotteita, kuten taljoja ja lankaa.

Tolvilasta siirrytään Lempäälän puolelle Markku Niemisen karjatilalle, joka tunnetaan myös Mantereen maatilamatkailuna. Luomumaidon ohella tilan tuotteisiin kuuluu muun muassa luomukukko.

Tämän jälkeen matka jatkuu Mattilan kyläyhdistyksen rakentamalle näkötornille, jonka parkkipaikalla tarjotaan hernerokkaa kello 13–15. Samalla on mahdollisuus kiivetä ihailemaan maisemia yläilmoista.

Paluumatkalla bussissa kuullaan Rikalan kanavan historiasta sekä parhaillaan käynnissä olevasta Hulauden vesialueen kunnostushankkeesta. Hankkeesta ovat kertomassa kunnostusyhdistyksen edustajat.

Kierroksen varrella on esillä myös maatalouskoneita.

Reitin voi kiertää myös pyörällä. Järjestäjät toivovat, että pyöräilijät kiertävät maatiloja samassa järjestyksessä kuin bussilla matkaajat. Pyöräilyreitti on opastettu Riitiälän kautta.

Viialan maataloustuottajien puheenjohtaja Markku Anttila kertoo maataloustuottajien varautuneen kuljettamaan osanottajia kahdella bussilla. Järjestäjät toivovat päivän saavan liikkeelle 200–300 tutustujaa.

 

 

Kaarle on eläintilan kunkku

Maaseutukierroksen ensimmäisestä kohteesta Jari Viitasen isännöimältä maatilalta löytyy monenlaista pienempää ja isompaa eläinkunnan edustajaa.

– Täällä on kaikennäköistä strutsista biisoniin ja kaikkea siltä väliltä, isäntä tuumaa.

Peräkanaa tai pikemminkin -kukkoa pihamaalla tepastelevat Matti ja Teppo. Kunnioitusta herättävät korkean aidan takana ruohoa syövät viisi biisonia, Kaarle, Jytky, Helinä, Alina ja kuusi viikkoa sitten syntynyt Siiri.

– Kaarle on joukon kunkku, Jari Viitanen kertoo.

Amerikanbiisonit tulivat tilalle kolmisen vuotta sitten. Kun kyse on isoista eläimistä, laitumelle ei parane mennä eläimiä rapsuttamaan, ei edes isännän. Jopa 1000-kiloiseksi kasvavan biisonisonnin voimasta kertoo jotain se, että Viitasen ajaessa kerran kaivurilla laitumelle, puskeva biisoni sai koneenkin tärähtämään.

Viitasen eläintila sai kipinän pihalammesta, johon Viitanen hankki ensin ankkoja.

– Pikkuhiljaa alkoi tulla muitakin eläimiä. Oppii lapsetkin tuntemaan vähän mikä mikin on, kun kohta eläimiä ei ole enää missään.

Eläimet ovat Viitaselle harrastus. Kotitilan viljelyn ohella isäntää työllistävät kaivinkonetyöt. Saman suvun omistuksessa tila on ollut vuodesta 1930, kun Jari Viitasen isovanhemmat tuli Valkeakoskelta Viialaan viljelemään tilaa.

54maatalousRuskokorvafasaani 54maatalousPorot 54maatalousMustajoutsen 54maatalouslihakarja 54maatalousBiisonit
Jari Viitasen biisonit ovat kunnioitusta herättävä näky.

Jari Viitasen biisonit ovat kunnioitusta herättävä näky.

54maatalousBiisonit2
Alma-sika on 8-vuotias.

Alma-sika on 8-vuotias.

54maatalousStrutsi

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?