Irtoileva vanha rappaus oli jo vaarallinen

Viialan kirkon kellotorni kunnostetaan kesän aikana

Viialan kirkolla on parhaillaan työn alla kellotornin rappauksen uusiminen. Kesäkuussa alkaneen korjaustyön tekee tamperelainen Rappaustekniikka Laurell Oy. Yrityksen toimitusjohtajan IlkkaLaurellin mukaan vanha rappaus oli tullut jo tiensä päähän ja irtoileva rappaus oli vaaraksi ihmisille. Laurellin mukaan rappauksen iäksi lasketaan keskimäärin 50 vuotta. Viialan kirkolla on ikää 63 vuotta.

– Ihan ylhäältä rappaus oli irti ja siinä oli vaara, että se olisi voinut tippua ihmisten päälle. Jos sen olisi antanut olla vielä muutaman vuoden, olisi se tippunut sieltä.

Korjaustyöt eivät juuri näy ulospäin, koska töitä tehdään hupun sisällä. Vanha rappaus on poistettu piikkaamalla, ja tiilipinnan päälle tehdään uusi kolmikerrosrappaus, kuten ammattitermi kuuluu. Lopuksi rappaus maalataan. Samassa yhteydessä kirkon pääovien molemmin puolin olevat liuskekivet tarkistetaan. Työvaiheesta riippuen työntekijöitä kirkolla on 5–10.

Elokuussa valmista

Rappaustekniikka Laurell Oy on erikoistunut julkisivuremontteihin. Viialan kellotornin lisäksi työn alla on myös A. Ahströmin pääkonttorin julkisivukorjaukset Noormarkussa. Yrityksen kädenjälkeä on myös Tampereen Sokoksen julkisivuremontti pari vuotta sitten.

– Olemme tehneet julkisivukorjauksia 23 vuotta. Viialan kirkko on sieltä helpoimmasta päästä, toimitusjohtaja arvioi.

Laurell kertoo yrityksen olevan Tampereen vanhimpia julkisivukorjauksiin erikoistuneita yrityksiä. Alan vaativuus yllättää monen uuden yrittäjän.

– Uusia yrittäjä tulee ja menee. Kyse on erikoistyöstä, töitä tehdään korkealla, sääolosuhteet vaikuttavat ja aikataulut ovat tiukat, koska Suomen kesä on lyhyt. Vaikka töitä tehdäänkin hupun sisällä, sateet haittaavat työtä, hän toteaa.

Laurellin mukaan Viialan kellotornin työt ovat edenneet aikataulussa. Töiden on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä. Korjaukset maksavat noin 192 000 euroa.

Viialan kirkko on Akaan seurakunnan muiden kirkkojen lailla suojelukohde. Akaan ja Kylmäkosken kirkot ovat suojelukohteita ikänsä puolesta ja Viialan kirkko aikansa arkkitehtuurin edustajana. Vuonna 1950 vihityn kirkon on suunnitellut arkkitehti Jaakko Tähtinen.

Työt keskeytetty siunausten ajaksi

Korjaustöistä huolimatta kirkko on ollut koko ajan käytössä.

– Viialassa on ollut viikolla paljon siunauksia, joiden ajaksi työt on jouduttu keskeyttämään. Korjaustöistä on ollut haittaa toiminnalle ja toiminnasta haittaa urakoitsijalle, mutta asioista on sovittu yhteisymmärryksessä, kertoo Akaan seurakunnan huoltomestari Kimmo Lyytikäinen.

Lyytikäinen on tyytyväinen, että kellotornin korjaus saatiin tämän vuoden talousarvioon.

– Kellotornia odotettiin jo edellisen vuoden talousarvioon, mutta silloin kiireellisemmät jutut menivät ohi. Korjauksiin tämä kesä on ollut hyvä.

Lyytikäisen mukaan kirkon muiden seinien rappaus on kellotornia paremmassa kunnossa.

 

 

Kuivaus meneillään Kylmäkosken kirkossa

Kylmäkosken kirkossa kuivataan parhaillaan kirkkosalin seiniä, joista on kevään aikana poistettu hengittämätön Kenitex-pinnoite sekä rappaukset mikrobivaurioituneilta alueilta tiiliseinään asti. Purkutyöt saatiin loppuun kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Kun seinät ovat kuivuneet, ne rapataan uudelleen ja käsitellään hengittävällä maalilla. Uuden rappauksen tekee akaalainen Raimo Kari Oy

– Työt aloitetaan vasta, kun seinät ovat varmasti kuivat, mihin voi mennä monta kuukautta. Tässä vaiheessa ei oteta mitään riskiä. Kiire on mennyt jo ohi. Arvio kuivauksen kestosta on ollut kolme kuukautta, mutta se on todella vain arvio, kertoo Akaan seurakunnan huoltomestari Kimmo Lyytikäinen.

Kuivumista arvioidaan kaiken aikaa. Mittauksia tekee A-Insinöörit.

Viime kesänä Kylmäkosken kirkko sai uuden kuparikaton, joka pikkuhiljaa hapettuessaan tummuu ja patinoituu, jolloin sen pinnalle muodostuu suojaava kerros.

– Kupari on tummunut jo yllättävän paljon. Tällä hetkellä katto voi näyttää pahalta, koska se ei ole tummunut tasaisesti. Mutta ensi vuonna se voi olla jo siistin näköinen, Lyytikäinen arvioi.

Viialan kirkon kellotorni kunnostetaan kesän aikana

Viialan kirkon kellotorni kunnostetaan kesän aikana

Viialan kirkon kellotornin rappaus on poistettu piikkaamalla. Huoltomestari Kimmo Lyytikäisen mukaan rappaus oli jo uusimisen tarpeessa.

Viialan kirkon kellotornin rappaus on poistettu piikkaamalla. Huoltomestari Kimmo Lyytikäisen mukaan rappaus oli jo uusimisen tarpeessa.

54Viialankirkko2 54ViialanKirkko3 54Viialankirkko6

 

Kellotornin yläosassa rappaus oli huonossa kunnossa. Kuva: Hannu Järvinen.

Kellotornin yläosassa rappaus oli huonossa kunnossa. Kuva: Hannu Järvinen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?