Tuhotöitä tekevät lehtokotilot ovat riesana myös Akaassa

Satamatien liepeillä Toijalassa on lehtokotiloiden yhdyskunta. Niiden takia Akaa ei tänä vuonna istuttanut kesäkukkia Satamatien liikenneympyrään, sillä kaupunginpuutarhuri HeliLaineen mukaan kotilot söivät viime vuonna istutukset melkein tyystin.

Laine kertoo, että lehtokotilot syövät lähes kaiken eteen tulevan kasvillisuuden, mutta niiden erityistä herkkua ovat pehmeälehtiset kasvit kuten kesäkukat. Kotilot viihtyvät ja lisääntyvät etenkin kosteikoissa. Kaupunginpuutarhuri arvelee, että yhdyskunta on lähtöisin kaupungin entisten kasvihuoneiden takaa, jossa virtaa noro. Tyhjät kasvihuoneet sijaitsevat Nahkialan päiväkodin lähellä Toijalassa.

– Viime kesä oli sateinen, mikä lisäsi kotiloiden määrää. Tänäkin kesänä on satanut, joten kotiloita esiintyy, Laine sanoo.

Hänen tiedossaan ei kuitenkaan ole, että kotiloita olisi muualla julkisilla paikoilla Akaassa.

– Emme ole lähteneet torjumaan kotiloita. Tilanne on täällä vielä aika hyvin aisoissa. Jyrsijät syövät kotiloita, ja jos ensi kesänä ovat kuivemmat säät, niin kotiloiden määrä vähenee.

Lehtokotilot ovat kooltaan noin kahden sentin mittaisia, tummanruskeita ja kovakuorisia. Ne kuuluvat tarhakotiloiden heimoon. Lehtokotilot ovat liikkeellä etenkin yöaikaan.

Lehtokotilot viihtyvät kaupungin entisten kasvihuoneiden ympäristössä. Kuva: Tarja Antola

Lehtokotilot viihtyvät kaupungin entisten kasvihuoneiden ympäristössä. Kuva: Tarja Antola

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?