MarkkuAlangon lintuhoitolasta Valkeakoskelta lähti keskiviikkona matkaan kuusi noin viisi viikkoa vanhaa sääksenpoikasta Portugaliin elvyttämään maan sääksikantaa, joka oli jo lähes sukupuuttoon kuollut ennen kuin lintuja alettiin viedä sinne muun muassa Suomesta ja Ruotsista.
Nyt lähetetyt sääkset on kerätty Pirkanmaan alueelta ja tämä oli kolmas lähetys. Ensimmäiset viisi pirkanmaalaista sääksiä lähtivät kesällä 2011 ja viime vuonna lähti kuusi. Aikaisemmin sääksiä on viety Espanjaan ja nyt siellä on jo useita pesiviä pariskuntia.
Sääksiä oli Portugalista tullut noutamaan biologi, yliopistotukija Andreia Dias ja niiden kunnon tarkasti ja lähdön valvoi lintutieteilijä, professori Pertti Saurola, joka jäi vuonna 2002 eläkkeelle Helsingin yliopiston Eläinmuseon Rengastustoimiston johtajan virasta. Hän on tutkinut ja johtanut Suomen kalasääskikannan seurantaa vuodesta 1971 lähtien ja toiminut aktiivisesti sääksien satelliittiseurantahankkeessa.
– Portugalissa linnut sijoitetaan meren äärelle, suojelualueelle Alqueva Damissa. Siellä niitä odottaa lintutalo, jossa kukin linnuista asustaa yksin häkissään. Linnut ovat mahdollisimman vähän tekemisissä ihmisten kanssa, jotta ne helpommin leimautuisivat portugalilaisiksi ja ne saataisiin lähtemään omin päin luontoon, kertoi Andreia Dias.
Lintujen elämää häkeissä seurataan videokameroiden avulla ja paikallisessa hoitotiimissä on Diasin lisäksi kolme muuta hoitajaa ja lääkäri.
– Seuraamme miten poikaset pikkuhiljaa alkavat nousta jaloilleen, levittelevät siipiään ja sitten jo kohta ovat valmiita kokeilemaan lentoon lähtöä. Ruokimme niitä ensin pienillä kalanpalasilla, sitten vähän suuremmilla ja lopulta ne saavat kokonaisia kaloja.
Kun poikaset ovat noin 10 viikon ikäisiä, häkkien ovet avataan iltahämärissä ja ne saavat alkaa tutustua häkkien ulkopuoliseen maailmaan.
– Ne lähtevät kukin omia aikojaan liikkeelle, mutta pysyttelevät yleensä kuukauden päivät häkkiensä lähettyvillä ja käyvät syömässä meidän niille tuomaa ruokaa. Tällainen menetelmä on todettu hyväksi ja siten nämä linnut palaavat talvehtimisseuduiltaan Afrikasta pesimään nimenomaan sille alueelle, missä ne on vapautettu, kertoi Dias.