Cd-levyt kimaltelevat järvellä

Ympäristötaidenäyttely Näkymän taiteilija, australialainen SueCallanan on tehnyt työnsä vanhoista cd-levyistä. Niistä tehdyt 200 pientä puolipalloa kelluvat ja kimaltelevat ryhmänä Nahkialan puolella Nahkialanjärveä. CD-osaset on ankkuroitu kivillä järven pohjaan. Teos tekee näkyväksi tuulen järven pinnalla ja heijastaa auringon säteet lukemattomissa väreissä. Vastarannallekin näkyvän teoksen nimi on Tuuli x Vesi x Taivas.

Teokseen sisältyy myös ympäristönäkökulma. Callanan haluaa teoksellaan kutsua arvostamaan ja suojelemaan luonnonvaroja, ennen kuin on liian myöhäistä. Maapallon keskilämpötilan noustessa tutkijat ovat ehdottaneet tuhkan tai muun materiaalin levittämistä ilmakehään maan viilentämiseksi. Callanan muistuttaa, että jos näin tapahtuisi, taivas pysyisi jatkuvasti harmaana, taideteos ei heijastaisi auringonsäteitä eikä voisi olla olemassa nykyisessä muodossaan.

Sekä pysyviä että katoavia julkisia teoksia tehnyt Sue Callanan on taiteen maisteri julkisen taiteen alalta. Hän johtaa sydneyläistä taiteilijavetoista yhteisöä Articulate Project Space.

Akaan Seutu esittelee kesän lehdissään ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä. Näyttelyn teemana on Maa ja paikka. Näkymä on esillä Nahkialanjärven ympäristössä ja Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa 31.8. asti. Ympäristötaidenäyttelyn järjestää TaideAkaa ry.

Sue Callanan Näkymän kuraattorin Anna-Lea Kopperin haastateltavana Näkymän avajaisissa.
Sue Callanan Näkymän kuraattorin Anna-Lea Kopperin haastateltavana Näkymän avajaisissa.
Tuuli x Vesi x Taivas.
Tuuli x Vesi x Taivas. Kuva: Sue Callanan