Plan-järjestö sai akaalaisesta nuoresta aktiivin osallistujan

Maria Kasdaglis haluaa tehdä ja vaikuttaa

Vaikuttamismahdollisuus merkittäviin, ajankohtaisiin ja myös itselle tärkeisiin asioihin sekä mahdollisuus päästä tekemään jotain konkreettista sai Akaan lukion tämän kevään ylioppilaan, viialalaisen Maria Kasdagliksen, 19, kiinnostumaan kehitysyhteistyöjärjestö Planin toiminnasta.

Marialle tärkeitä asioita ovat tasa-arvo, ympäristöasiat, vastuullinen kuluttaminen ja yleinen solidaarisuus.

– Ihmisten pitäisi enemmän pitää toisistaan huolta.

Maria on vuoden toiminut Planin 18–30-vuotiaiden Mitä?-verkostossa ja sen Johto- ja suunnitteluryhmässä, joka ideoi, suunnittelee ja koordinoi verkoston toimintaa. Hakumenettelyllä valittavaan ryhmään kuuluu kaksikymmentä jäsentä. Marian hakiessa mukaan, hakijoita oli kolminkertainen määrä kuin ryhmään voitiin ottaa.

– Planilla oli tarjota mielekästä toimintaa ja itseni ikäisille tarkoitettu verkosto. Lisäksi toiminnalla on joku tavoite ja joka vuosi teemme jotain. Toiminta on organisoitua, eikä päämäärätöntä haahuilua. Kovin monella järjestöllä ei ole tarjota tällaista toimintaa minun ikäisille nuorille, Maria perustelee.

Ryhmäläiset tapaavat keskimäärin kerran kuussa. Yhteyttä pidetään myös Facebookin, sähköpostin ja Skypen avulla.

Nuoret välttämätön paha vai voimavara?

Mitä?-verkoston teemana on viime ja tänä vuonna ollut Työ ja osallisuus. Teema näkyi myös verkoston Espoon Matasaaressa keväällä toteuttamalla Mikä tulevaisuus? -leirillä, joka paneutui nuorisotyöttömyyteen. Leirille osallistui noin 50 nuorta.

– Leirin tavoitteena oli levittää tietoa nuorisotyöttömyydestä ja auttaa osanottajia työnhaussa. Siellä oli cv-klinikkaa, ja yhdessä pohdittiin, mistä töitä voisi hakea, Maria kuvailee.

Leirillä tuotettiin myös videokannanotto nuorisotyöttömyyteen: ”Kuusi teesiä työnantajille: Palkkaa potentiaalia!”

– Kun vanhat herrat keskustelevat keskenään, on keskustelu kovin negatiivista ja sävy sellainen, että nuorten palkkaaminen on välttämätön paha. Kuitenkin nuorissa on paljon potentiaalia. Nuoret ovat kansainvälisiä, energisiä ja heillä on uusin tietotaito. Nuorten palkkaaminen ei ole suinkaan välttämätön paha, vaan heitä kannattakin palkata.

Akaan kesätyötilanne huono

Marian mukaan työhön liittyvät huolet ovat hyvin samankaltaisia, oli kyse sitten akaalaisista nuorista tai nuorista Sierra Leonessa, jonka kanssa Planin Mitä?-verkosto tekee yhteistyötä. Myös Marian omassa kaveripiirissä moni jäi ilman kesätyöpaikkaa ahkerasta yrittämisestä huolimatta.

– Minun ikäisille kesätyötilanne oli mahdoton. Monelle kävi niin, että ei saanut kesätöitä ollenkaan tai sai sitä lyhyemmäksi aikaa kuin olisi halunnut. Jos ei ollut lähihoitaja tai edelliseltä vuodelta kesätyöpaikkaa, töiden saanti oli tosi vaikeaa.

Maria sanoo itse lähettäneensä useita kymmeniä työhakemuksia kaikkiin ajateltavissa oleviin paikkoihin 30 kilometrin säteellä Viialasta. Hän pitää itseään onnekkaana, että pääsi toukokuussa pariksi viikoksi Tampereelle ortodoksisen seurakunnan kirkko-oppaaksi, ja parhaillaan hän tekee kuukauden pestiä Akaan kaupungin kotihoidossa.

– Työnsaanti ei ole enää kiinni omasta aktiivisuudesta. Toki sitäkin tarvitaan, mutta se ei välttämättä riitä. Työpaikkoja ei ole yksinkertaisesti ole kuin rajattu määrä.

Nuorisotyöttömyyttä sivuttiin myös Helsingissä toukokuun lopulla järjestetyssä Maailma kylässä -festivaalin kansainvälisessä paneelissa, johon osallistuivat Marian lisäksi muun muassa juontajana ja tv-ohjelmista tunnetuksi tullut Arman Alizad sekä 19-vuotias nepalilainen Anupa Kathariy, joka myytiin 7-vuotiaana kamalari- eli kotiorjaksi.

– Anupan kokemukset ovat ääriesimerkki siitä, kuinka voi käydä, kun ei ole laillisia työllistymismahdollisuuksia, Maria toteaa.

Anupa vapautui ja pääsi palaamaan kotiinsa Plan-järjestön avulla. Nyt hän pyörittää omaa eläinlääkekauppaa ja tekee työtä muiden kotiorjiksi joutuneiden tyttöjen hyväksi.

Marian mukaan Mitä?-verkosto jatkaa myös tulevalla kaudella Työ-teemalla. Uutta sisältöä aiheeseen haetaan pohtimalla sitä muun muassa sukupuoliroolien näkökulmasta.

Uusia kokemuksia

Planin Johto- ja suunnitteluryhmä hakee parhaillaan uusia 18–30-vuotiaita jäseniä. Maria toivoo, että toiminta innostaisi myös muita akaalaisia nuoria hakemaan mukaan. Marian mukaan vaikuttamismahdollisuuden lisäksi toiminta tarjoaa arvokasta työ- ja elämänkokemusta.

– Johto- ja suunnitteluryhmässä olen päässyt tekemään paljon sellaista, josta on hyötyä työkokemuksena ja jota ei palkkatöissä pääsisi tekemään vielä hetkeen eli harjoittelemaan organisointitaitoja, olemaan kokouksissa, toimimaan puheenjohtajana, käyttämään erilaisia nettialustoja, järjestämään tapahtumia ja esiintymään. Tällä kokemuksella voi auttaa myös omaa työllistymistään tai sitä voi pitää hienona elämänkokemuksena. Ryhmässä tapaa myös hyviä ja samanhenkisiä tyyppejä.

Maria on tyytyväinen, että myös nuorimmat jäsenet saavat ryhmässä äänensä kuuluviin.

– Minun ei ole tarvinnut hävetä sitä, ettei minulla ole aikaisempaa kokemusta järjestötoiminnasta eikä korkeakoulututkintoa ja että olen melkein kymmenen vuotta nuorempi kuin on ryhmän keski-ikä. Silti minun mielipiteitäni ja kommenttejani on pidetty yhtä hyvinä kuin muidenkin.

Edessä muutto Tampereelle

Maria Kasdaglis toivoo, että hänellä jatkossakin jää aikaa Planin toiminnalle. Tulevaisuudenkuviot selviävät aivan näinä päivinä, sillä hän odottaa tietoa opiskelupaikasta. Maria on hakenut Tampereen yliopistoon lukemaan puheviestintää ja journalistiikkaa. Joka tapauksessa muutto Tampereelle toteutuu elokuussa.

– Haluan muuttaa omilleni ja Tampere on kätevän lähellä oleva, kiva kaupunki, josta löytyy minua kiinnostavat opiskelumahdollisuudet, Maria sanoo.

50PlanMariaKasdaglis2
Maria Kasdaglis kannustaa akaalaisia nuoria mukaan Planin toimintaan. – Kokemuksen määrä on mahtava.

Maria Kasdaglis kannustaa akaalaisia nuoria mukaan Planin toimintaan. – Kokemuksen määrä on mahtava.

50PlanMariaKasdaglis4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?