Kyläkoulun kohtalo huolestuttaa

Aseman kylän aktiivisuus sai tunnustusta

Aseman kioskilla poikkesi perjantaina asiakkaita vauvasta vaariin.

Aseman kioskilla poikkesi perjantaina asiakkaita vauvasta vaariin.

Aseman kylä palkittiin Vuoden tulokkaana Pirkanmaan Vuoden Kylä 2103 -kilpailussa. Valinta julkistettiin sunnuntaina Sastamalan Lantulan kylässä. Vuoden kylän valintaraadissa olivat mukana Jouni Koskela Pirkanmaan liitosta, Päivi Kiviranta Hämeen 4H -piiristä, Jutta Ahro Etelä-Suomen ProAgria/Maa- ja kotitalousnaisista, Pirkko Laaksonen ja Sirkka-Liisa Saari Lantulasta sekä Marja Vehnämaa Pirkan Kylistä.

Vuoden kyläksi oli ehdolla tänä vuonna 29 kylää, joita sai ensi kertaa ehdottaa myös yksityiset henkilöt yhdistyksien lisäksi.

Kylmäkosken Aseman kyläyhdistyksen toiminnantäyteinen vuosi noteerattiin Pirkanmaan Kylissä, ja valinnan perusteluissa kiiteltiin kylän vilkasta toimintaa ja suorastaan hengästyttävää luettavaa olevaa tapahtumakalenteria. Kuluneen vuoden aikana kyläyhdistys on järjestänyt jos jonkinlaista retkeä asiointimatkoista uimahallireissuihin. Aseman suurimmaksi ansioksi mainittiin kuitenkin kyläyhdistyksen työ uusien asukkaiden saamiseksi ja vapaiden tonttien suunnitelmallinen markkinointi. Yhdistys osallistui muun muassa kesäkuun alussa Tampereen Hämeenpuistossa pidettyyn Hämeenpuiston Kyläraitti -tapahtumaan.

– Keltainen banderollimme junankuvineen kyllä huomattiin, kertoo Aseman kyläaktiivi ja kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Päivi Välimäki.

Myös Pirkanmaan kyläasiamies Marja Vehnämaa uskoo Aseman vetovoimaan.

– Aseman kylällä on kaikki mahdollisuudet pärjätä, vaikka tarkasteltaisiin asioita koko Pirkanmaan vinkkelistä. Toki jotkut kylät vetävät asukkaita pelkällä sijainnillaan, mutta väittäisin, että vilkkaalla toiminnalla ja avoimuudella on yhtä paljon merkitystä.

Kyläasiamies on avustanut asemalaisia muun muassa kyläsuunnitelman tekemisessä, joten kylä ja kyläläiset ovat tulleet tutuiksi. Vehnämaa näkee Aseman kylässä ja Vuoden Kyläksi valitussa Pälkäneen Rautajärvessä paljon samoja piirteitä.

– Kummassakin kylässä on aktiivista ja vilkasta toimintaa, jossa on mukana kaikenikäistä väkeä ja joka palvelee myös monenikäisiä kyläläisiä. Lisäksi pärjäämisen edellytys on se, että osaa tehdä yhteistyötä toisten yhdistysten kanssa, Vehnämaa muistuttaa.

Aseman kyläyhdistyksen viime kesän näyttävin tempaus oli kylän oman kesäkioskin pyörittäminen talkoilla. Tänä kesänä kioski on jatkanut toimintaansa yrittäjän voimin, mutta kioski palvelee edelleen samoin periaattein. Perjantaina kioskilla poikkesi asiakkaita vauvasta vaariin.

– On kiva, että kioski on edelleen kuin vanhan ajan kyläkauppa ja koko kylän olohuone. Tähän poiketaan jutustelemaan, eikä kenelläkään ole kiire. On hienoa huomata, että sellainen yhteisöllisyys on vielä täällä tallella, tuumaa Päivi Välimäki.

Aseman kyläyhdistys perusti viime kesänä kylälle kesäkioskin, joka jatkaa toimintaansa yrittäjän voimin.

Aseman kyläyhdistys perusti viime kesänä kylälle kesäkioskin, joka jatkaa toimintaansa yrittäjän voimin.

Pysäkki odottaa ely-keskuksen päätöstä

Asemalla oltiin perjantaina iloisen yllättyneitä kylän valinnasta vuoden tulokkaaksi.

– Olimme hallituksessa pohtineet kyläkilpailuun osallistumista hallituksessa. Ajattelimme, että ehdimme vielä, kunhan saamme toimintaamme jatkuvuutta. Mutta hyvä kun toiminta on huomatta, hyvää kannattaa aina jatkaa, linjaa Päivi Välimäki.

Kyläyhdistyksen toiminnan edellytys on Välimäen mukaan kekseliäisyys, jotta myös yhdistyksen kassa karttuisi. Arpajaisten lisäksi on keksittävä muita tulonlähteitä, joista yksi oli tämän kesän ekoteko eli metalliromun kerääminen metallikeräykseen.

– Saimme lahjoituksena kaksi lavallista metalliromua vanhoista autonromuista lähtien tuolta tehtaan varastolta. Kyllä niistä muutama satanen kertyy.

Yhdistyksen tapahtumakalenterissa on luvassa kesäretken jälkeen ainakin savityökurssi, lyijylasikurssi, opastettu sieniretki sekä perinteiset kynttiläntekotalkoot ennen joulumyyjäisiä. Myös Tarpian Suunnan kanssa on ollut puhetta iltarastien saamisesta kylälle. Aseman kioskin kupeessa odottaa myös kyläyhdistyksen seuraava tuunaushanke: ysitien varteen pystytettävä linja-autokatos.

– Hitaat ovat ely-keskuksen kiireet, kun olemme odottaneet päätöstä pysäkkikatosasiassa jo 1,5 vuotta. Nyt olisi otollinen aika saada katos paikalleen ennen syksyn sateita, toivoo Päivi Välimäki.

Suurin yhdistyksen haasteita on keksiä sellaista toimintaa, joka houkuttelisi mukaan mahdollisimman monia.

– Enemmän täytyisi käydä muissa kylissä, jotta saisimme vähän verrokkikokemuksia, mitä muualla tehdään. Mitä tiukemmalle me täällä kylällä joudumme, sitä enemmän meidän pitäisi yhdistää kylällä jo olevia voimavaroja.

Konkreettisena esimerkkinä yhteistyöstä kyläyhdistys on puuhamaassa parhaillaan yhteisiä nettisivuja kylän 4H-kerhon ja vesiosuuskunnan kanssa.

Rangaistus aktiivisuudesta?

Aseman kyläyhdistyksen aktiivi Päivi Välimäki nautti päiväkahveista nuorimman lapsenlapsensa Huldan, 7 kk, kanssa.

Aseman kyläyhdistyksen aktiivi Päivi Välimäki nautti päiväkahveista nuorimman lapsenlapsensa Huldan, 7 kk, kanssa.

Aurinkoista perjantaipäivää Aseman kylän kioskilla varjostaa Akaan kaupungin talouden tasapainottamistyöryhmän raportti, joka on kyläläisille ankeaa luettavaa. Säästöpaketti esittää niin Aseman koulun ja ryhmiksen kuin kirkonkylällä sijaitsevien terveysaseman ja nykymuotoisen kirjaston sulkemista.

– On selvä, että kyläkoulua ei pelasteta aktiivisella toiminnalla, mutta jokainen ymmärtää, että meistä säästölista tuntuu vähän kohtuuttomalta. Onko koulun sulkemisuhka rangaistus aktiivisuudesta? Monen kylmäkoskelaisen mielessä on, että eikö meidän lapsilla ja nuorilla tai meidän kulttuuriharrastuksilla ole mitään arvoa, jos meiltä viedään ryhmäperhepäiväkoti, koulu ja kirjastokin, sanoo 28 vuotta Kylmäkosken kunnalliselämässä vaikuttanut Välimäki.

Välimäki vetoaa Akaan kaupungin strategiaan, jossa todetaan, että taajamien välillä tulisi pyrkiä tasapuolisuuteen. Välimäen mukaan turhien kiinteistöjen myyminen pois kaupungin rasitteesta on ihan paikallaan, mutta aiheellista on hänen mukaansa kysyä, mistä rahat seuraavana vuonna otetaan.

– Jos haluamme hyvin palvelevan terveyskeskuksen, niin suon mieluummin, että menemme vähän kauemmaksi, jotta lääkäri olisi aina paikalla. Nyt täältä viedään heti lääkäri, jos Toijalassa tarvitaan tuuraajaa ja asiakkaat istuvat täällä tyhjänpanttina odottamassa. Ei se ole kovin hyvää palvelua.

Vastaavana päivähoitajana Aseman koulun yhteydessä toimivalla ryhmäperhepäiväkodilla työskentelevä Päivi Välimäki on henkilökohtaisestikin eniten huolissaan Aseman koulun kohtalosta.

– Tuleeko kirkonkylän koulu koskaan sellaiseen kuntoon, että siellä olisi turvallista olla? Väistämättä tulee ajateltua, että tehdäänkö kirkonkylällä uudestaan samat virheet kuin aikanaan Keskustan koululla ja haaskataan remonttirahat.

Tässä valossa terveen ja hyvän koulutalon uhraaminen tuntuu silkalta tuhlaukselta,

15 lapsen ryhmikselle Välimäki näkee koulun lisäksi suurta tarvetta, mutta vakuuttaa toiminnan jatkuvan tarvittaessa vaikkapa ihan muissa tiloissa.

– Perheet ovat hakeneet lapsilleen hoitopaikkaa nimenomaan täältä, jotta he saavat myös pienemmät sisarukset samaan paikkaan hoitoon.

Perjantaina kioskilla poikennut Elina Reinola toteaa lapsiperheiden palveluiden olleen tärkein syy perheen uuden asuinpaikan valinnassa. Reinolat muuttivat Kangasalta Asemalle noin vuosi sitten.

– Päivähoito- ja kouluasiat ovat meillä pian ajankohtaisia, joten tilanne on todella huolestuttava, huokaa 5-vuotiaan Viljan, 2-vuotiaan Pyryn ja seitsemän kuukauden ikäisen Pihlan äiti.

Kyläyhdistyksen tapahtumista perhe on osallistunut kevään peräkonttikirppikselle sekä vesipäivän lettukesteille, jossa suurimman vaikutuksen tekivät näytteillä olleet paloautot.

– Poikkeamme kioskilla useamman kerran viikossa, ja osallistumme kaikkiin sellaisiin tapahtumiin, joihin lasten kanssa vain pääsee, kertovat Tiia Välimäki sekä lapset Thelma, 4 vuotta, Eemu, 2 vuotta ja Hulda, 7 kuukautta.

 

Tiia ja Hulda Välimäki poikkeavat Aseman olohuoneessa useamman kerran viikossa.

Tiia ja Hulda Välimäki poikkeavat Aseman olohuoneessa useamman kerran viikossa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?