Puistoalueen heinikko jää asukkaiden leikattavaksi

Lallinmäen leikkikenttää tarjotaan taloyhtiöiden hoidettavaksi

50lallinmäen leikkikenttä2

Akaan kaupunki tarjoaa Viialassa sijaitsevan Lallinmäen leikkipuiston hoitoa sitä ympäröivien taloyhtiöiden hoidettavaksi. Osittain asunto-osakeyhtiö Kanavatie 5:n tontilla sijaitseva leikkipaikka suljetaan ja leikkivälineet puretaan pois ja siirretään muualle, ellei hoitajaa alueelle löydy.

– Mun puolesta leikkikenttä voisi jäädä paikoilleen, jos taloyhtiöt ottaisivat sen hoitoonsa, Akaan kaupunginpuutarhuri Heli Laine toteaa ja sanoo, ettei Lallinmäen kaavaan ole varattuna leikkikenttää missään muuallakaan.

Aikanaan Lallinmäen ryhmäperhepäiväkodin tarpeisiin rakennetussa leikkipuistossa on keinuja, hiekkalaatikko ja liukumäki, ja se rajoittuu taloyhtiöiden pihojen lisäksi kaupungin puistoalueeseen, jolla sijaitsee myös sotaan lähteneiden muistomerkki. Akaa luopuu Lallimäen leikkikentän ja puistoalueen hoidosta säästösyistä, kun ryhmäperhepäiväkotikin nurkalla lopetti toimintansa.

Kanavatie 5 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Ahonen kertoo taloyhtiönsä olevan toistaiseksi ainoa, joka olisi kiinnostunut hoitamaan leikkipuistoa omaan piikkiinsä. Ahosen mukaan leikkijöitä hiekkalaatikolla on riittänyt sekä ympäröivistä taloista sekä lähialueen omakotitaloista.

– Kolmesta talosta tästä ympäriltä on jo vastattu, etteivät he lähde tähän kimppaan mukaan. Ei meilläkään ole intressejä lähteä hoitamaan aluetta yksin meidän talon kustannuksella, Ahonen harmittelee.

Itsekin kiinteistöalalla teknisenä isännöitsijänä työskentelevä Ahonen kummeksuu kaupungin lyhytnäköisyyttä ja pitää kalliiden ja hyväkuntoisten leikkikalusteiden purkamista ja pois kuljettamista silkkana haaskuuna.

– Ymmärrän sen, että rahaa ei ole, mutta ei se purkaminenkaan ilmaista ole. Ymmärrän hyvin, jos leikkikenttää ympäröivä lahoamispisteessä oleva aita puretaan pois, mutta hyväkuntoisten leikkivälineiden soisi säilyvän paikoillaan.

Julmetut heinikot

Viialalainen Harri Ahonen ihmettelee Ripasaaren ja Haihunkosken rantojen rehottavia heinikoita.

Viialalainen Harri Ahonen ihmettelee Ripasaaren ja Haihunkosken rantojen rehottavia heinikoita.

Kesäkuun alussa Harri Ahonen kyllästyi myös katselemaan ikkunastaan kaupungin puistoalueen rehottavaa heinikkoa, joten taloyhtiön kiinteistöhuollosta vastannut Viialan kiinteistöhuolto hoitaa kesän ajan myös tonttiin rajoittuvan kaupungin puistoalueen siistimisen.

– Tämähän on varsin viisas veto kaupungilta. Kaupungilla varmaan tiedetään, että puistoaluetta ympäröivät talot huolehtivat omista alueistaan sekä varmasti myös kaupungin alueista, elleivät halua asua pellossa, Ahonen napauttaa.

Ahonen kaipaisi kaupungin toimintaan enemmän suunnitelmallisuutta ja pitkäntähtäimen suunnitelmia.

Jumusen venepaikat laitettiin viimeisen päälle, mutta nyt nekin ovat peittyä heinikkoon.

Jumusen venepaikat laitettiin viimeisen päälle, mutta nyt nekin ovat peittyä heinikkoon.

– Tässä vieressä olevat Jumusenrannan venepaikatkin korjattiin jokunen vuosi sitten viimeisen päälle. Nyt sielläkin kasvaa heinää niin, ettei venettään tahdo löytää. Mitä järkeä näiden paikkojen remontoimisessa oli, jos niistä ei pystytä pitämään lainkaan huolta?

Samalla Ahonen toivoo Haihunkosken rantaan laajemminkin säännöllistä maisemanhoitoa ja karsintaa.

– Haihunkosken alajuoksun rantapenkat voisivat olla todella hienot, Ripasaaresta puhumattakaan.

Akaan kaupunginpuutarhuri Heli Laine toteaa ”julmettujen” heinikkojen olevan kurjia katsella myös alan ammattilaisen silmin. Resurssit riittävät Laineen mukaan oikeastaan vain pakollisten alueiden kuten liikenneturvallisuuden kannalta olennaisten paikkojen niittämiseen.

– Rahkeemme eivät vain enää riitä joka paikkaan ja olemme joutuneet jättämään heinikolle monia sellaisia paikkoja, joita on aikaisemmin hoidettu. Ensi vuonna pitää yrittää keksiä meille lisää henkilökuntaa tai kenties pohtia ostopalvelujen hankkimista, jotta saisimme lisää alueita hoidettua.

Jumusenrannan venepaikkojen hoito on tähän saakka ollut Lempäälään siirtyvän Akaan liikuntasihteerin Timo Toivosen harteilla.

– Virallisesti olen hänen sijaisensa, mutta ihan joka paikkaan en tietysti ehdi. Toivon vain, että ihmiset ottaisivat meihin rohkeasti yhteyttä, jos purnattavaa on, Heli Laine kannustaa.

Istahtaisitko tälle Haihunkosken partaalla olevalle penkille?

Istahtaisitko tälle Haihunkosken partaalla olevalle penkille?

 

Kylmäkoskelle rakentuu yleinen leikkikenttä

Tällä viikolla Viialasta purettiin pois kokonaan Pikkukoivistontien varrella sijainneen metsäkentän kaikki leikkivälineet niiden huonokuntoisuuden vuoksi. Kaupungin hoidettavaksi jäi vain puiston halki kulkeva kevyenliikenteenväylä. Samalla pois vietiin Oopakan kentän huonokuntoinen keinunrunko. Toijalasta käytöstä poistetaan kokonaan Lähteenmäen leikkikenttä ja Rautalan leikkikentän vanha kiipeilyteline kuljetaan pois ja korvataan myöhemmin uudella.

– Kaikki poistetut leikkivälineet olivat niin ruoste- ja lahovaurioisia, että ne alittivat kaikki turvamääräykset ja EU-säädökset, joita ihan mielellään noudatan, Heli Laine perustelee.

Kesän aikana kaupungin kunnostustöitä tehdään lisäksi Sikosuon leikkikentän ympäristössä ja Kylmäkoskelle rakennetaan parhaillaan taajaman ainoaa yleistä leikkikenttää urheilukentän viereen. Töiden on määrä valmistua koulujen alkuun mennessä.

Uusia leikkikenttiä ei ole työn alla, mutta Akaan uusin leikkipaikka valmistui viime viikon lopulla Junkkarin alueelle Kanervatien päähän. Ensi vuonna vuoronsa saanee Uudenkylän leikkikenttä ja Heli Laineen arvion mukaan myös Lähteenmäen puretun leikkikentän paikalle voitaisiin rakentaa uusi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?