Ympäristötaidenäyttely Näkymä levittäytyy kulttuuriretkeksi Nahkilanjärven rantaan

Minna Sirnö pyysi kuvittelemaan tyhjyyden

– Kuvitelkaa päivä ilman lukemista, musiikkia, ilman tanssia. Kuvitelkaa arki ilman mitään suunnittelua, arki ilman muotoja, ilman värejä. Kuvitelkaa päivä ilman elokuvia, kuvitelkaa päivä ilman tauluja. Kuvitelkaa päivä ilman valokuvia.

Taiteen edistamiskeskuksen johtaja Minna Sirnö on entinen vasemmistolliton kansanedustaja Pirkanmaalta. Akaan kulttuurielämä on Sirnölle varsin tuttua.

Taiteen edistamiskeskuksen johtaja Minna Sirnö on entinen vasemmistolliton kansanedustaja Pirkanmaalta. Akaan kulttuurielämä on Sirnölle varsin tuttua.

Taide ja kulttuuri kuuluvat Taiteen edistämiskeskuksen johtajan Minna Sirnön mielestä olennaisena osa ihmisen arkeen. Usein taidetta ei edes huomaa, mutta se on mukana tavalla tai toisella heti herättyämme – jopa öisin, joskus jopa painajaisina.

– Juuri taide erottaa meidät eläimistä. Esimerkiksi nukkuminen, syötävän hankkiminen ja viestintä ovat asioita, joissa emme paljonkaan eroa muista elollisista. Sen sijaan tarve saada elämäämme sisältöä, tarve luoda, tarve saada elämyksiä ovat vahvasti inhimillisiä. Silti harvoin ymmärrämme, miten elämämme muuttuisi, jos televisiot sammuisivat, kirjastot katoaisivat, yhtään laulua ei olisi olemassa, yhtään ympäristötaidetta ei olisi nähtävänämme, yhtään kuvaa ei olisi olemassa ja vain insinöörit suunnittelisivat rakennettua ympäristöä, pohtii Sirnö.

Taiteesta on tullut saavutettu etu, jonka arvoa ei aina tunnusteta. Taiteessa ja kulttuurissa on Minna Sirnön mielestä kysymys muustakin kuin näkemistämme kauniista asioista tai viihdyttämisestä

– Taide ja kulttuuri ovat olennainen osa perusoikeuksiamme, taide ja kulttuuri ovat elävä perintömme, taide ja kulttuuri ovat osa paikallisidentiteettiä ja taide ja kulttuuri tekevät minusta meitä.

Taide ja kulttuuri ovat Minna Sirnön mielestä myös ihmisoikeus, osa YK:n ihmisoikeusjulistusta, jonka Suomikin on ratifioinut.

Kulttuuri on saavutettavissa

Näkymän avajaisissa esiintyi muun muassa tanssiteatteri Tanssiboxi.

Näkymän avajaisissa esiintyi muun muassa tanssiteatteri Tanssiboxi.

Monissa kunnissa on taide ja kulttuuri säästösyistä saatavilla, mutta ei enää kaikkien saavutettavissa. Kun kulttuuritiloja ja tapahtumia karsitaan, viedään työmahdollisuuksia myös taiteilijoilta. Taide on Minna Sirnön mielestä peruspalvelu, joka vaatii paikkoja toteutuakseen.

– Lähellä sijaitsevat kirjastot, teatterit, museot, tapahtumat ja konserttitilat työllistävät taiteilijoita ja toimivat taiteen perusoikeuksien kiinnekohtina. Taiteella on selkeä itseisarvo, syy olla olemassa sellainen. Perusoikeutena sillä on myös laajempi oikeus mielle. Taiteen merkitys talouteemme, asuinpaikkamme valintaan elämänlaatuumme, hyvinvointiimme ja jopa kuolinpäiväämme on kiistattomasti tukittu. Euro taiteeseen tuo moninkertaisen tuoton ympäröivälle yhteisölle, sanoo Minna Sirnö.

Kansantuotteesta taiteen ja kulttuurin osuus on lähes kolme prosenttia ja työvoimasta neljä prosenttia. Silti taiteen ja kulttuurin toteutumiseen osoitetaan valtion budjetissa vajaa prosentti, kuntatasolla vieläkin vähemmän.

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö puhui Näkymä-ympäristötaidenäyttelyn avajaisissa perjantaina Nahkialanjärven rannassa.

Näkymä 2013 ympätistötaidenäyttelyn avannut ympäristöministeri Ville Niinistö pohti omaa suhdettaan luontoon ja muisteli varhaisia luontokokemuksiaan.

Näkymä 2013 ympätistötaidenäyttelyn avannut ympäristöministeri Ville Niinistö pohti omaa suhdettaan luontoon ja muisteli varhaisia luontokokemuksiaan.

 

Heinäsirkan asenteella eteenpäin

Näkymän näyttävimpiin töihin kuuluu bolivialaissyntyisen Giovanna Aguirren ja ruotsalaisen Lars J. jonnssonin Iso sirkka. Ruotsissa ja Saksassa asuvan ja työskentelevän taiteilijapariskunnan mukaan heinäsirkka on yksi luonnon kiehtovimmista eliöistä, jolla on kolme mahdollista liikkumistapaa: se voi kävellä, hyppiä ja lentää.

Taiteilijoiden mukaan joissain kulttuureissa heinäsirkkaan liitetään kielteisiä mielleyhtymiä, toisissa taas myönteisiä.

– Meille heinäsirkka on voiman vertauskuva ja asenteellinen symboli: jokapäiväisissä konflikteissa, suurissa tai vähäisissä, onnistunut hyppy on mahdollinen heinäsirkan asenteella. Emme ainoastaan tulkitse heinäsirkan liikuntakykyä symbolisesti, vaan myös sovellamme sitä kokiessamme olevamme ansassa tai kyvyttöminä vaihtamaan näkökulmaamme. Näin on mahdollista omaksua erilaisia henkisiä asenteita ja päästä eteenpäin.

Taitelijat rakensivat puisen sirkan Nahkialanjärven rannalle juhannuksen pyhinä.

Akaan Seutu esittelee kesän lehdissään ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä. Näkymä on esillä Nahkialanjärven ympäristössä ja Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa 31.8. asti. Ympäristötaidenäyttelyn järjestää TaideAkaa ry.

49NäkymäSirkka1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?