Juhannuksen alla Toijalan Sampolassa käydyt Akaan sahtimestaruuskilpailut käynnistyivät yksinkertaisella toteamuksella: hyvän sahdin tunnistaa siitä, että se on juomakelpoista ja lopulta siitä, että se menee jalkoihin. Arvoisa sahtituomaristo valitsi voittajasahdin kuitenkin vain muutamalla suullisella. Nimettöminä tarjoiltujen sahtitilkkasten maistelu käynnistyi välittömästi, ja maistelua suoritettiin äärimmäisellä hartaudella.
– Tämä on tarkkaa hommaa, totesi kisaan ylimääräiseksi tuomariksi valittu Markku Tiura.
– Selkeästi vaikeampi homma kuin vuosi sitten, polkupyörällä Metsäkansasta paikalle saapunut Ritva Plihtari täydensi.
Akaan sahtiperinne on elänyt vuosikymmenien ajan Lontilassa, Mulkueen kylällä, jossa pantiin alulle myös tämän vuoden voittajasahti. Mulkueesta kilpailuun saapui totutusti kolme juhlajuomatonkkaa, kun kylänmiehet Tapani Knuutila, Jorma Inkinen ja Esko Niittymäki kävivät taistoon sahtihaarikan haltijuudesta. Tänä vuonna haastajaksi saapui myös kilpailun ensikertalainen, viime vuoden elokuussa Kurisjärvelle muuttanut Tiina Saarni.
– Yllytettynä lähdin mukaan, ja keitin sahdin nyt toista kertaa.
Haastajan rooli oli myös keskeinen koko kisan onnistumisen kannalta, kun Akaan kaupoista loppuivat sahtimaltaat juuri kilpailun alla.
– Sain maltaita Tapanillekin isäni kautta Vihdistä, Tiina Saarni kertoo.
Ensihumala sahdista
Kukin kilpailija sai tuoda mukanaan yhden tuomarin, ja kilpailujärjestäjän puolelta nimettiin yksi. Edellä mainittujen tuomareiden lisäksi raadissa istuivat Antti Tuomola, Arto Arola sekä Kalevi Plihtari. Tämän vuoden voittajasahti erottui muista selkeästi yksinkertaisesti hyvän makunsa ansiosta, eivätkä etukäteen valitut tuomarit edes pystyneet vetämään kotiinpäin.
– Mitään tietämättä äänestin voittajasahtia minäkin, Esko Niittymäen valitsema tuomari Ritva Plihtari naurahtaa.
Sahtikilpailun voittajaksi pisteytettiin Jorma Inkisen sahti, toiselle sijalle tuli Tapani Knuutila, viime vuoden sahtimestari Esko Niittymäki jäi sijalle kolme ja perää piti kisan ensikertalainen Tiina Saarni.
Akaan sahtimestari Jorma Inkinen laittoi sahtinsa alulle jo kilpailuja edeltävän viikon torstaina, noin viikkoa ennen kanssakilpailijoitaan. Voittajasahti syntyi oman kaivon vedestä sekä 20 kilosta sahtimaltaita ja kahdesta kilosta ruismaltaita. Myös katajaisella hämmentimellä on osansa sahdin maun kehittymisessä.
– Olin Karjalan Kannaksella reissussa viime viikolla, joten sahti piti tehdä vähän etukäteen. Koska Tapani ja Eskokin käyttävät minun teräksistä sahtikuurnaani, ajattelin, että tulee ruuhkaa, ellen ole ajoissa.
Voitostaan ilahtunut Jorma Inkinen kertoo ottaneensa ensihumalansakin sahdista, tosin vahingossa ja tietämättään.
– Olin nuorena miehenä häissä, jossa oli tarjolla sahtia ja voileipiä. Mitään aavistamatta sitten velipojan kanssa joimme sahtia, ja olihan se ensimmäisen nousuhuppelin kokemus melkoinen yllätys, Inkinen jutustelee.
Sahdintekoon Inkinen kertoo ryhtyneensä Niittymäen Eskon opastamana kolmisenkymmentä vuotta sitten. Esko puolestaan oppi sahdinteon isältään ja mummultaan, jolla oli tapana laittaa sahtia jouluksi tai muihin perhejuhliin.
– Olen minäkin joskus epäonnistunut sahdinteossa ihan täysin, ja sen piti tietenkin sattua, kun lupasin tehdä sahtia Eskon 50-vuotissyntymäpäiville, joita vietettiin Kuusankoskella. Taisi olla liian kovat paineet, Inkinen muistelee.
Akaa-Seuran järjestämät sahtimestaruuskisat käytiin Sampolassa pääosin kahvitellen, vaikka riitti kilpailusahteja myös yleisön maisteltavaksi. Akaa-Seuran puheenjohtaja Anni Tiura lupaa perinteen jatkuvan myös ensi vuonna, jolloin paikalle toivotaan yhä enemmän sahdintekijöitä.
– Kilpailusta tulisi vielä jännittävämpää, ja äänet jakaantuisivat tasaisemmin, Tiura kannustaa.