Ylioppilasjuhlat ja Akaan Seutu

1. kesäkuuta vietettiin Toijalassa Akaan lukion ylioppilaiden valmistumisjuhlaa. Sinne oli kutsuttu myös vuonna 1963 silloisesta Toijalan Yhteislyseosta kirjoittaneet, joita kutsutaan riemuylioppilaiksi. Meitä 50 vuoden takaisia ylioppilaita oli paikalla 43 eri puolilta Suomea jopa ulkomaita asti. Oli mukava tavata vanhoja koulukavereita ja verestää muistoja. Kiitokset koululle arvokkaasta ja lämminhenkisestä juhlasta.

Itse Akaassa syntyneenä ja elämäni ensimmäiset 13 vuotta Toijalan ratapihan vieressä asuneena potkin palloa Pajuojan Tapion kanssa ja leikin Hinkan Aunen kanssa. Vuonna 1957 muutin perheeni mukana Lempäälään, mutta koulua en vaihtanut. Juna kulki Hakkarista ja Viialasta tuli mukaan monta läheiseksi tullutta luokkatoveria. Olin innoissani legendaarisen Eero ”Luiro” Salisman opetuksesta ja ylpeä hänen urheilusaavutuksistaan, mm. pesäpallon Suomenmestaruudesta sekä Toijalan Pallo-Veikkojen joukkueesta ja jääkiekon olympiaedustuksesta. Piirustustakin opetti naapurini Yrjö ”Juippi” Tähtinen. Oli ihana ”Hemppa”, ”Matami”, ”Kano” ja ”Pukki” ja persoonien persoona Onni Rantanen; voi niitä matematiikan tunteja. Halusin olla Seppo Suvannon johtamassa arvostetussa koulussa, jossa saimme hyvää opetusta ja joka antoi eväät elämään.

Kaikki nämä vuodet meille kotiin on tullut Akaan Seutu, joten olen perillä Toijalan ”historiasta.” Hämmästykseni olikin suuri, kun lehdessä ei ollut edes pientä mainintaa ylioppilasjuhlasta eikä myöskään Viialan. Olen huolestunut Toijalan ”hiipumisesta” muutenkin. Me riemuylioppilaatkin jouduimme jatkamaan juhliamme sopivien tilojen puutteessa Lempäälässä ja Tampereella.

Niinpä toivonkin, että ensi vuonna uudet ylioppilaat ja riemuylioppilasjuhliaan viettävät lapsuustoverini Aune ja Tapio eivät joudu pettymään Akaan Seudun uutispimentoon.

Juhani Kari,

vuoden 1963 ylioppilas,

Lempäälä