Rehtori siirtyy Pappilan koululle terveydellisistä syistä

Kirkonkylän koulun korjaus käynnistyi

Tomi Nieminen (vas.) ja Pekka Lingman repivät perjantaina Toja-levyä Kirkonkylän koulun käsityöluokan lattiasta. Seinien vierestä pehmenneen levyn alta paljastui vetinen lattia.

Tomi Nieminen (vas.) ja Pekka Lingman repivät perjantaina Toja-levyä Kirkonkylän koulun käsityöluokan lattiasta. Seinien vierestä pehmenneen levyn alta paljastui vetinen lattia.

Kirkonkylän koululla Kylmäkoskella on aloitettu salaoja- ja sadevesiviemäröinnin teko sekä kosteudesta kärsineen käsityöluokan lattialaatan uusiminen. Salaojaurakan voitti Rakennus- ja korjauspalvelu Pentti Leinonen 96 000 euron tarjouksella. Käsityöluokan laatan purkamisen ja uuden lattian valun tekee Rakennusliike Urho reilulla 12 000 eurolla. Lisäksi Rakennusliike Urho poistaa tuntitöinä välipohjasta mahdollisesti vaurioituneita eristyksiä ja tekee timanttiporauksia ja tiivistyksiä.

– Näin varmistetaan se, että ilma ei liiku väärin ja ilmastointi ei ota korvausilmaa väärästä paikasta, kertoo Akaan kaupungin rakennusinsinööri Jaakko Parviainen.

Koulun huonokuntoiset ulkoportaat puretaan pois salaojituksen tieltä. Parviaisen mukaan seinän vierillä oli alkuperäiset salaojat ainakin rakennuksen takapäädyssä, mistä kaivutyöt aloitettiin.

– Siellä oli 50-milliset ruukkiputkiset salaojat, joiden toiminnasta ei ole tietoa. Tuskin ne olivat kunnossa millään tavalla.

Koulun takapäädystä alkaneet salaojatyöt paljastivat, että sielläkin kivijalka on kostea.

Koulun takapäädystä alkaneet salaojatyöt paljastivat, että sielläkin kivijalka on kostea.

Käsityöluokan maan tasalla olevia ikkunoita nostetaan 30 senttiä, jotta koulun päädyssä olevalta tieltä ei enää valu vesi sisään. Kellarikerroksen kosteusongelmasta kärsineeseen komerotilaan tehdään ilmanvaihto.

– Komero on ollut umpikomero ja teipattuna, mutta se ei ollut ihan niin paha kuin alkuun näytti. Se on nyt kuivattu, eikä uutta kosteutta ole löytynyt, Parviainen sanoo.

Vesi lilluu pohjalaatan päällä

Käsityöluokan lattian purkaminen alkoi viime viikon maanantaina. Perjantai-iltapäivällä betonilaatta oli piikattu pois ja osa sen alla olevista Toja-levyistä poistettu. Ne olivat seinien vierellä märkiä, ja levyjen poistamisen jälkeen pohjalaatan päällä lillui monin paikoin vettä.

– Sitä ei vielä tiedä, jääkö pohjalaatta. Pohjalaatan alla on hiekka, eli ei tätä onneksi saven päälle ole tehty, totesi Pekka Lingman, joka oli perjantaina purkutöissä Tomi Niemisen kanssa.

Akaan valtuusto päättää huomenna keskiviikkona, myönnetäänkö Kirkonkylän koulun korjaukseen 50 000 euron lisämääräraha. Koulun ilmastointiremontti on jo säätämistä vaille valmis. Remontti päästiin tekemään sen jälkeen, kun sisäilma- ja kosteusongelmista kärsinyt ja käyttäjiä vuosia sairastuttanut koulu tyhjennettiin pikaisesti pääsiäisen jälkeen.

Käsityöluokan lattia on seinien vierestä läpimärkä.

Käsityöluokan lattia on seinien vierestä läpimärkä.

Rakennusinsinööri Jaakko Parviainen toivoo, että koulun korjaukset olisi tehty ja siivoustyöt päästäisiin aloittamaan heinäkuun viimeisellä viikolla, jotta koulutyö voisi alkaa normaalisti 13. elokuuta.

Puolet opettajista lähtee

Missä Kirkonkylän koulun toiminta syksyllä jatkuukin, tulee opettajakuntaan suuria muutoksia. Olli Vesisenaho irtisanoutui, ja koulun rehtori Heli Hotti-Paananen sekä opettaja Katri-Helena Tamminen siirtyvät virkavapaan turvin Akaan muihin kouluihin. Hotti-Paananen opettaa ensi lukuvuoden Pappilan koulussa ja Tamminen Arvo Ylpön koulussa.

Kaikki kolme opettajaa ovat sairastelleet Kirkonkylän koululla. Rehtori Hotti-Paananen sanoo, että paluu Kirkonkylälle selviää, kun nähdään, tuleeko koulusta korjauksilla terve.

– Kun remontti on tehty, menemme kokeilemaan, miltä siellä tuntuu. Haluaisin kyllä palata.

Evakkokevät Aseman ja Sontulan kouluissa oli vaativaa aikaa, mutta tärkeintä oli päästä pois sairastuttavasta koulusta. Asemalle siirrettiin luokkia myös niin ikään tyhjennetystä Keskustan koulusta Viialasta.

– Kirjoitin juuri vuosikertomukseen, että olihan se melkoinen homma, mutta oli parempi ratkaisu, että olimme näissä tiloissa. Varsinkin Asemalla salissa oli kolmen luokan kanssa kieltämättä vaikeata, kun oli Viialastakin porukkaa, mutta selvisimme ja opimme monenlaista, kertoo Heli Hotti-Paananen.

Koulun takapäädystä alkaneet salaojatyöt paljastivat, että sielläkin kivijalka on kostea.

Koulun takapäädystä alkaneet salaojatyöt paljastivat, että sielläkin kivijalka on kostea.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?