Vanajan Rauttunselän Otonsaaren erottaa saareksi vasta hetkeä ennen rantautumista, niin liki mannerta sen kivikkoinen ranta sijaitsee. Salakkaparvi uiskentelee rannan tuntumassa, Vanajan pinta on lähestulkoon pelityyni ja sää on paahteinen. Vain käen kukunta kertoo, että eletään heinähelteiden sijaan kesäkuun alkua.
Toijalan Seudun Kalamiesten historia alkaa vuodelta 1947, jolloin perustettiin Toijalan Seudun Erämiehet, jotka hankkivat itselleen oman saaren vuonna 1951. Tuolloin 25 seuran jäsentä lainasi yhdistykselle kukin 1500 markkaa, jotka myöhemmin lahjoitettiin seuralle.
Otonsaaren arvo lienee noussut samaa tahtia kuin Vanajan veden laatu. Sinilevälautat ovat pientä siihen verrattuna, mitä pinnalla ja pinnan alla kuohui vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten.
– Kun kairasi jäälle avannon, niin piti astua hetkeksi kauemmaksi yökkäilemään, niin karmea lemu jäähän tehdystä reiästä levisi, ensimmäisiä kertoja alle kouluikäisenä Ottoon isänsä Kaarlo ”Kalle” Helinin matkassa saapunut Matti Helin muistelee.
Toijalan Seudun Kalamiehet perustettiin vuonna 1984, ja lopullinen eroaminen Erämieheistä tapahtui vuonna 1985, jolloin saari jäi kalamiesten omistukseen.
Majoitustilaa parillekymmenelle
Saaren ensimmäinen mökki, VR:n vanha vaihdekoppi ”Pokkala” on seissyt paikallaan vuodesta 1953 lähtien, ja kesäkuussa 2013 sen ikkunaa koristavat pitsiverhot ja silkkikukat vaikka se onkin virallisesti poikamiesten yösija. Saaren varsinainen päärakennus, kalamaja, on vanha VR:n paja, joka tuotiin paikalleen jäitä pitkin vuonna 1973. Kalamajassa on kaksi puolta, tupa ja tänä keväänä remontoitu keittiö, sekä niin sanottu naistenkämppä, joka sai alkujaan nimensä siitä, että siellä sijaitsi saaren ainoa peili. Naistenkämpän seiniä kiertävät kapeat kerrossängyt, ja kakluuni lämmittää huoneen, jos tarpeen.
Kaikkiaan Otonsaaressa on majoitustilaa noin parillekymmenelle, kun mukaan lasketaan kaksi erillistä majaa, joista toinen on parhaillaan remontin alla. Vanhojen hirsiseiniin punamullan päälle maalatun lateksimaalin hiekkapuhallus sai väistyä siksi aikaa, kunnes räystään alla pesivät pääskyset saavat poikasensa lentokuntoon.
Saaren isännät ovat osanneet katsoa hyvin tulevaan, sillä sähköjen vetäminen saareen vuonna 1997 oli sekin kohtuullisen kannattava investointi.
– Silloin sähköyhtiö edellytti, että meidän piti ostaa kolme liittymää, joista saimme toisen vielä myydyksi naapurille. Yksi palautui takaisin sähköyhtiölle, mutta kyllä sähköjen vetäminen tänä päivänä olisi niin kallis investointi, että sellaiseen tuskin olisi varaa, Matti Helin arvelee.
Nyt sähköä tarvitaan kodinkoneiden lisäksi myös uusiin, yhä suuremmiksi kasvaneihin kalamiesten veneisiin, jotka rantautuvat Otonsaaren laituriin. Yksi uusimmista rantautujista on yhdistyksen uusi puheenjohtaja Jarno Hellman, joka asteli ensimmäisen kerran Oton maaperälle vuosi sitten juhannuksena.
– Takaniemen Pentti houkutteli viime kesänä lähtemään Otonsaareen juhannusta viettämään, ja tulimme tänne koko perheen voimin, Viialassa asuva 37-vuotias Hellman jutustelee kalamajan keittiössä kahvia keitellessään.
Kauaa ei kalamiesten tarvinnut järjestöjyräksi itseään nimittävää Hellmania suostutella, jotta saivat itselleen supliikin uuden puheenjohtajan.
– Tämä on hienoa porukkaa, ja vaikka tekeminen ei olekaan mikään edellytys toiminnalle, niin itsestäni on mukavampaa olla ja nauttia tästäkin paikasta, kun on ollut talkoissa mukana, Jarno Hellman toteaa.
Talkoita saarella on tänä keväänä riittänyt, ja ahkerammin timpurina on toiminut Otonsaaritoimikunnan vetäjänä toimiva Takaniemen Pentti, joka laittoi uuteen uskoon muun muassa kalamajan keittiön lankkulattioineen päivineen. Myös 1960-luvun lopulla rakennettu sauna on saanut uuden lattian, lauteet sekä uuden kiukaan ja vesipadan.
Juhannusjuhlien lisäksi Otossa on perinteisesti vietetty vuotuisia elojuhlia ja kerran kesässä saarella on pidetty myös lasten ja nuorten kalaleiri. Tänä kesänä leiri pidetään 24.–26. heinäkuuta, ja mukaan mahtuu kymmenestä viiteentoista osallistujaa hieman iästä riippuen.
Kalajuttuja ja kännykkäkuvia
Vaikka kaikki Otonsaaren käyttäjät eivät enää aktiivisesti kalastakaan, niin kalastamista yritetään kuitenkin vaalia Kalamiesten perustamiskokouksenkin hengessä. Yhdistys järjestää vuodessa viitisenkymmentä kalastuskilpailua, ja 10-kisat pidetään kesäisin viikoittain. Perinteinen lasten ja nuorten kalaleiri järjestetään tänä vuonna omina voimin 24.–26. heinäkuuta, ja mukaan mahtuu joukko noin 10–15-vuotiaita halukkaita.
Otonsaari kuuluu tällä hetkellä Annilan kalastuskuntaan, ja saaren ympäristössä kalastetaan ympäri vuoden.
– Talvella ahventa nousee niin paljon kuin ehtii pilkkimään, ja haukea riittää vaikka kuinka paljon. On täällä lahnaa, säynävää ja Toijalan Sataman tienoilla on sorvaa. Kuhaakin on, mutta sitähän kalastetaan perinteisesti vasta elokuulla, kun kuha nousee niin sanotusti kuun siltaan, Matti Helin luettelee.
Otonsaaren kuusikymmenvuotisen historian kuluessa kalamajassa on kuultu kalajuttu poikineen, mutta tänä päivänä juttuja ryydittävät kännykkäkameralla napatut kuvat.