Valtakunnallista linjausta odotetaan

Lääkkeiden jakelu maksaa asiakkaalle noin 450 euroa vuodessa

Akaassa on monien muiden kuntien tavoin siirrytty käytäntöön, jossa apteekki jakaa lääkkeet kotihoidon ja palvelutalojen asiakkaille koneellisesti sen sijaan, että kotihoitajat laittaisivat ne dosetteihin. Apteekki toimittaa lääkkeet asiakkaalle esimerkiksi kahden viikon välein sopimuksen mukaan, ja asiakas maksaa palvelusta apteekille.

Sekä Toijalassa sijaitsevasta Akaan Apteekista, Viialan apteekista ja Kylmäkosken apteekista  sanotaan, että kustannus asiakkaalle lääkkeiden jaosta on 8,70 euroa viikossa, mikä tekee 452,40 euroa vuodessa.  Lääkkeistä toki maksetaan erikseen kuten ennenkin.

Aino Aakala ja Matti Mäkinen ovat tyytyväisiä siihen, että lääkkeet jaetaan heille valmiiksi eikä niiden annostelusta tarvitse huolehtia itse.

Aino Aakala ja Matti Mäkinen ovat tyytyväisiä siihen, että lääkkeet jaetaan heille valmiiksi eikä niiden annostelusta tarvitse huolehtia itse.

Apteekkien veloittamasta palvelumaksusta on tehty valtakunnan tasolla kantelu oikeusasiamiehelle, joka on sitä mieltä, että lääkkeiden jaosta ei saisi aiheutua lisäkustannuksia potilaille. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen toteaa lausunnossaan, että lääkkeiden jakelu kuuluu kunnan lakisääteisiin velvollisuuksiin, eikä siitä saa laskuttaa asiakasta.

Virheet ja päällekkäisyydet minimoituvat

Akaan vanhus- ja vammaistyön johtaja Leila Haakana sanoo, että kaupungissa seurataan, mitä asiasta päätetään valtakunnan tasolla. Hän on tietoinen siitä, että asiasta ollaan monta mieltä.

Haakana kuitenkin toteaa, että apteekin tekemässä lääkkeiden jaossa on monta hyvää puolta.

– Moni kotipalvelun asiakas on syönyt turhaan päällekkäisiä lääkkeitä. Apteekin tekemä lääkkeiden jakelu on turvallinen vaihtoehto. Virheet annostelussa minimoituvat. Asiakas saa Kelalta korvausta kustannuksista. Niitä ei kaupunki saisi, Haakana kertoo.

Kaupunki voisi myös ostaa palvelun apteekeilta niin, että siitä ei aiheutuisi asiakkaille lisäkustannuksia, ja joissain kunnissa näin tehdäänkin tällä hetkellä.

Asiasta odotetaan valtakunnallista linjausta kesäkuun loppuun mennessä. Akaassa mahdollinen muutos käytäntöihin venyy Leila Haakanan mukaan käytännössä syksyyn, sillä kaupungin toimielimet eivät yleensä kokoonnu heinäkuussa.

Palvelutalossa ollaan tyytyväisiä käytäntöön

Akaan Apteekin apteekkari Ulla-Maija Kimmel on samoilla linjoilla Leila Haakanan kanssa. Vaikka asiakas joutuu maksamaan lääkkeiden annosjakelusta, hänelle syntyy säästöjä esimerkiksi siitä, että apteekki tarkistaa lääkkeiden päällekkäisyydet. Systeemiin on kirjattu automaattisena kaikkein halvimmat rinnakkaistuotteet, joten asiakas ei maksa turhaan kalliista rinnakkaislääkkeistä. Asiakas myös maksaa vain niistä lääkkeistä, jotka hän tarvitsee, eikä hänen ole pakko ostaa isoa pilleripurkkia lyhytaikaista lääkekuuria varten.

Myös Ulla-Maija Kimmel odottaa sitä, että käytäntöihin saataisiin koko Suomea koskeva päätös.

Karpinmäen palvelutalossa Viialassa asuu tyytyväisiä lääkkeiden annosjakelun käyttäjiä. Aino Aakala ja Matti Mäkinen eivät löydä systeemistä pahaa sanottavaa. Karpinmäessä lääkkeiden jakelu tosin kuuluu joka tapauksessa asumisen palvelumaksuun, mutta jakelun turvallisuus ja helppous on heille tärkeintä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?