Sosiaalityönjohtajan mukaan homma pyörii hyvin

Perhekeskuksen toiminnasta erilaisia näkemyksiä

Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ei usko, että kuraattorien ja psykologien puute vaikuttaisi lastensuojelun menojen kasvuun.

Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ei usko, että kuraattorien ja psykologien puute vaikuttaisi lastensuojelun menojen kasvuun.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari totesi Akaan Seudussa 16. huhtikuuta, että Akaan perhekeskukseen asetettuja kovia toiveita ei ole saavutettu alkuunkaan.

– Nyt mietitään keskuksen toimintojen organisoimista uudelleen, Viitasaari sanoi.

Kaupunginjohtajan mielestä perhekeskus ei ole pystynyt vastaamaan odotuksiin siinä, miten se pystyisi tekemään ennaltaehkäisevää työtä.

– Esimerkiksi lasten huostaanotot tuntuvat kasvaneen hyvinkin voimakkaasti, mihin piti nimenomaan tällä pystyä vaikuttamaan. Myös muut ulkoa ostettavat palvelut ovat lisääntyneet. Sen tarkemmin en osaa vastata, mutta varmaan sieltä lukuja löytyy, jos tarkemmin haluaa selvittää.

Viitasaaren mukaan huostaanottojen määrän kasvulle voi olla muitakin syitä kuin hänen mielestään toimimaton perhekeskus. Vajaus oppilashuollon henkilöstössä kuten koulujen kuraattori- ja psykologipalveluissa ei kuitenkaan ole kaupunginjohtajan mielestä yksi syy.

– En usko ollenkaan, että se olisi voinut vaikuttaa.

Myöskään perhekeskuksen muutto ja henkilöstön irtisanoutumiset Toijalan epäterveiden tilojen vuoksi eivät voi Viitasaaren mukaan enää vaikuttaa.

– Tilaongelmat varmasti alkuvaiheessa haittasivat toimintaa, mutta siitähän on aika kauan aikaa. Nyt on jo pitkään kaikki ollut kunnossa.

Perhekeskuksen toimintojen organisoimistarpeella Viitasaari kertoo viitanneensa lähinnä siihen, että mietittäisiin työntekoa ja toimintatapoja uudelleen.

– Olen saanut perusturvajohtajalta tietoa, että näihin asioihin on yritetty hakea ja tehdä muutoksia. Myös sen osalta, että ne jonot purettaisiin, mitkä siellä on.

Kukkonen puolustaa perhekeskusta

Akaan kaupungin sosiaalityönjohtajan Pirjo Kukkosen mukaan kaupunginjohtaja Viitasaaren kritiikki yllätti perhekeskuksen työntekijät täysin. Väite toimimattomuudesta aiheutti hämmennystä, koska mitään vastaavia puheita ei ollut aiemmin kuultu. Kukkonen ei ole kaupunginjohtajan kanssa samaa mieltä.

Viime marraskuussa Akaan perhekeskuksessa vietettiin avoimien ovien päivää. Osa henkilökunnasta on senkin jälkeen vaihtunut, mutta sosiaalityönjohtaja Pirjo Kukkosen mukaan perhekeskuksessa on edelleen erittäin ammattitaitoiset työntekijät.

Viime marraskuussa Akaan perhekeskuksessa vietettiin avoimien ovien päivää. Osa henkilökunnasta on sen jälkeen vaihtunut, mutta sosiaalityönjohtaja Pirjo Kukkosen mukaan perhekeskuksessa on edelleen erittäin ammattitaitoiset työntekijät.

– Kyllä siinä on paljon tapahtunut, eikä mitään organisaatiomuutosta olla mietitty. Tietysti alku oli repaleinen, ja paikan etsimisen ja tilojen puutteellisuuden takia irtisanoutumisia, vaihtuvuutta ja vajaamiehitystä oli koko ajan.

Pirjo Kukkosen mielestä perhekeskus toimii nyt hyvin.

– Vuonna 2011 meillä oli 200 asiakasta, ja vuonna 2012 niitä oli 340. Siinä on melkein kaksinkertainen lisäys. Kyllä se nyt pyörii. He tekevät todella hyvää työtä ja ovat ammattitaitoinen porukka.

Toisin kuin kaupunginjohtaja, sosiaalityönjohtaja pitää huostaanottojen lisääntymisen ja lastensuojelun menojen kasvun syynä nimenomaan vajausta peruspalveluissa.

– Meillä ei ole ollut koulukuraattoria eikä psykologia. Perhekeskukseen on ohjautunut paljon asioita, jotka olisi normaalitapauksessa hoidettu, jos olisi ollut työntekijäresurssia.

Pirjo Kukkosen mukaan kouluilla ja päiväkodeissa on odotettu kuraattoreja ja psykologeja kuin kuuta nousevaa. Akaassa on ollut vain yksi kuraattori ja yksi koulupsykologi, joka on vaihtunut monesti. Nyt valtuuston päättämät uudet kuraattorin ja psykologin vakanssit on täytetty.

– Toukokuun alussa meillä aloitti kaksi koulupsykologia, ja toinen kuraattori aloitti huhtikuussa. Palvelujen taso muuttuu varmasti olennaisesti tämän vuoden aikana. Kesän aikana on hyvä aika suunnitella, miten koulut jaetaan eri työntekijöiden kesken. Sitten päästään elokuun alusta suoraan työn touhuun, sanoo Pirjo Kukkonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?