Akaan toimeentulotukipäätökset työllistävät sosiaaliasiamiestä

Akaan kaupunki ostaa sosiaaliasiamiehen palvelut Pekasos Oy:ltä, joka tuottaa sosiaaliasiamiespalvelut myös Urjalalle, Hattulalle, Hämeenlinnalle, Janakkalalle, Hausjärvelle, Lopelle ja Riihimäelle. Sosiaaliasiamiehen toimialueella on 162 000 asukasta. Sosiaaliasiamiehenä on vuodesta 2003 toiminut yhteiskuntatieteiden maisteri Satu Loippo.

Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on asiakaslain mukaan neuvoa asiakasta lain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa muistutuksen tekemisessä, tiedottaa asiakkaan oikeuksista ja toimia muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi sekä antaa selvitys kunnanhallitukselle asiakkaan asemaan liittyvistä asioista.

Sosiaalihuollon asiakkailla on palvelutuottajasta riippumatta oikeus tehdä saamastaan palvelusta ja kohtelustaan muistutus sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai sosiaalihuollon johtavalla viranhaltijalle.

Akaan kaupunginhallitus käsitteli tiistain kokouksessaan sosiaaliasiamiehen selvityksen vuodelta 2012. Kaupungin tekemät toimeentulotukipäätökset ovat edelleen suurin yhteydenottoaihe sosiaaliasiamieheen. Viime vuonna näitä tapauksia oli 32. Lastensuojeluyhteydenottoja oli 21, vanhustenhuollon yhteydenottoja 8.

– Lastensuojelussa tyytymättömyyttä aiheutui muun muassa kiireellisen sijoituksen perusteista ja sen toteuttamisessa noudatetusta menettelystä, 12 vuotta täyttäneen lapsenm mielipiteen puutteellisesta selvittämisestä, avohuollon tukitoimien riittävyydestä ja perhekuntoutukseen liittyvistä, kertoo Satu Loippo selvityksessään.

Sosiaaliasiamiehen selvityksestä ilmenee myös, että Akaan kaupungissa toimeentulotukiasiakkaiden kohtuulliset asumismenot ovat 1 hengen talouksissa (1–2 henkeä) 600 euroa ja 3 hengen taloukissa 700 euroa kuukaudessa

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?