Laki määrää viemään tavarat poliisille

Akaan Seudun löytötavarapalvelu lopettaa

Rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan laki määrää tuomaan löytötavarat poliisille, vaikka virkavalta olisi kuinka kaukana.

Rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan laki määrää tuomaan löytötavarat poliisille, vaikka virkavalta olisi kuinka kaukana.

Poliisin palvelupisteen sulkeuduttua Toijalassa ovat ihmiset tuoneet kaduilta löytyneitä tavaroita Akaan Seudun toimitukseen. Monet avaimet, kännykät, lompakot ja jopa polkupyörät ovat löytäneet omistajansa, kun ihmisiä on lehdessä kehotettu hakemaan omansa pois. Silti Akaan Seudussa on tällä hetkellä monta avainta tai avainnippua, rannekoru ja silmälasit. Osa tavaroista on löytynyt jo helmikuussa, osa myöhemmin keväällä.

Yhdet auton avaimet löytyivät Toijalasta Holkerintien linja-autopysäkiltä 23, helmikuuta. Erilaisilla avaimenperillä varustettuja Abloy-avaimia on löytynyt muun muassa Järveläntieltä, Toijalan Sataman jääradalta ja Sikosuon leikkikentältä.

Akaan Seudun ryhdyttyä ilmoittamaan löytötavaroista monet ovat kyselleet myös kadonneita tavaroita, joista lehdellä ei ole tietoa. Koska löytötavaroiden vastaanotto ja säilytys kuuluu poliisille, Akaan Seutu ei enää vastaanota löytötavaroita.

– Lähtökohtaisesti lehden ei pitäisi ottaa niitä vastaan ollenkaan. Löytötavaralaki sanoo yksiselitteisesti, että löytötavarat pitää toimittaa poliisille, toteaa Valkeakosken poliisiaseman päällikkö, rikoskomisario Joni Länsipuro.

Länsipuro myöntää, että tilanne on kiusallinen. Akaasta on kuitenkin Valkeakoskelle vain parikymmentä kilometriä, kun lapissa löytötavaralain noudattaja voi joutua ajamaan yli sata kilometriä suuntaansa.

– Olemme tiedostaneet sen, että kun palvelupiste poistuu, siitä seuraa, että jonkin aikaa ihmiset ovat tietämättömiä, mitä tehdään. Se tuntuu paljon vaivalloisemmalta ja hankalammalta kuin ennen. Toisaalta pitää muistaa, että ei joka paikkakunnalla voi olla poliisia, ja kansalaisella on velvollisuus toimia. Jos itse hukkaa sormuksen, haluaa varmasti että se toimitetaan poliisille. Siksi kannattaa itsekin toimittaa. Se on sekä lakiin perustuva että moraalinen velvollisuus.

Akaasta löytyneen tavaran voi viedä myös esimerkiksi Tampereen tai Hämeenlinnan poliisiasemalle, jos liikkuu muutenkin sillä suunnalla. Poliisi lähtee noutamaan löytötavaraa vain poikkeustapauksessa, mikäli se on esimerkiksi hyvin arvokas.

Akaan Seudun toimitukseen on kertynyt runsaasti avaimia ja muuta löytötavaraa, jotka toimitetaan nyt Valkeakosken poliisiasemalle.

Akaan Seudun toimitukseen on kertynyt runsaasti avaimia ja muuta löytötavaraa, jotka toimitetaan nyt Valkeakosken poliisiasemalle.

Löytötavaralaki ei koske ajoneuvoja, eläimiä ja esineitä, jotka omistaja on ilmeisesti hylännyt.

– Roskahan on eri asia kuin löytötavara. laki ei koske myöskään alle 20 euron arvoista tavaraa kuten käytettyjä vaatteita. Myös avaimet tulevat äkkiä siihen kategoriaan. Yksi Abloy-avain voi olla henkilökohtaisesti tosi arvokas, mutta me katsomme vain avaimen reaaliarvoa. Tähän menevät monesti myös puhelimet, sillä ei Nokian kymmenen vuotta vanha vehje ole 20 euron arvoinen, sanoo Joni Länsipuro.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?