"Sota ei varmasti ollut helppo reissu"

Kaatuneiden muistopäivässä muisteltiin veteraanien uhrauksia

 Lions Club Viialan edustajat Reino Niittymäki (vas.), Juhani Nenonen ja Aarne Mäkelä saattelivat joukkion Suomen lipun kera sankarihaudoille Viialassa.


Lions Club Viialan edustajat Reino Niittymäki (vas.), Juhani Nenonen ja Aarne Mäkelä saattelivat joukkion Suomen lipun kera sankarihaudoille Viialassa.

Kaatuneiden muistopäivää vietettiin sunnuntaina ympäri Akaata. Sankarihaudoille laskettiin seppeleet muun muassa Viialan hautausmaalla. Akaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen (sd) piti puheen, joka nostatti hänelle kyyneleet silmiin.

Hän kertasi kaatuneiden muistopäivän historiaa sekä kertoi oman isänsä olleen sotaveteraani.

– Täällä Viialan hautausmaalla on toistasataa sankarihautaa. He kaikki olivat jonkun poikia, isiä, veljiä. Tänne on haudattuna isänikin ikätovereita ja koulukavereita. Kuten muistomerkissä lukee, sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään kuin että antaa henkensä ystäviensä edestä. Isäni ei juuri puhunut sodasta. Se ei ollut varmasti helppo reissu parikymppiselle nuorukaiselle.

Kaatuneiden muistopäivän historia alkaa vuodesta 1940. Sotamarsalkka Mannerheim antoi määräyksen muistopäivästä, jota vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina. Kaatuneiden muistopäivä on kaikkien Suomen sodissa tai muissa taisteluluonteisissa tehtävissä kuolleiden muistopäivä.

Saila Kallioinen piti puheen kaatuneiden muistopäivänä hautausmaalla Viialassa.

Saila Kallioinen piti puheen kaatuneiden muistopäivänä hautausmaalla Viialassa.

– Sodan käynyt sukupolvi myös jälleenrakensi maamme sellaiseksi hyvinvointivaltioksi kuin se nyt on. Keskuudessamme on sotainvalideja ja -veteraaneja, ja meidän sukupolvemme pitää huolehtia siitä, että he saavat elää arvokkaan elämän loppuun saakka. Olisi myös tärkeää kirjata ylös aikakausilaiskuvauksia tulevia sukupolvia varten niin kauan, kun kertojia on vielä elossa. Nämä asiat eivät saa päästä unohtumaan tulevilta sukupolvilta, Kallioinen painotti puheessaan.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?