Seurakunnalla on nollatoleranssi alkoholiin ja päihteisiin

Kesä on kynnyksellä ja festarikassit kilisevät jo eri puolilla Suomea. Varsinkin nuoret tarvitsevat tilansa – tai he ottavat sen!

Myös Akaan nuorisokahvilat viettävät 5-vuotisjuhliaan 23–24.8 Toijalan Monitoimihallilla. Tapahtumaa suunnitellaan innokkaasti, ja keskustelu puitteista käy vilkkaana. Nuorisokahvilat ovat Akaan Vanhempainverkoston ja Akaan seurakunnan erityisnuorisotyön ylläpitämiä kahviloita Toijalassa ja Viialassa. Viiden viime vuoden aikana kahvilatoiminnassa on toteutunut yli 13 000 käyntiä ja konsepti on ollut malliesimerkki koulujen, kolmannen sektorin toimijoiden ja seurakunnan yhteistoiminnasta erityisnuorisotyössä.

Elokuun vuosijuhla on suunniteltu kaksipäiväiseksi. Perjantaina 23.8 olisi aikuisille Monitoimihallilla K-18-tilaisuus Elo Jamit, jossa esiintyisi ensin paikallinen tanssiorkesteri Pisara ja illan päättäisi Juha Tapion konsertti. Vanhempainverkosto ilman julkisia varoja vastaa pääosin kaikista, myös seuraavan päivän juhlakustannuksista. Ensimmäiseen iltaan on varainhankintakeinona suunnitteilla maksullinen varraspossu, virvoitusjuoma, siideri- ja oluttarjoilu.

Yhteistoimintavastuut ovat niin, että seurakunnan erityisnuorisotyö osallistuisi budjettivaroin osaan Juha Tapion konsertista ja yksi nuorisotyönohjaaja toimisi tilaisuuden järjestyksenvalvojien esimiehenä. Kaupungin järjestyssäännön ja alkoholilain mukaisia lupia liiketoimintaan tilaisuudessa hakisi eräs ravitsemusalan ammattilainen (vanhempainverkoston jäsen), joka toteuttaisi nautintoaineiden myynnin ja tilittäisi syntyvän voiton Akaan vanhempain verkoston kautta tapahtumakustannuksiin. Järjestyssäännön mukainen kaupungin lupa alueella tapahtuvaan alkoholin myyntiin on myönnetty. Alkoholilain edellyttämää viranomaislupaa tilaisuudessa tapahtuvaan myyntiin on suunniteltu hakea.

Lauantain 24.8. Manala Rock -ilmaiskonsertti olisi tarkoitettu nuorille, ja siellä esiintyisivät Anna Puu sekä paikalliset neljä nuorisobändiä. Tilaisuudessa olisi ruokailu ja keittiöpalvelut.

Seurakunnan omissa tiloissa ja tilaisuuksissa toteutetaan nollatoleranssia alkoholiin ja muihin nautintoaineisiin. Yksityistilaisuuksissa ja yksityishenkilönä jokainen vastaa omasta alkoholikäyttäytymisestään. Yhteistoiminta on vastavuoroisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä. Silloin kaikkea yhteistoimintaosapuolten laillista toimintaa nuorten hyväksi on myös periaatteiden osalta tarkasteltava tästä lähtökohdasta käsin. Erityisnuorisotyö on seurakunnalle nimensä mukaisesti ”vaikeassakin toimintaympäristössä kohderyhmäänsä tavoittavaa toimintaa”, jota kukaan ei voi tehdä yksin. Seurakunta tulee rohkeasti ulos keskiöstään, ehkä hengelliselle epämukavuusalueelle, mutta verkostoituu ja etsii jäseniään jotka ovat vaarassa jäädä marginaaliin.

Perustuen hyvään historiaan Vanhempainverkoston kanssa ja yhteisiin kokemuksiin monissa niin sanotuissa matalan kynnyksen tilaisuuksien järjestämisissä seurakunta ymmärtää verkoston rahoitussuunnitelmia mutta ei voi hyväksyä sitä ainoana järjestelyvaihtoehtona. Hyväntekeväisyysjärjestöillä on tottumusta tällaisessa, seurakunnalla ei. Seurakunnan ydinosaamista ja perustehtävä on hengellinen työ. Siihen seurakunta läsnäolollaan ja tavoittavalla toiminnallaan tässäkin tapahtumassa keskittyy.

Ensio Partanen

Akaan seurakunnan vs. kirkkoherra