Aikuiset sallivat alaikäisten juomisen

Akaan yläkouluikäiset sopivat viikonlopun kotiintuloajoista tapauskohtaisesti

Akaan yläkoulua käyvät nuoret sopivat viikonlopun kotiintuloajoista vanhempiensa kanssa tapauskohtaisesti. Vain ani harvalla nuorella on säännöllinen kotiintuloaika. Kun kotiin vielä Toijalan Yhteiskoulun 7. luokkalaisista tytöistä 11 prosenttia tulee kotiin kello 21, niin 9. luokkalaisista enää 4 prosenttia. 24 prosentilla Hirvialhon koulun 7. ja 9. luokkalaisista ei ole sovittua kotiintuloaikaa ollenkaan. Tiedot ilmenevät Akaan yläkouluissa ja Akaan lukiossa ehkäisevän päihdetyön tunneilla tehdystä alkuvuodesta tehdystä tutkimuksesta. Tutkimukset toteutti Ehyt ry.

– Tämä on erittäin hyvä tulos ja kertoo siitä, että huoltajat välittävät nuorten liikkeistä. Se, että kotiintuloajoista pystytään sopimaan, kertoo, että molemminpuolinen luottamus on olemassa, sanoo Hirvialhon koulun rehtori Harri Rantala.

Vanhemmat sallivat alkoholin käytön

Pääosin päihteiden käyttöä luodannut tutkimus ei mitään dramaattista ilmennä, mutta sekä Toijalan Yhteiskoulun rehtori Jukka Oksa että Harri Rantala sanovat, että pohdittavaakin on. Mitä tulisi ajatella, kun 37 prosenttia Hirvialhon koulun 7. luokkalaisista (Toijalan Yhteiskoulu 11 prosenttia) vastaa, että vanhemmat sallivat alkoholin käytön. Luvut ovat saman suuntaisia vanhemmillakin, 23 prosenttia (Toijalan Yhteiskoulu 7 prosenttia) 8. luokkalaisista ja 29 prosenttia (25 prosenttia) 9. luokkalaisista vastaa, että vanhemmat tietävät ja sallivat alkoholin juomisen.

Mitä tulisi ajatella, kun 37 prosenttia Hirvialhon koulun 7. luokkalaisista (Toijalan Yhteiskoulu 11 prosenttia) vastaa, että vanhemmat sallivat alkoholin käytön.

Mitä tulisi ajatella, kun 37 prosenttia Hirvialhon koulun 7. luokkalaisista (Toijalan Yhteiskoulu 11 prosenttia) vastaa, että vanhemmat sallivat alkoholin käytön.

Alkoholi kuuluu nuorten elämään, vaikka Toijalan Yhteiskoulun 8. luokan oppilasta 76. prosenttia vastaa, että ei sitä käytä. 7. prosenttia oppilaista juo 1–2 kertaa kuukaudessa ja harvemmin 11 prosenttia. 9. luokkalaisista jo 14 prosenttia (Hirvialhon koulu 14 prosenttia) juo jo kerran viikossa ja 21 prosenttia (Hirvialhon koulu (21. prosenttia) 1–2 kertaa kuukaudessa.

– Vanhempien sallivuus hätkähdyttää ja kyllä nämä tulokset näkyvät koulutyössäkin. Kyseessä ovat selkeästi alaikäiset nuoret ja koulun neuvo tähän on täyskielto. Täytyy kuitenkin aina muistaa, että suurin osa oppilaista suhtautuu alkoholiin torjuvasti, koska se ei kuulu heidän elämäänsä. Se, miten tähän ongelmaan puututaan, on jo moniportaisempi juttu. Se on ainakin koulun, sosiaali- ja nuorisotoiminen yhteistyötä – ja haasteellisista tässä usein on yhteistyö vanhempien kanssa, sanoo rehtori Jukka Oksa.

– Kyllä meillä työsarkaa riittää. Se on aina sen 10 prosenttia, joiden ongelmien kanssa painiskelemme ja pääosa nuorista toimii aivan oikein, jatkaa Harri Rantala.

Hyvin vakavaksi tilanne menee silloin, kun nuorilta kysytään, mitä humalassa tehdään. 15. prosenttia Toijalan Yhteiskoulun ja 27. prosenttia Hirvialhon koulun 9. luokkalaisista kertoo ajaneensa humalassa tai olleensa humalaisen ajaman moottoriajoneuvon kyydissä useamman kerran. Ja 30 prosenttia molempien koulujen 9. luokkalaisista ilmoittaa, että he ovat humalassa sammuneet, menettäneet muistinsa, oksentaneet, osallistuneet tappeluun, olleet mukana tapaturmassa, tehneet teon, joka myöhemmin on myöhemmin kaduttanut, tai harrastaneet seksiä.

Onko kannabis enää huume?

Tutkimustuloksien mukaan huumeita kokeillaan ja niitä saadaan pääasiassa kavereilta. Koulujen läheisyydessä liikkuvat ”myyjät” näyttävät olevan urbaania legendaa. Kun ikää tulee, kannabista ei näytetä pitävän enää huumeena ollenkaan. 27. prosenttia Toijalan Yhteiskoulun ja 22 prosenttia Hirvialhon koulun 9. luokkalaisista hyväksyy kannabiksen käytön ja kiinnostunut kokeilemaan 9. luokkalaisista on 17 ja 19 prosenttia. Samaiselta luokka-asteelta löytyy kokeilijoita, käyttäjiä, joka haluaisivat lopettaa ja jo lopettaneita.

– Tässä sanoisin, että kaveripiirin asenne ja toiminta ratkaisevat, ja nuoret eivät mielellään erotu porukasta. Sitten kun tähän heijastuu vielä yhteiskunnan yhä sallivampi asenne, niin tässä ollaan. Tämä on meille ilman muuta merkki muutoksesta, joka on otettava vakavasti, sanoo Rantala.

Lukiolaisista Toijalassa kannabiksen satunnaisen käytön hyväksyy 39 prosenttia ja Viialassa 26 prosenttia. Säännöllisen käytön Toijalassa hyväksyy 13 prosenttia ja Viialassa 5 prosenttia.

Tutkimuksesta ilmenee myös, että nuoret tietävät hyvin jo kannabiksen vaarat. 47 prosenttia Akaan lukion Viialan opiskelijoista vastaa, että kannabis vaikuttaa mielenterveyteen.

– Esimerkki hyvin moneen asiaan annetaan kotoa. Koulun asennekasvatuksen on vaikea puuttua tilanteisiin, jossa ollaan ristiriidassa kodin kanssa, sanoo Rantala.

Tulevat kevätviikonloput, varsinkin koulujen päättäjäisviikonloppu, saa rehtorit mietteliääksi. Osa nuorista juo itsensä siihen kuntoon, että kaikki on mahdollista.

Tulevat kevätviikonloput, varsinkin koulujen päättäjäisviikonloppu, saa rehtorit mietteliääksi. Osa nuorista juo itsensä siihen kuntoon, että kaikki on mahdollista.

Ystävät tärkeitä

Akaan yläkouluissa ja lukiossa tehty tutkimus kertoo myös, että ystävät ovat nuoren elämässä omaa perhettäkin tärkeämmällä sijalla. Rahaakin tarvitaan, mutta se ei nouse perheen ohi kuin 9. luokkalaisilla. Tyttö- tai poikakaveriakin tarvitaan, korkein prosenttiluku 14 tulee Viialan lukiolaisilta.

Esimerkiksi Toijalan Yhteiskoulun 9. luokkalaisista 41 prosenttia (Hirvialhon koulu 27 prosenttia) pitää tällä hetkellä ystäviä elämänsä tärkeimpänä asiana. 8. luokkalaisten prosenttiluvut ovat 42 ja 40, ja 7. luokkalaisten 36 ja 31. Lukiolaisista ystäviä tärkeimpänä asiana pitävät vastaajista 44 prosenttia Toijalassa ja 27 Viialassa.

– On ihan normaalia, että ystävät menevät oman perheen edelle. Se ei silti tarkoita, ettei perhe olisi tärkeä, sanoo Oksa.

Nuoret haluavat myös, että heidän tekemisiinsä puututaan. Mieluisimpia torujia ovat vanhemmat, mutta kaverit ja poliisikin kelpaa.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?