Juhlat sankarin mukaan

Monessa perheessä vietetään lähiaikoina suuria juhlia. Perinteiset perhejuhlat, ylioppilaaksi ja ripille pääsyt ja ammattiin valmistujaiset ovat edessä touko-kesäkuun vaihteessa. Kesä on puolestaan suosituinta häiden järjestämisaikaa. Mikäli juhlat haluttaisiin viettää muualla kuin kotona ollaan juhlapaikan varaamisessa kenties nyt jo myöhässä.

Anne Klemola Ellilän Kievarista kertoo, että heiltä hääpaikka varataan usein jo vuotta tai puoltatoista aikaisemmin.

– Näiden keväisten juhlien lisäksi meidän tilojamme varataan myös syntymäpäiviä ja ristiäisiä varten. Syntymäpäiviään tänne tulevat viettämään kaikenikäiset sankarit kymmenvuotiaista yhdeksänkymppisiin.

Olivat juhlat sitten mitkä tahansa edellä mainituista, ne toteutetaan Ellilässä aina yksilöllisesti, tilaajan toiveiden mukaisesti.

– Usein varsinkin morsiusparit kyselevät, mitä muut ovat tehneet ja minkälaisia menuja ja ohjelmaa heillä on ollut. Meidän lähtökohtamme on tehdä jokaiselle parille tai juhlapäivän sankareille heidän näköisensä ja heidän toiveidensa mukaiset juhlat.

Juhlien ruokalista on se, missä eniten apua tarvitaan. Klemolan mukaan noin puolella juhlan suunnittelijoista on itsellä mielipide tai toivomus, mitä menun pitäisi pitää sisällään, toinen puoli ei ole miettinyt ruokalistaa etukäteen vaan odottaa ehdotuksia.

Juhlien teema ja koristelu trendien mukaan

Suosituksi on tullut tapa valita juhlille teema, joka toistuu sen koristelussa, musiikissa ja joskus ruuassakin. Teeman valitsevat ja koristelusta huolehtivat aina asiakkaat itse, talon väki antaa puitteet ja huolehtii tarjoilusta.

– Kun meidän juhlapaikkamme sijaitsee maalaisympäristössä, on maalaisteema ollut joskus helppo valinta. Siihen liittyen ovat teemana olleet myös sadonkorjuu ja cowboy-aiheet, lisää Ellilän emäntä Leena Ahola.

Usein juhlan teema liittyy juhlan sankariin ja hänen harrastuksiinsa. Suosittuja juhlan teemoja ovat olleet myös joku tietty väri, musiikki, elokuvat tai esimerkiksi 1970-luku.

Kun teema on valittu, koristelu toteutetaan siihen istuvaksi.

– Koristelu vaihtelee trendien mukaan. Talvella suosittuja värejä ovat syvän punainen ja etenkin häissä kulta, kesällä käytetään hempeämpiä värejä. On meillä kerran vietetty itsenäisyyspäivänä täysin sinivalkoisetkin häät.

Perisuomalaiseen juhlien koristelemiseen kesäaikana kuuluvat ehdottomasti myös koivut ja monien erilaisten luonnosta löytyvien kasvien kuten kauran, pihlajan, auringonkukan, apilan ja koiranputkien käyttäminen pöytä- ja salikoristelussa. Talvella juhliin saadaan tunnelmaa erilaisia valoilla ja kynttilöillä ja ulkotulilla.

– Koristelu kertoo joskus hyvin myös juhlan päähenkilöiden ja heidän apureidensa ideologiasta ja kekseliäisyydestä. Kierrätys ja ekologisuus ovat tulleet mukaan myös juhliin. Esimerkiksi tyhjistä talouspaperirullista saa todella hienoja pöytäkoristeita kun käyttää mielikuvitustaan ja osaa asiansa, kiittelee Anne Klemola.

Esiintyjät erikseen

Häissä kuullaan perinteisesti joitakin puheita – kaasojen, bestmanien, appivanhempien ja niin edelleen, mutta muissa juhlissa on nykyään pyritty vähentämään pitkiä, kehuvia puheita.

– Häissä on selvästi siirrytty hankkimaan paikalle erikseen esiintyjiä sen sijaan, että pantaisiin hääväki osallistumaan joskus kiusallisiinkin leikkeihin ja kilpailuihin. Syntymäpäivillä, ylioppilas- ja valmistujaisjuhlissa puheet ovat rennompia, sanoo Klemola.

Juhlien musiikista huolehtivat joskus live-esiintyjät, joskus tyydytään taustamusiikkiin. Juhlan teemasta ja osanottajista riippuen Ellilän seinien sisällä on kuultu niin hevibändiä kuin filharmonikkojakin.

Uusia tuulia

Lasten vanhemmat ovat viime vuosina yhä enenevässä määrin siirtäneen lastensa syntymäpäivien vieton kodin seinien sisältä muualle. Parituntisten lasten synttärijuhlien ohjelmassa on joskus leikkien ja kilpailujen lisäksi esimerkiksi taikuri. Lapsille on yleensä tarjolla karamelleja, limua, sipsejä, jäätelöä ja täytekakkua.

Jo jonkin aikaa on lasten syntymäpäivillä ollut tapana lahjoa myös vieraat eli jokainen heistä saa pienen kiitospaketin syntymäpäiväsankarilta. Nyt tämä tapa on tulossa myös häihin. Se lienee rantautunut meille Amerikan mantereelta, mistä ovat lähtöisin myös karkkibufee ja hätävarapöytä.

– Karkkibufeessa on pöydällä tarjolla 10–15 eri lajia karamelleja.  Hätävarapöytä on eteiseen tai wc:hen sijoitettu pöytä, jolta tarvitseva voi löytää esimerkiksi laastaria, kertakäyttönenäliinoja, hakaneuloja, lankaa ja neuloja, kosteuspyyhkeitä, sukkahousuja ynnä muuta tarpeellista, kertoo Anne Klemola, joka sanoo olevansa unelma-ammatis

Ellilän Kievarin emännät Leena Ahola (oik.) ja Anne Klemola haluavat, että juhla on aina sankarinsa näköinen.
Ellilän Kievarin emännät Leena Ahola (oik.) ja Anne Klemola haluavat, että juhla on aina sankarinsa näköinen.

sa, kun saa olla mukana ihmisten tärkeissä tapahtumissa.

 

Asiallinen, yksinkertainen kattaus odottaa juhlaväkeä
Asiallinen, yksinkertainen kattaus odottaa juhlaväkeä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA