Akaan Metsästysyhdistys rakentaa Kangassaareen uuden laavun

Akaan Metsästysyhdistys rakentaa talkoilla uutta laavua palaneen tilalle Kangassaareen Toijalan Sataman kupeeseen. Rakennustyöt ovat loppusuoralla, ja talkooväki arvioi laavun valmistuvan niemenkärkeen parin viikon sisällä. Metsästysyhdistys lahjoittaa laavun Akaan kaupungille.

Heikki Koiviston 15 vuotta sitten lahjoittama vanha laavu paloi poroksi toukokuun lopulla vuosi sitten. Akaan Metsästysyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Halme ja laavuprojektin vetäjä Timo Lehtonen kertovat, että idea uudesta, kaikkien käyttöön tulevasta laavusta syntyi hirvimetsän nuotiolla.

Materiaalit laavua varten on saatu yhdistyksen jäseniltä lahjoituksena. Puutavaran on lahjoittanut Arto Uotila ja sahatavaran Markus Kiviranta. Laavun on suunnitellut ja piirtänyt Taisto Kauranen.

– Hirsiä on veistetty pari viikkoa iltaisin Uotilan Arton ladolla, jossa laavu ensin kasattiin. Sitten se purettiin ja tuotiin metsätraktorilla tänne Kangassaareen ja kasattiin uudelleen, Timo Lehtonen kertoo.

Laavun ulkomitat ovat noin 3,5 x 4,5 metriä. Perinteisen viistokaton sijaan laavuun tulee harjakatto, ja materiaalina on harmaa pelti. Timo Lehtosen mukaan peltikattoon päädyttiin, koska vanhan laavun huopakatosta revittiin huopaa nuotion sytykkeeksi.

Tekijät toivovat, että uusi laavu saisi olla rauhassa pahanteolta. Lehtonen luottaa siihen, että uusi ja hyväkuntoinen rakennus ei houkuttele ilkivaltaan.

Eväiden syöntiä varten laavu varustetaan penkeillä ja pöydällä. Laavun läheltä löytyy jatkossakin nuotiopaikka, mutta rakennuksen vieressä oleva nuotiopaikka puretaan turvallisuussyistä.

Laavun aktiivisimpaan talkooporukkaan ovat kuuluneet Timo Lehtonen, Heikki Karirinne, Mikko Toivonen, Taisto Kauranen, Heikki Ahola, Markku Vehmas ja Arto Uotila.

 

Markku Vehmas kairaa vanhalla hirsikairalla, joka on peräisin Honkolan kartanosta.

Markku Vehmas kairaa reikiä vanhalla hirsikairalla. Timo Lehtosen omistama  kaira on kuulunut hänen isoisälleen, joka oli Honkolan kartanon torppareita Urjalassa.  

33laavu3 33laavu2 33laavu1
Viime tiistaina talkooporukka ahersi laavulla koleasta ja sateisesta vappusäästä piittaamatta. Kurkihirttä nostamassa Mikko Toivonen, Heikki Karirinne ja Taisto Kauranen (oik.). Ylhäällä hirttä vastaanottivat Timo Lehtonen (vas.) ja Markku Vehmas.

Viime tiistaina talkooporukka ahersi laavulla koleasta ja sateisesta vappusäästä piittaamatta.
Kurkihirttä nostamassa Mikko Toivonen, Heikki Karirinne ja Taisto Kauranen (oik.). Ylhäällä hirttä vastaanottivat Timo Lehtonen (vas.) ja Markku Vehmas.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?