Toijalan Sampola on valmis

Sampolan katsomossa on 102 paikkaa.

Sampolan katsomossa on 102 paikkaa.

Seuratalo Sampolan salin uudet avajaiset saivat väen liikkeelle sunnuntaina Toijalassa. Kauan odotettu ja lähes 14 vuotta kestänyt seuratalon peruskorjaus on vihdoin päättynyt ja salin ylpeys, nouseva katsomo, sanan mukaisesti tanssittiin käyttöön. Historiallinen tapahtuma. Paikalla oli onneksi vielä heitäkin, muun muassa Kauko Alamäki, Eila Leinivaara ja Esko Pitkänen, jotka puuhasivat nousevaa katsomoa taloon jo 1960-luvulla, Kerttu Kulmalan ja Lea Seppäsen nimet taas löytyvät tuolin lunastaneiden kunniataulusta.

Juhlan avannut Sampola-työryhmän puheenjohtaja Seppo Valkama muisteli projektin käynnistymistä.

– Tämä projekti on ollut yhteinen – kaupungin, yksityisten henkilöiden ja yhteisöjen aikaan saama. Ensimmäinen kirjallinen tuotos tästä löytyy joulukuulta 1999. Toijalan Näyttämö oli haikaillut nousevaa katsomoa jo vuosia. Toijalan Näyttämön aloitteesta ryhmä toijalalaisia järjestöjä on toimittanut 6. elokuuta 2001 kaupungille aloitteen. ”Me alla olevat järjestöt esitämme Toijalan Sampolan saneeraamista ajanmukaiset vaatimukset täyttäväksi kulttuuritilaksi Toijalan kaupungin ja alla olevien järjestöjen yhteistyöllä.”

Samola-työryhmä Seppo Valkama (vas.), Tuulia Passila, Kati Ratala, Riitta Hognerud-Mikkonen ja Jaana Kari-Lepistö luovuttivat nimikkotuolin lunastaneiden taulun Sampolan kahvioon

Samola-työryhmä Seppo Valkama (vas.), Tuulia Passila, Kati Ratala, Riitta Hognerud-Mikkonen ja Jaana Kari-Lepistö luovuttivat nimikkotuolin lunastaneiden taulun Sampolan kahvioon

Aloitteen allekirjoittivat Akaan Kalevalaiset, Akaa-Toijala-Seura, Eläkeliiton Toijalan Yhdistys, Toijalan Eläkkeensaajat, Lasten ja nuorten teatteri, Toijalan Karjalaseura, Toijalan Seudun Ruskat, Toijalan Taideyhdistys, Toijalan Näyttämö ja Toilaajat.

Tästä aloitteesta käynnistyi järjestöjen toiminta. Koottiin Sampola-työryhmä, jonka puheenjohtajana on nämä vuodet toiminut Seppo Valkama. Sampolan peruskorjaamiseksi järjestettiin arpajaisia, huutokauppoja ja juhlia. Nimikkotuoleja lunastivat niin yksityiset henkilöt kuin yhteisötkin.

Keskusteluitta peruskorjaus ei edennyt. Nousevaa katsomoa myös vastustettiin, samoin vanhan näyttämön purkua. Oman juonteensa keskusteluun toi Museovirastokin. Vanhaa rakennusta ei niin vain korjata. Toijalan Nuorisoseura rakensi Sampolan kokoontumispaikakseen jo vuonna 1910.

Toijalan ja Akaan kaupunki korjasivat rakennuksen vaiheittain rahavarojen salliessa. Kymmenen vuotta meni, välillä usko vaihtui epäuskoksi, mutta työt etenivät – huone huoneelta. Salin väliaikaiset ilmastointiratkaisut ehtivät herättää kauhuakin. Valmista, hillittyä ja kaunista, syntyi. Viranhaltijoista Jaakko Parviainen, Riitta Hognerud-Mikkonen ja Jaana Kari-Lepistö saivat ansaitut kiitokset. Viimeisen rahoituserän kummina voidaan pitää valtuutettu Hannu Mikkosta (vas), joka kaupungin lisämäärärahaa valtuustossa 4. huhtikuuta 2012 myönnettäessä totesi, että Sampolaa ei voi enää korjata vessa kerrallaan. Tuolloin valtuusto korotti alkuperäisen 28 000 euron määrärahan 110 000 euroon.

Yhteisöjen keräämän 20 000 euron shekin vastaanottanut Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) julisti ikuisuusprojektin nyt päättäneen.

Kelpo avajaisohjelma otti salin käyttöön ja sai satapäiseltä yleisöltä tahdittavat aplodit.

Ritvalan Nuorisoseuran miesvoimistelijat, johtajanaan Hannu Antila, taipuivat muun muassa Focker-kaksitasolentokoneeksi.

Ritvalan Nuorisoseuran miesvoimistelijat, johtajanaan Hannu Antila, taipuivat muun muassa Focker-kaksitasolentokoneeksi.

Miesvoimistelijoiden näkemys peruskorjatusta Sampolasta, jossa tietenkin on kurkihirsi

Miesvoimistelijoiden näkemys peruskorjatusta Sampolasta, jossa tietenkin on kurkihirsi

 

Toijalan Näyttämön TeamKezi-ryhmän Aira ja Eeva pohtivat naiskauneuden saloja.

Toijalan Näyttämön TeamKezi-ryhmän Aira ja Eeva pohtivat naiskauneuden saloja.

 

Vihkiäsijuhlan tarjoitusta vastasivat Sampolaa käyttävät yhdistykset. Kahvi ja täytekakku tekivät kauppansa.

Vihkiäsijuhlan tarjoitusta vastasivat Sampolaa käyttävät yhdistykset. Kahvi ja täytekakku tekivät kauppansa.

 

Riitta Hognerus-Mikkonen (vas.) teki virkavuosinaan paljon töitä Sampolan kunnostamiseksi. Katsomon päälle rakennetussa ääni- ja valohuoneessa ahersi vihkiäisten ajan Niklas Vainio.

Riitta Hognerud-Mikkonen (vas.) teki virkavuosinaan paljon töitä Sampolan kunnostamiseksi. Katsomon päälle rakennetussa ääni- ja valohuoneessa ahersi vihkiäisten ajan Niklas Vainio.

 

Jsoka Josafat (vas.), Olli Kari ja Elina Lappalainen. Oskar Merikannon musiikin tunnelmissa. Merikanto itse esiintyi Sampolan salissa 1920-luvulla.

Jsoka Josafat (vas.), Olli Kari ja Elina Lappalainen. Oskar Merikannon musiikin tunnelmissa. Merikanto itse esiintyi Sampolan salissa 1920-luvulla.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?