Saunajakkara auttaa sotainvalideja kuntoutukseen

Toijalan seudun Sotainvalidit on käynnistänyt saunajakkara-projektin, jonka päämääränä on mahdollisimman monen sotainvalidin, heidän puolisonsa tai lesken pääsy kuntoutukseen. Jakkarat on tervalepästä valmistanut Valkeakosken Ammattiopisto. Tervalepät sahasi ja  kuivasi puualan yrityksessään Kylmäkoskella Tarmo Santalahti. Kaikki työ tehtiin veloituksetta, mutta yhden saunajakkaran hinta on 300 euroa.

Sahuri Tarmo Santalahti vastaanotti kiitokseksi terveleppäjakkaran Toijalan seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuoriselta. Sotainvalidien kannattajajäsen Heikki Koivisto seuraa mieluista tilannetta.

Sahuri Tarmo Santalahti vastaanotti kiitokseksi terveleppäjakkaran Toijalan seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuoriselta. Sotainvalidien kannattajajäsen Heikki Koivisto seuraa mieluista tilannetta.

Saunajakkaroita on tilattu 50 kappaletta ja valmistunut täksi kevääksi 20 kappaletta. 8 jakkaraa sai myyntiinsä Urjalan Sotainvalidit ja 12 jäi Toijalan osastolle. Toijalan jakkaroista oli viime viikon keskiviikkona myymättä kaksi.

– Vaikka hinta on kova, näiden jakkaroiden myyminen ei ole ollut ongelma. Yhden jäsenemme kuntoutusviikko esimerkiksi Ilves-kodissa maksaa suurin piirtein 1 000 euroa. Jos tämä summa jaetaan kolmeen osaan, niin jakkaran tuotto on yksi osa, sotainvalidipiiri antaa toisen osan ja sotainvalidi tai hänen lapsensa antavat kolmannen osan, niin näin saamme viikon katettua. Erityisesti olen huolissani leskistä, jotka eivät muuten pääse mihinkään kuntoutukseen, vaikka ovat usein sotainvalidin rinnalle tehneet merkittävän omaishoitajan työn, sanoo Toijalan seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen.

– Ja jos haitta-asteprosentti on kymmenen, niin ei sotainvalidikaan pääse kuntoutukseen. Meidän osaston jäsenistä tällaisia on kolmasosa, jatkaa Vuorinen.

Suomessa on tällä hetkelle noin 5 800 sotainvalidia. Sodissa heitä vammautui kuitenkin lähes 95 000. Keski-ikä on jo yli 90 vuotta. Niin kauan kun sotainvalideja, puolisoita tai leskiä, kuntoutusta tarvitaan.

– Valtio huolehtii ensisijaisesti vain haitta-astepronsentin omaavista jäsenistämme, meidän tarkoituksena on nyt saada kaikki kuntoutukseen. Taannoin annetuilla prosenteilla ei oikeastaan saisi olla enää mitään merkitystä, koska jäsenistön keski-ikä on jo niin korkea, että kaikenlaiset vaivat ovat joka päivä läsnä, sanoo puheenjohtaja Juha Vuorinen.

Jos valtion sotainvalideille varattuja määrärahoja ei muutamaan vuoteen laskettaisi, mahdollistaisi se prosenttijärjestelmän poistamisen ja kaikkien sotainvalidien ja puolisoiden kuntoutuksen.

– Periaatteessa tämä hoituisi hyvin yksinkertaisesti, ja jopa kaikkien sotiemme veteraanien osalta. Mutta määrärahaa vain leikataan, vaikka jäljellä olevat veteraanit ovat entistä huonokuntoisempia. Ainoa mitä saatiin, oli kaikkien eduskuntaryhmien päätös, että pysyvä laitoshoito on ilmaista, jos haitta-aste on 20 prosenttia. Aiemmin prosentti oli 25, sanoo Vuorinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?