Riittääkö 150 000 euroa sisä- ja ulkoremonttiin?

Kirkonkylän koululle suuret korjaustyöt

Kirkonkylän koululta löytyi mikrobivaurioita erityisesti kellarikerroksen lattiasta ja seinistä. Niitä puretaan, ja lattian eristykset sekä seinien ulkopuoliset salaojitukset uusitaan.

Kirkonkylän koululta löytyi mikrobivaurioita erityisesti kellarikerroksen lattiasta ja seinistä. Niitä retaan, ja lattian eristykset sekä seinien ulkopuoliset alaojitukset uusitaan.

Kylmäkosken Kirkonkylän koulun rakennetutkimukset ovat valmistuneet. Akaan kaupungin mukaan Hämeen Rakennustutkimus Oy:n tutkimusraportissa todetaan, että rakennuksen kellarikerroksessa on mikrobivaurioita alapohjan Toja-levyeristeissä sekä maata vasten olevien seinien lasivillaeristeissä. Toja-levy on puulastuista ja sementistä puristamalla valmistettua levyä. Mikrobiepäpuhtaudet ovat mahdollisesti päässeet kulkeutumaan rakenteiden raoista ylempiin kerroksiin.

Ylemmissä kerroksissa ei todettu merkittäviä mikrobivaurioita. On mahdollista, että ikkunarakenteiden raoista kulkeutuu mikrobiepäpuhtauksia sisätiloihin.

Yläpohjan eristeissä on aistinvaraisesti havaittuna mikrobivaurioita. Niiden merkitys sisäilmaan on todennäköisesti vähäinen ylimmän kerroksen ollessa ylipaineinen. Tutkimusraportin mukaan luokkatiloissa, toimistotiloissa ja ruokalassa on havaittavissa hajua, joka viittaa materiaalin pinnasta tapahtuvaan kemiallisten yhdisteiden haihtumiseen. Tämä voi johtua tiloissa olevista lattian päällysteistä.

Lattia puretaan ja salaojat rakennetaan

Hämeen Rakennustutkimus antoi jatkotoimenpide-ehdotuksia, jotka kaupunki aikoo myös toteuttaa. Kellarin lattia avataan veistoluokan alueelta, ja laatan alapuolinen Toja-levyeriste poistetaan. Eriste korvataan esimerkiksi styroxilla, ja pintalaatta valetaan uudelleen nopeasti pinnoitettavalla betonilla. Rakenteiden kosteuden syy selvitetään avaamalla lattiarakenteita kosteaksi todetuilta alueilta kellarikerroksessa. Maaperän kosteuden vähentämiseksi salaojat sekä sadevesijärjestelyt uusitaan, ja sokkelia vasten asennetaan perusmuurilevyt.

Kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjasta poistetaan mikrobivaurioituneet eristeet ja samalla tarkastetaan, ettei välipohjassa kulkevissa putkissa ole vuotoja. Eristeiden poisto ja pintojen puhdistus onnistuu parhaiten, jos alalaatta poistetaan kokonaan.

Koulun ilmanvaihdon uusimistyötä jatketaan, jonka jälkeen tarkastetaan tilojen painesuhteet ulkoilmaan nähden. Tarvittaessa myös lattiapinnoitteet poistetaan. Pinnoitteiden uusimisen yhteydessä myös välipohjien tiivistäminen pystytään tekemään kattavasti.

Akaan kaupungin vs. teknisen johtajan Pentti Viholan mukaan tavoitteena on, että Kirkonkylän koulu olisi käytössä korjaustoimenpiteiden jälkeen elokuussa 2013, kun uusi lukuvuosi alkaa.

– Se on varovainen arvio. Yritämme siihen, ja heinäkuulla varmaan tiedetään, onko pakko anoa lisäaikaa.

Koulun korjauksiin on tälle vuodelle varattu 250 000 euroa, josta noin 100 000 menee jo kilpailutettuun ilmastointiremonttiin. Pentti Vihola ei osaa vielä sanoa, riittääkö 150 000 euroa kellarin purku-, puhdistus- ja korjaustöihin sekä ulkopuoliseen salaojitukseen ja sadevesijärjestelmän rakentamiseen. Jos raha ei riitä, täytyy sitä mahdollisesti anoa lisää valtuustolta.

– Kustannukset tarkentuvat, kun suunnittelu etenee ja vallankin sitten, kun saadaan tarjoukset sisään.

Akaan sivistysjohtaja Heikki Tuokko ja eläkepäiviä edeltäville lomille jäänyt tekninen johtaja Jukka Suominen päättivät sulkea Kylmäkosken Kirkonkylän koulun sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuun lopussa. Pääsiäisen jälkeen koulunkäynti aloitettiin väistötiloissa Aseman koululla ja Sontulan koululla. Kirkonkylän koululla on 106 oppilasta.

Nahkialan tuloksia odottaa myös Avi

Keskustan ja Kirkonkylän koulut on Akaassa jo evakuoitu tyhjäksi, mutta ongelmia riittää muuallakin. Nahkialan koululla Toijalassa aloitettiin korjaustarpeen selvitys 8. maaliskuuta. Koululla on tehty muun muassa kosteusmittauksia ja sisäilmamittauksia, joiden tuloksia ja kaupungin toimenpiteitä odottaa myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

– En ole nähnyt vielä tuloksia, mutta Aville on annettava selvitys toukokuun loppuun mennessä. Selvityspyyntö on tullut jo aikaisemmin, ja kaupunki antoi selvityksen, että tutkimukset eivät valmistu siihen mennessä. He antoivat jatkoaikaa, kertoo Pentti Vihola.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?