Kirkonkylän koulun oppilaat kaipaavat omalta koulultaan kiipeilytelineitä

Sontulan koulun liikuntasali muuttui 37 oppilaan luokkahuoneeksi

 

Pääsiäisen jälkeen Sontulan koulun oppilasmäärä kaksinkertaistui ja Aseman koulun viisinkertaistui, kun Kirkonkylän koulun oppilaat joutuivat jättämään oman koulunsa sisäilmaongelman vuoksi. Asemalle siirtyi 55 3.–6.-luokkalaista ja Sontulaan yhteensä 51 eskaria ja ensimmäisen ja toisen luokan oppilasta. Molemmilla kouluilla liikuntasalit on otettu nyt luokkatiloiksi.

Sontulan koulun liikuntasalissa opiskelevat Kirkonkylän koulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat, jotka on yhdistetty 37 oppilaan luokaksi. Luokalla on kaksi opettajaa ja kaksi avustajaa. Omalla koulullaan luokat olivat omina ryhminään.

Vaikka kahden opettajan yhdysluokka  on lapsille uusi kokemus, muutos on ekaluokkalaisten opettajan Satu Kaikkosen mukaan sujunut yllättävän hyvin.

– Silloin kun toisella luokalla on esimerkiksi matematiikkaa ja opetetaan uutta asiaa, toinen puoli osaa olla kivasti hiljaa. Meillä on myös yhteisiä tunteja esimerkiksi uskonnossa ja kuviksessa, jolloin opetetaan koko ryhmää.

Yhteisissä aineissa vastuuta on myös jaettu niin, että toinen opettajista vastaa koko ryhmän opetuksesta, ja muut toimivat avustajina. Liikuntatunteja luokat ovat pitäneet omina ryhminään.

– Välillä meillä on ollut myös näyttämö käytössä. Kun toinen opettaa omalle luokalleen uutta asiaa, voidaan toisen ryhmän kanssa olla näyttämöllä ja tehdä esimerkiksi lukuläksyä. Tässä saa käyttää hyväksi omaa luovuuttaan, Satu Kaikkonen sanoo.

Kaikkosella on ennestään kokemusta isoistakin yhdysluokista, ja Onkemäen koululla Vesilahdella hän on opettanut ryhmää kolmosista kuutosiin.

Pupetit ovat muuttaneet oppilaiden mukana Kirkonkylästä Sontulaan. Kaikki mukaan otettu materiaali on puhdistettu imuroimalla ja pesemällä.

Satu Kaikkosen mukaan oppilaiden suurimpia huolenaiheita on ollut se, mitä tapahtuu jos myöhästyy linja-autokuljetuksesta.

– Mutta hyvin sekin on mennyt.

Kiipeilytelineitä ikävä

– Täällä ollaan jumppasalissa, nämä pöydät ovat eri lailla ja Kirkonkylän koululla on jalkapalloareena, luettelevat Sontulan ja Kirkonkylän koulujen eroja ekaluokkalaiset Julius Harju, Karita Kajanto ja Niina Pulkkinen.

Kolmikon mukaan vanhasta koulusta eniten ikävä on ollut kiipeilytelineitä.

Samat erot tulevat ensimmäisinä myös eskarien mieleen. Kirkonkylästä siirtyi Sontulaan 14 eskaria.

– Täällä ei ole niin paljon keinuja eikä kiipeilytelineitä kuin Kirkonkylän koululla ja täällä syödään luokassa, eskarit vertaavat.

Veeti Rupposen mukaan Sontulan koululta löytyy myös jotain uutta, pikkumetsä ja iso kuoppa lumikasassa.

Sontulan ja Kirkonkylän koulun eskarit vuorottelevat sisällä ja ulkona. Kun Sontulan eskarit syövät luokassa, tekevät Kirkonkylän oppilaat luokan toisella puolella hiljaisia töitä. Iltapäivällä ryhmillä on yhteistä opetusta.

– Olemme laulaneet, leikkineet, pelanneet ja tehneet eskarikirjaakin isolla porukalla, kertoo Kirkonkylän eskariopettaja PiiaMari Pulkkinen.

Pulkkisen mukaan haasteellisinta on ollut yhteisen suunnitteluajan löytäminen.

– Isompia vastoinkäymisiä ei ole tullut vastaan. Lapset sopeutuvat aina varsin nopeasti.

 Varastokin käyttöön

Sontulan koulun rehtorin Hanna Honkamäen mukaan poikkeusjärjestelyt onnistuvat joustamalla, aikatauluja sovittamalla ja hyvällä tahdolla. Rehtorin mukaan suurin ongelma on sisäliikuntatilojen puute siihen asti, kunnes lumi sulaa ja piha kuivuu.

Pulaa on myös pienryhmätilasta, jossa erityisopettaja voisi ottaa vastaan oppilaita. Tähän asti tämän käytössä on ollut opettajien kahvihuone, mutta kun henkilökuntaa on nyt enemmän, rauhallista soppea ei enää ole. Honkamäen mukaan erityisopettajalle raivataankin tila varastosta.

Poikkeusjärjestelyt ovat tuoneet muutoksen myös Sontulan koulun kevätjuhlaan, jonka tilalla piti esittää musiikkinäytelmä Avaruusprinssin häät. Tilanpuutteen vuoksi näytelmä esitetäänkin jo helatorstain jälkeisenä perjantaina, jolloin Kirkonkylän oppilailla on vapaapäivä.

Kirkonkylän koulun eskarit vuorottelevat eskariluokassa Sontulan oppilaiden kanssa. Iltapäivällä ryhmillä on yhteistä opetusta.

Kirkonkylän koulun eskarit vuorottelevat eskariluokassa Sontulan oppilaiden kanssa. Iltapäivällä ryhmillä on yhteistä opetusta.

Kirkonkylän koulun eskarit piirsivät keskiviikkona sillä aikaa, kun Sontulan koulun eskarit söivät toisella puolella luokkaa. Kuvassa Linnea Koskiokari (vas.), Meriella Tuominen, Oona Hiukkamäki sekä lattialla Peetu Peräkivi ja Iola Savolainen

Kirkonkylän koulun eskarit piirsivät keskiviikkona sillä aikaa, kun Sontulan koulun eskarit söivät toisella puolella luokkaa. Kuvassa Linnea Koskiokari (vas.), Meriella Tuominen, Oona Hiukkamäki sekä lattialla Peetu Peräkivi ja Iola Savolainen

Kirkonkylän koulun eskarit vuorottelevat eskariluokassa Sontulan oppilaiden kanssa. Iltapäivällä ryhmillä on yhteistä opetusta.

Kirkonkylän koulun eskarit vuorottelevat eskariluokassa Sontulan oppilaiden kanssa. Iltapäivällä ryhmillä on yhteistä opetusta.

Kirkonkylän koulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat opiskelevat nyt 37 oppilaan luokkana Sontulan koulun liikuntasalissa. Ekaluokkalaisia on 19 ja tokaluokkalaisia 18.

Kirkonkylän koulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat opiskelevat nyt 37 oppilaan luokkana Sontulan koulun liikuntasalissa. Ekaluokkalaisia on 19 ja tokaluokkalaisia 18.

Niina Pulkkisen, Karita Kajannon ja Julius Harjun mukaan opetus liikuntasalissa erottaa Sontulan ja Kirkonkylän koulut toisistaan. Juliuksen mukaan myös pulpetit olivat omassa luokassa eri tavalla.

Niina Pulkkisen, Karita Kajannon ja Julius Harjun mukaan opetus liikuntasalissa erottaa Sontulan ja Kirkonkylän koulut toisistaan. Juliuksen mukaan myös pulpetit olivat omassa luokassa eri tavalla.

Sodan jälkeen koulua käytiin kahdessa vuorossa

Kirkonkylän koulun rehtorin Heli Hotti-Paanasen mukaan myös muutto Aseman koululle on sujunut mukavasti. Koulun oppilasmäärä viisinkertaistui alkuperäisestä, kun Viialan Keskustan koulun nelosten lisäksi koulu sai vielä Kirkonkylän koulun 3.–6.-luokkalaiset. Oppilasmäärä on loppukevään 150–160. Väliverholla jaetun liikuntasalin toisella puolella opiskelevat Kirkonkylän koulun 6.-luokkalaiset ja toisella puolella 3.–5.-luokkalaiset. Viitoset ovat näyttämöllä.

Aseman koululla on koettu tiivistä tunnelmaa ennenkin. Vuonna 1945 Aseman puukoulussa koulutiensä aloittanut Erkki Salo kertoo, kuinka koulua käytiin kahdessa vuorossa, kun runsaslukuinen oppilasjoukko ei mahtunut kerralla kouluun. Hän muistelee aamuvuoron alkaneen kello 7.30 ja iltavuoron 13.30.

– Vähän matkan päässä oli vanha sauna, jossa Anna-täti keitti padassa ruokaa. Sieltä se haettiin ämpäreillä ja jaettiin luokassa.

Ruokaa ei saanut, ennen kuin oli ottanut lusikallisen kalanmaksaöljyä, jota säilytettiin 50 kilon tynnyrissä koulun kellarissa. Salo kertoo, että ylimääräinen kalanmaksaöljy olisi pitänyt kaataa takaisin tynnyriin, mutta oppilailla oli tapana levittää se pitkin pihaa, jotta tynnyri olisi tyhjentynyt nopeammin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?