Liittymismaksua uuteen linjaan ei peritä

HS-Vesi myy vettä ja viemärin myös Valkeakoskelle

 

HS-Veden toimitusjohtaja Timo Heinonen (vas.) ja kehityspäällikkö Jukka Sandelin vastasivat maanomistajien kysymyksiin Päivölän tiedotustilaisuudessa.

HS-Veden toimitusjohtaja Timo Heinonen (edessä) ja kehityspäällikkö Jukka Sandelin vastasivat maanomistajien kysymyksiin Päivölän tiedotustilaisuudessa.

Akaan, Hattulan ja Hämeenlinnan vesihuoltoyhtiö HS-Vesi aikoo myydä vesijohto- ja viemäriyhteyden myös Valkeakosken kaupungin suunnittelemalle Jutikkalan teollisuusalueelle moottoritien varteen. Esisopimus Valkeakosken kaupungin vesihuoltolaitoksen kanssa tehtiin vuoden 2011 heinäkuussa. Sen mukaan HS-Vesi varautuu toimittamaan Jutikkalaan enintään 100 kuutiota eli 100 000 litraa vettä vuorokaudessa ja ottamaan vastaan saman verran jätevesiä.

Esisopimuksen mukaan HS-Vesi perii palveluistaan perus- ja käyttömaksua. Käyttömaksu on kulloinkin voimassa oleva käyttömaksu, ja korotettu perusmaksu määritetään myöhemmin. Liittymismaksua Valkeakosken ei tarvitse maksaa.

HS-veden osakaskunnissa enintään 150 kerrosneliön omakotitalon vesiliittymä maksaa arvonlisäveroineen 3 720 euroa, 151–250 kerrosneliöisen 4 960 euroa ja sitä isomman 6 448 euroa.

– Kahden vesilaitoksen välisessä kaupassa ei normaalisti pyritä tekemään voittoja vaan lisäämän toimintavarmuutta ja varavettä. Me olemme käytettävissä, jos Jutikkalan vesihuolto halutaan hoitaa meidän johdoista. Eiväthän nämä vesimäärinä ole kauhean suuria, mitä Valkeakoskelle myydään, mutta eivät ne ihan pieniäkään ole, toteaa HS-veden toimitusjohtaja Timo Heinonen.

Akaan kaupunki on ollut HS-Veden osakas vuoden 2012 alusta. HS-vesi osti tuolloin muun muassa Akaan vesijohto- ja viemäriverkoston ja vesitornit. Myös suurin osa vesipuolen henkilöstöstä siirtyi HS-Veden palvelukseen.

Akaan liittymisen HS-veden osakkaaksi ratkaisi yhtiön suunnitelma rakentaa uusi vesihuoltolinja Hämeenlinnasta Iittalan kautta Toijalaan. Toijalan alue on tällä hetkellä yhden, Valkeakoskelta tulevan vesijohdon varassa. Jatkossa koko Akaaseen saadaan hämeenlinnalaista pohjavettä. Akaan jätevedet sekä osa entisen Kalvolan kunnan alueen jätevesistä käsitellään Akaan jätevedenpuhdistamolla.

Maanomistajilta pyydetään lupia

Uuden runkolinjan rakennustyöt alkavat lähiaikoina Hämeenlinnasta, sillä ensimmäiset urakkatarjoukset töistä on jo saatu. Myös Iittala–Toijala-välin suunnittelu alkaa olla valmis, ja sen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa tämän vuoden syksyllä. Ennen Iittala–Toijala-välin rakentamista HS-Veden täytyy tehdä sopimukset vesijohdon ja viemärin kaivamisesta maan alle kaikkien matkan varrella olevien maanomistajien kanssa. Sen jälkeen kunkin kanssa käydään tarkemmin läpi, kuinka työt tehdään ja mitä se edellyttää.

Vesijohto ja viemäri kulkevat Iittalasta Toijalaan enimmäkseen pääradan vartta radan eteläpuolella ja alittavat radan ennen Toijalan taajamaa. Toijalassa uusi vesijohtoyhteys liitetään vanhaan Rapusaarentien kohdalla. Uusi viemäri jatkaa siitä kulkuaan Nahkialanjärven rantaa sekä Nahkialanjoen rantaa ja pohjaa pitkin Jokiniementielle, missä se yhdistyy nykyiseen viemäriin.

Kun runkolinja valmistuu, myös Iittala–Toijala-välin haja-asutusalueen asukkailla on mahdollisuus vetää omaan talouteensa vesi- ja viemäriliittymä. He maksavat HS-Vedelle liittymämaksun sekä tontille tarvittavat vesi- ja viemärijohdot ja viemäriliittymän tarvitseman pumpun.

HS-Veden tiedostustilaisuudessa Päivölässä kehityspäällikkö Jukka Sandelin arvioi talouskohtaisiksi kustannuksiksi noin 10 000 euroa. Toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan Valkeakosken kaupungin alueella talouksien kanssa täytyy vielä erikseen sopia liittymä-, ja perus- ja käyttömaksuista.

– Meillähän on oma hinnasto, joka koskee Hämeenlinnan, Hattulan ja Akaan aluetta. Siitä ei ole vielä puhuttu mitään, miten Valkeakosken kanssa sovitaan.

Omistajat keskustelevat

Asko Aulanko (toinen vas.) ja muut tarttilalaiset kyselivät, miltä kohtaa uudesta runkovesijohdosta vedetään liittymä heille. HS-Veden vastaus oli, että päätös linjan vetämisestä ja veden ostamisesta kuuluu Valkeakosken kaupungille.

Asko Aulanko (toinen vas.) ja muut tarttilalaiset kyselivät, miltä kohtaa uudesta runkovesijohdosta vedetään liittymä heille. HS-Veden vastaus oli, että päätös linjan vetämisestä ja veden ostamisesta kuuluu Valkeakosken kaupungille.

Päivölän tiedotustilaisuudessa Tarttilan alueen asukkaat kyselivät, mistä kohtaa uudesta runkolinjasta vedetään putki Tarttilaan. Timo Heinosen ja Jukka Sandelinin mukaan on Valkeakosken asia, haluaako se ostaa liittymän Tarttilaan. Tällä hetkellä puhdas vesi kiertää Tarttilaan Valkeakoskelta Tyryn vedenottamolta Toijalan verkoston kautta, mutta jatkossa Valkeakoski voi Heinosen mukaan ostaa Tarttilaan sekä pohjavettä että myös viemäriyhteyden. Muistakin liittymäpaikoista voidaan tarvittaessa neuvotella.

Tekopohjavesihanke Tavasen hylännyt Valkeakoski aikoo saneerata oman Tyryn vesiasemansa ja pidentää sen imuputkea. Suunnittelu-urakan voitti helmikuussa Ramboll Finland Oy. Valkeakosken kaupungin liittymisestä HS-Veden osakkaaksi ei Heinosen mukaan ole keskusteltu hänen aikanaan, eikä hän halua toimitusjohtajana ottaa asiaan kantaa.

– Omistajat ottavat kantaa, koska nämä ovat omistajuuskeskusteluita.

Akaalla on HS-Veden seitsemän hengen hallituksessa yksi paikka, jolla tällä hetkellä istuu Saila Kallioinen (sd). Yhtiön vuosikokous pidetään Timo Heinosen mukaan 30. huhtikuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?