Kinon talossa nähtiin kolmas live-esitys

Stand upin aiheet kumpuavat elävästä elämästä

Kinon talo sopii hyvin esityksien seuraamiseen.

Kinon talo sopii hyvin esityksien seuraamiseen.

Tapahtuma-Akaa ry järjestää kevään aikana yhteensä neljä stand up -tilaisuutta Toijalan Kinossa. Viime lauantaina estradilla olivat Antti Haapala ja Jussi Simola. He kertovat, että ideat esityksiin tulevat kaikesta ympärillä olevasta, ja niitä myös ideoidaan yhdessä kollegojen kanssa. Ammattimaisia stand up -koomikkoja on Suomessa heidän mukaansa vain parisenkymmentä. Haapalakin tekee lisäksi kokopäivätyötä.

– Olen tehnyt stand up -keikkoja vuodesta 2011 lähtien. Pikkuhiljaa pitää tehdä jokin ratkaisu, sillä raskaaksihan tämä käy, Tampereella asuva Haapala myöntää.

Helsinkiläinen Simola sen sijaan on nykyään päätoiminen stand up -koomikko. Kumpainenkin sanoo innostuneensa nähtyään stand up -esityksiä. Sen jälkeen he hakeutuivat kurssille, joka valmistaa uralle.

– Aitous ja dialogi yleisön kanssa saavat heidät nauramaan. Mietimme toki ideoita etukäteen muttemme varsinaisesti harjoittele esityksiä, sillä tämä on livelaji, jossa yleisö otetaan mukaan esityksiin, koomikot kertovat.

Yleisöltä tulee välitöntä palautetta, kun heidät saa nauramaan.

Vitsin aiheita yleisöstä

Kirsti Taalas saapui paikalle ensimmäisten joukossa. Hän on varsinainen konkari esityksien seuraamisessa. Haapalaa ja Simolaakin hän on käynyt katsomassa ympäri Suomea.

– Hyvä stand up -koomikko on sellainen, joka saa yleisön mukaan vitsiin. Esiintyjän täytyy pitää pokka, tosin minun kanssani he eivät aina onnistu siinä, Taalas naurahtaa.

Hän alkaakin nauraa kikattaa ennen kuin Antti Haapala on kertonut ensimmäistäkään vitsiä. Mies sutkauttelee vitsien lomassa vähän väliä Taalakselle, joka ei ole pysyä penkillä naurultaan.

Eturivissä istuva Janne Koskinen on hänkin käynyt stand up -esityksissä aikaisemmin. Viime lauantain esitystä hän piti perushauskana.

– Ehkä tärkeintä on, että esiintyjä poimii yleisöstä jutun aiheita, hän miettii hyvän esityksen edellytyksiä.

Tapahtuma-Akaan Pasi Niklas-Salminen sanoo, että yhdistys haluaa tarjota kulttuuria laidasta laitaan ja saada Kinon taloa aktiiviseen käyttöön. Mikäli kevään stand up -esitykset saavat riittävästi yleisöä, niitä halutaan jatkaa myös ensi syksynä. Seuraava stand up -ilta on 27. huhtikuuta.

Jussi Simolalla on takanaan vajaan kymmenen vuoden koomikkoura.

Jussi Simolalla on takanaan vajaan kymmenen vuoden koomikkoura.

Kirsti Taalas on oikea stand up -fani.

Kirsti Taalas on oikea stand up -fani.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?