Kesäkioski jatkaa yrittäjävetoisena

Aseman kyläyhdistys jatkaa tonttien markkinointia

 

Viime keväänä uudelleen toimintaan herätetty Aseman kyläyhdistys jatkaa ponnisteluja uusien asukkaiden houkuttelemiseksi kylälle koulun tulevaisuuden turvaamiseksi. Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenten Päivi Välimäen ja Mari Peräkiven mukaan työ tonttien markkinoimiseksi jatkuu. Viime vuonna painettua kyläesitettä jaetaan kiinteistövälittäjille ja tonttialueita ryhdytään mainostamaan kyltein ysitien varrella.

Alueen markkinoinnin lisäksi yhdistyksen tavoitteena on nykyisten asukkaiden aktivoiminen. Yhdistys järjestää muun muassa askartelu- ja lentopallokerhoja, myyjäisiä, erilaisia tapahtumia ja retkiä. Toiminnallaan se pyrkii tavoittamaan mahdollisimman laajasti eri-ikäisiä kyläläisiä.

– Tarkoitus on tarjota riittävän erilaisia tapahtumia ja asioita, joilla erilaiset ihmiset saadaan mökeistään mukaan toimintaan ja tekemään yhdessä asioita, koska ei kaikki kiinnosta kaikkia.

Laaja yhteistyö tuo tuloksia

Myös viime kesänä aloittanut kesäkioski jatkaa toimintaansa, mutta ei enää talkootyönä vaan nyt yrittäjävetoisena. Kioskin avajaisia on suunniteltu toukokuulle. Ysitien varteen yhdistys aikoo rakentaa bussikatoksen, jos Ely-keskus siihen luvan myöntää. Vastausta ei ole vielä saatu.

Eilen asemalla käynnistyi kylähanke AKAA – Akaan kaupunki aktiivisena asuinpaikkana, jossa maankäytön suunnittelua tarkastellaan asukkaiden näkökulmasta. Kyläaktiivin Päivi Välimäen mukaan Asemaa voidaan kehittää omista lähtökohdistaan siinä missä muitakin Akaan kyliä, vaikka kylä on Akaan reuna-aluetta. Hän toivoo hankkeen tuovan lisää kaivattua julkisuutta Asemalle.

– Minusta suurin pointti hankkeessa on taas kerran julkisuus, jotta mahdollisimman moni tietäisi, että meidän tahtotilamme on saada tänne lisää asukkaita.

Sunnuntaina Kylmäkosken Aseman koululla kyläyhdistyksen vuosikokouksessa vierailleen Pirkanmaan kyläasiamies Marja Vehnämaan mukaan Asemalla on tartuttu toimeen tarmokkaasti.

– Liian isoa palasta ei kannata ottaa kerrallaan, koska kylätoiminta on kuitenkin ihmisten harrastustoimintaa. Sen pitäisi olla hauskaa eikä kenenkään pidä tappaa itseään työllä. Täällä tapahtuu niin paljon, etten ainakaan minä uskalla ryhtyä neuvomaan, mitä vielä pitäisi tehdä.

Kyläasiamies kannustaa kyliä tekemään yhteistyötä laajasti eri tahojen kanssa. Asemalla hänen mukaan yhteistyössä on onnistuttu hyvin.

– Kaikki lähtee siitä, että pitää entistä paremmin ja enemmän tehdä yhteistyötä kylän sisällä, ihmisten, eri yhdistysten ja kylällä toimivien yritysten kesken. Mutta se ei vielä riitä, että tehdään yhteistyötä kylän sisällä, vaan sitä pitää tehdä myös naapurikylien ja vähintään oman kunnan kanssa.

Vehnämaa peräänkuuluttaa kuntiin myös aitoa lähidemokratiaa ja erityisesti sen huomioon ottamista mahdollisessa kuntauudistuksessa. Kyläasiamiehen mukaan esimerkiksi Rovaniemellä toimivat aluelautakunnat, joiden jäseniä ei valita poliittisesti, vaan kiinnostuksen ja tahdon mukaan ja joilla on käytettävissään määräraha alueen hyvinvointiin.

Kimmo Vaintola jatkaa puheenjohtajana

Kylmäkosken Aseman vuosikokous valitsi Kimmo Vaintolan jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. Hallitukseen kuuluvat myös Mari Peräkivi, Päivi Välimäki, Kirsti Niemi, Tapani Immonen, Sami Välimäki ja uutena Ari Kivinen.

 

 

 

 

 

 

Sodan jälkeen koulua käytiin kahdessa vuorossa

Pääsiäisen jälkeen Aseman koulun oppilasmäärä viisinkertaistuu tilapäisesti alkuperäisestä, kun Viialan Keskustan koulun nelosten lisäksi sisäilmaongelmaa pakenevat 55 Kirkonkylän koulun 3.–6.-luokkalaista siirtyvät Aseman koululle. Koulun oppilasmäärä tulee olemaan loppukevään 150–160.

Koulun rehtori Bjarne Illmanin mukaan uudet tulijat saadaan mahtumaan koululle, kun liikuntasali jaetaan kahdelle luokalle ja näyttämö otetaan luokkakäyttöön. Ruokasali pyritään jättämään ruokailijoille, ja muuna aikana sitä voidaan käyttää pienryhmätilana.

– Suurimmat haasteet ovat pieniä käytännön ongelmia, kuten liikkumiset talon sisällä ja ulkovaatteiden säilytykset. Jokaisen on joustettava, että kaikki sujuu, Illman kertoo.

Kun liikuntasali muuttuu luokkatiloiksi, on liikuntatunneilla ulkoliikuntaa. Huonolla kelillä voidaan rehtorin mukaan pitää muita tunteja ja liikuntaa harrastaa vastaavasti silloin, kun sää sen sallii.

Koululla on koettu tiivistä tunnelmaa ennenkin. Vuonna 1945 Aseman puukoulussa koulutiensä aloittanut Erkki Salo kertoo, kuinka koulua käytiin kahdessa vuorossa, kun runsaslukuinen oppilasjoukko ei mahtunut kerralla kouluun. Hän muistelee aamuvuoron alkaneen kello 7.30 ja iltavuoron 13.30.

– Vähän matkan päässä oli vanha sauna, jossa Anna-täti keitti padassa ruokaa. Sieltä se haettiin ämpäreillä ja jaettiin luokassa.

Ruokaa ei saanut, ennen kuin oli ottanut lusikallisen kalanmaksaöljyä, jota säilytettiin 50 kilon tynnyrissä koulun kellarissa. Salo kertoo, että ylimääräinen kalanmaksaöljy olisi pitänyt kaataa takaisin tynnyriin, mutta oppilailla oli tapana levittää se pitkin pihaa, jotta tynnyri olisi tyhjentynyt nopeammin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?