Lähtö Lempäälään varmistuu keskiviikkona

Vesa Helin pitää sote-aluetta järkevänä

Akaan perusturvajohtaja Vesa Helin on Lempäälän yksimielisen kunnanhallituksen ehdokas pohjoisnaapurimme uudeksi sosiaali- ja terveysjohtajaksi. Lempäälän valtuusto vahvistaa valinnan ensi keskiviikkona. Muutama päivä pitää siis jännittää, muuta aika kuluu nopeammin valtion sote-uudistusta pohtiessa. Helinin mukaan Etelä-Pirkanmaalle esitetty malli on hyvä.

– Jos 50 000 asukkaan raja on ehdoton, näen järkevänä, että ainakin Valkeakoski, Akaa ja Urjala ovat yhdessä. Jos siihen joku kaveri haetaan, se voisi tulla Hattulan, Lempäälän tai Kangasalan suunnalta.

Helin ei usko, että alueen kunnille jäisi mahdollisuutta järjestää osaa palveluista itse. Mikäli Valkeakoski on vastuukunta, siirtyvät myös sosiaali- ja terveyspuolen kaikki työntekijät muista kunnista Valkeakosken leipiin.

Päätöksenteossa voisi olla mukana kuntien yhteinen luottamuselin, mutta vastuukunnan valtuusto olisi ylin päätöksentekijä. Jos taas sote-alueelle muodostetaan kuntayhtymä, päätökset tekee yhtymähallitus ja yhtymävaltuusto, kuten edesmenneessä Etelä-Pirkanmaan terveydenhuollon kuntayhtymässä. Kuntayhtymämallissa vaikutuksensa olisi myös sillä, jos Urjala päätettäisiin yhdistää Akaaseen kuntaliitoksella. Silloin Akaassa olisi Valkeakoskea enemmän asukkaita ja näin myös isompi edustus luottamuselimissä.

Vaikka viiden kunnan kimpan pohjana onkin Valkeakosken aluesairaala, Vesa Helin ei näe mitään syytä, miksi alueen vastuukuntana ei voisi toimi myös joku muu kuin Valkeakoski.

– Siihen en kuitenkaan usko, että tämän sote-alueen pohjalta lähettäisiin tekemän kuntaliitosta, mutta on tietysti mielenkiintoista, että samalla valmistellaan kuntarakennelakia.

Keskittämispäätöksiä luvassa tänä vuonna

Akaan perusturvajohtaja Vesa Helin uskoo, että uusi sote-alue voisi vauhdittaa palvelujen kuten terveysasemien karsimista ja keskittämistä Etelä-Pirkanmaalla. Akaassa ei kuitenkaan odotella sitä.

– Meidän on tehtävä päätöksiä jo tämän vuoden aikana. Me menemme niihin joka tapauksessa, ja voimassa olevan ajatuksen mukaan Kylmäkosken terveysasema suljettaisiin ensin. Kun Viialan terveysaseman kunto selviää, tiedämme, kannattaako sitä peruskorjata ollenkaan.

Viialan terveysasemalla on kärsitty sisäilmaongelmista, mutta viralliset selvitykset puuttuvat. Akaan kaupunki toimi hyvän aikaa osa-aikaisen kiinteistöpäällikön voimin, ja tällä hetkellä kiinteistöpäällikköä ei ole ollenkaan.

– Se tulee ehdottomasti hidastamaan selvitystyötä. Näissä tarvittaisiin teknisen toimen asiantuntemusta, mutta siellä ei ole nyt yhteistyökumppania käytettävissä, Helin harmittelee.

Akaan suunnitelmissa on myös siirtää Urjalan terveysaseman vuodeosasto Toijalaan. Tällä hetkellä epätietoinen ja hajanainen Urjala selvittää yhteistyömahdollisuuksia Forssan kanssa, mutta valtio on sulkemassa ovet siltä suunnalta.

– Urjalan on huomioitava se, että jos nämä sote-alueet kirjataan lakiin, Urjala ei voi tehdä yhteistyötä Forssan kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?