Oppilaat Sontulaan ja Asemalle

Sisäilmaongelma tyhjentää nyt Kirkonkylän koulun

23kirkonkylänkoulu3Kirkonkylän koulun oppilaat joutuvat siirtymään pääsiäisloman jälkeen Sontulan ja Aseman kouluille. Akaan sivistysjohtaja Heikki Tuokko ja tekninen johtaja Jukka Suominen päättivät tiistaina, että 106 oppilaan Kirkonkylän koulu tyhjennetään sisäilmaongelmien vuoksi ja opetus siirretään väliaikaisiin tiloihin tiistaina 2.4. Viime viikolla koululta suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi jo yksi luokkahuone työsuojeluvaltuutetun päätöksellä sekä kellarikerros, jossa sijaitsevat teknisen työn tilat.

Parhaillaan kaupunki odottaa tuloksia koululla tehdyistä sisäilmailmatutkimuksista. Tulokset tulevat 2.4., mutta sivistysjohtaja Heikki Tuokon mukaan ennakkotiedot tuloksista tukevat päätöstä tyhjentää koulu.

– Ensimmäiset viitteet tutkimustuloksista eivät ole sen mukaisia, että tilanne olisi yhtään parantunut.

Sivistysjohtaja muistuttaa, että koulun tyhjentäminen mahdollistaa myös remontin aloittamisen koululla jo kevään aikana.

Kirkonkylän koulun pienimmät eskareista kakkosiin eli yhteensä 51 oppilasta siirtyvät Sontulan koululle, jossa järjestetään myös eskarien päivähoito ja aamu- ja iltapäivätoiminta. Kolmosista kuutosiin, yhteensä 55 oppilasta, lähtevät Aseman koululle, jossa opiskelevat myös tyhjennetyn Keskustan koulun neljäsluokkalaiset.

Molemmilla kouluilla liikuntasalit otetaan opetuskäyttöön. Sivistysjohtajan mukaan koulujen rehtorit selvittävät parhaillaan käytännön järjestelyjä ja miettivät esimerkiksi, pystytäänkö tilaa järjestämään ryhmiä yhdistämällä.

Sivistysjohtaja toteaa Sontulan ja Aseman koulujen olleen alusta asti ensisijaiset vaihtoehdot väistötiloiksi, koska tilat ja pihat on suunniteltu alakoululaisille. Hän kiittelee vastaanottavien koulujen joustavaa suhtautumista tilanteeseen.

– Kun tiistaina teimme päätöksen opetuksen siirtämisestä, suurin piirtein keskiviikkona kello 9 tiesin, minne lapset menevät. Vastaanottavien koulujen asenne oli niin myönteinen, eikä ensimmäisenä tarvinnut kinata siitä, onko ahdasta. Joka tapauksessa kummassakin koulussa on ahdasta, kun jumppasalit otetaan käyttöön, mutta rehtorit suhtautuivat asiaan niin, että tämä hoidetaan, niin kuin oli Keskustan koulunkin kohdalla.

Kirkonkylän koulun oppilaat kuljetetaan Sontulaan ja Asemalle linja-autoilla. Sontulan ja Aseman kouluilla järjestetään ensi viikolla vanhempainillat, joissa selvitetään tilannetta ja kerrotaan kuljetusjärjestelyistä.

Sivistysjohtaja Heikki Tuokon lähtökohtana on, että tilapäisjärjestelyt ovat käytössä kevään ajan ja Kirkonkylän koululle voidaan palata kesäloman jälkeen.

Kun Kirkonkylän oppilaat siirtyvät Sontulan koululle, koulun oppilasmäärä nousee noin 110:een ja Aseman koulun noin 150:een.

Lisäaika tarpeen

Akaan tekninen johtaja Jukka Suominen arvioi, että Kirkonkylän koulun sulkemisella saatava kahden kuukauden lisäaika korjaustöihin on tarpeen.

– Tutkimustulokset eivät ole kaikilta osin vielä meidän käytettävissämme, mutta keskustelut asiantuntijoiden kanssa ovat antaneet viitteitä siitä, että tehtäväksi tulee muitakin toimenpiteitä kuin suunnitelmiin kuuluvat salaojitus ja ilmanvaihdon tehostaminen.

Suominen ei lähde ennustamaan tulevia toimenpiteitä, vaan sanoo odottavansa ensin lopullisia tutkimustuloksia. Rakennetutkimuksia koululla on tehnyt Hämeen Rakennetutkimus Oy, joka tutkii parhaillaan myös Nahkialan koulua. Sisäilman toksiini- ja VOK-pitoisuuksia on selvittänyt Inspector Sec Oy.

 

 

Mukaan otetaan vain välttämättömin

Sivistysjohtajan ja teknisen johtajan päätös siirtää opetus sisäilmaongelmien takia Kirkonkylän koululta muihin tiloihin on otettu koululla vastaan helpottuneena. Koulunjohtajan Heli Hotti-Paanasen mukaan huonoon sisäilmaan viittaava oireilu on viimeisten vuosien aikana koululla lisääntynyt. Hän on itsekin kärsinyt erilaisista oireista viimeisen parin vuoden ajan. Nyt koulunjohtaja miettii jo muuton vaatimia käytännön toimenpiteitä.

– Uskon, että muuttaminen sinällään ja kulkemiset menevät hyvin.  Ennemminkin mietityttää tavaroiden käsittely. Kaikkia tavaroita ei voi siirtää suoraan toiseen paikkaan, vaan ne pitää ensin puhdistaa. Todennäköisesti joudumme myös hävittämään osan materiaaleista, mikä tietenkin harmittaa. Vielä ei ole myöskään ihan selvää, mitä tehdään tekstiilipintaisille huonekaluille ja paperimateriaaleille, kuvailee koulunjohtaja Heli Hotti-Paananen tulevaa työurakkaa.

Koulunjohtajan mukaan otetaan vain kaikkein välttämättömin. Hän toivoo, että muuttovalmistelut saadaan tehtyä ensi viikon aikana ennen pääsiäislomaa.

Heli Hotti-Paananen opettaa itse kolmos-nelosten yhdysluokkaa.  Oppilaita kiinnostavat ennen kaikkea tulevat tilat.

– Oppilaat ovat arvuutelleet paikkaa ja kyselleet, mihin ollaan menossa ja mihin me mahdutaan. Kyllähän tämä oppilaita mietityttää, mutta he tietävät koulun sisäilmaongelmasta ja odottavat vähän innollakin, mihin mennään. Avoimin mielin he näyttävät olevan lähdössä.

Muutamat perheet ovat ilmoittaneet pitävänsä lapsensa kotiopetuksessa siihen asti, kunnes muutto toisiin tiloihin toteutuu tai tutkimustulokset osoittavat Kirkonkylän koulun turvalliseksi. Koulunjohtajan mukaan näitä lapsia on vajaa kymmenen.

Hän kiittelee vanhempien ja koulun hyvää yhteishenkeä. Vanhemmat ovat jo tarjonneet apuaan muuttourakkaan.

– He tietävät, että lasten parasta tässä ajatellaan. Meillä on ihana vanhempainyhdistys, joka on jo ilmoittanut tulevansa auttamaan.

Kirkonkylän koulun 106 oppilaasta on eskareita 14, ekaluokkalaisia 19, tokaluokkalaisia 18, kolmasluokkalaisia 9, neljäsluokkalaisia 11, viidesluokkalaisia 12 ja kuudesluokkalaisia 23. Koulun henkilökuntaan kuuluu viisi luokanopettajaa, esiopettaja, neljä lastenohjaajaa ja yhteensä kolme keittiö- ja siivouspuolen työntekijää. Lisäksi koululla käy kiertävä erityisopettaja ja saksan opettaja.  Koulun oppilaista 12 on tällä hetkellä koulukuljetuksen piirissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?