Työsuojeluvaltuutettu sulki yhden luokkahuoneen Kirkonkylän koululla

Katri-Helena Tamminen opetti keskiviikkona luokkaansa ensimmäistä päivää liikuntasalin näyttämöllä. Iltapäivällä paikalla oli puolet oppilaista, jotka ryhtyivät tekemään askartelumassasta pääsiäistipuja.

Katri-Helena Tamminen opetti keskiviikkona luokkaansa ensimmäistä päivää liikuntasalin näyttämöllä. Iltapäivällä paikalla oli puolet oppilaista, jotka ryhtyivät tekemään askartelumassasta pääsiäistipuja.

Akaan opettajien työsuojeluvaltuutettu Reija KykkänenRiskumäki määräsi tiistaina Kirkonkylän koululta yhden luokkahuoneen käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi toistaiseksi.

– Päädyin tähän, koska ei voida olla varmoja, että opettajien olisi siellä terveellistä ja turvallista työskennellä. Koululla on tehty toksiinimittauksia kolmessa luokassa, joista yhdessä tulokset olivat hälyttävän korkeita, perustelee Reija Kykkänen-Riskumäki.

Opetukselta suljettu kakkosten luokka on ruokalan yläpuolella. Työsuojeluvaltuutetun mukaan lisäksi Kirkonkylän koulun rehtorin Heli HottiPaanasen ja sivistysjohtaja Heikki Tuokon kanssa on sovittu, että kellarikerroksen teknisen työn tiloja ei käytetä enää tänä keväänä sisäilmaongelmien vuoksi. Kellaritiloissa on aiemmissa tutkimuksissa löytynyt kosteusvaurioita.

Myös lapsille hyvä päätös

Työsuojeluvaltuutetun mukaan päätökseen luokkatilojen sulkemisesta ei liity dramatiikkaa.

– Koulukiinteistössä olevat ongelmathan ovat olleet jo pidempään tiedossa ja koululla on tehty myös kosteustekninen kuntotutkimus. Sen ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 19. joulukuuta tekemän tarkastuksen jälkeen työnantaja on ryhtynyt lisäselvityksiin sekä toimenpiteisiin, joita lukukauden aikana on ollut mahdollista tehdä. Isoimmat remontit ollaan tekemässä kesän aikana. Tahtotila epäkohtien poistamiseksi on suuri. Koska sormia napsauttamalla ei tähän hätään tiloja saada kunnostettua, niin oppituntien siirtämisellä toisiin tiloihin voidaan parantaa oireilevan työntekijän mahdollisuutta työskennellä kiinteistössä. Välittömästi kun osoitetaan tilojen olevan kunnossa, ne voidaan ottaa taas käyttöön, mutta tällä hetkellä minulla on vahva epäilys, ettei ehtoja täytetä, työsuojeluvaltuutettu sanoo.

Kaupunki voi toimia oma-aloitteisesti

Hän muistuttaa, että koulussa voidaan myös oma-aloitteisesti tehdä tilajärjestelyitä, jos epäillään, että opettajan oireilu johtuu mahdollisesti luokkatilasta.

– Ei meidän tarvitse odottaa viranomaispäätöksiä, vaan tilanteen vaatiessa pyrkiä

löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja itse.

Työsuojeluvaltuutettuna Reija Kykkänen-Riskumäki on tehnyt sulkemispäätöksensä opettajien työturvallisuuden näkökulmasta, mutta opettajana ja äitinä hän kantaa huolta myös lapsista.

– Vaikka en edustakaan tässä asiassa lapsia, niin onhan tämä kaikkien kannalta väliaikaisratkaisuna hyvä.

Kykkänen-Riskumäen mukaan Kirkonkylän koulun opettajakunta on jaksanut kärsivällisesti odottaa toimenpiteitä talon sisäilmaongelmien korjaamiseksi, vaikka henkilökunta on ollut pitkään huolissaan oppilaiden hyvinvoinnista, omasta terveydestään ja jaksamisestaan.

– Keskustelua on käyty rakentavassa hengessä ilman ylilyöntejä ja liioitteluja. Opettajat ovat halunneet tutkimustuloksia, ajantasaista tietoa sekä avointa keskustelua ja hyvää tiedottamista. Nyt kun tällaisia huolestuttavia tuloksia koulun tiloista on tullut, ovat tila yksiselitteisesti pois opetuskäytöstä.

Lisää tutkimustuloksia odotetaan

Akaan tekninen johtaja Jukka Suominen kertoo, että toksiinimittauksia tehtiin Kirkonkylän koululla kolmessa luokkahuoneessa 1. helmikuuta. Näistä tulokset valmistuivat helmikuun loppupuolella.

– Yhdessä näytteessä pitoisuus oli korkeampi, Suominen kertoo.

Tekninen johtajan mukaan mittausten suppeuden vuoksi koululla on teetetty sen jälkeen vielä laajempia sisäilmatutkimuksia ja myös rakenteen kuntotutkimuksia. Molemmista tuloksia odotellaan tämän kuun aikana.

– Sen jälkeen meillä on tarkemmin perusteita arvioida, mikä tilanne on ja minkälaisiin toimenpiteisiin on tarpeen ryhtyä. Laajempien mittausten jälkeen voidaan nähdä rakennuksen kokonaisterveys, keskittyvätkö ongelmat johonkin rakennuksen osaan vai antaako kaikki samaa tulosta.

Tekninen johtaja haluaa, että tutkimustulosten valmistuttua tutkijat itse tulevat selvittämään tuloksia.

Akaan kaupunki on tälle vuodelle varannut 250 000 euroa 106 oppilaan Kirkonkylän koulun perustusten salaojittamiseen sekä lisäilmanvaihdon rakentamiseen. Tiistaina kokoontunut tekninen lautakunta valitsi ilmanvaihtojärjestelmän toteuttajaksi halvimman tarjouksen tehneen Vaileri Oy:n. Urakkahinta on 105 000 euroa.

Teknisen johtajan mukaan ilmanvaihtotyöt tehdään koulun loma-aikana ja salaojitus maan sulamisen jälkeen. Urakoitsijaa salaojitustyölle ei ole vielä valittu.

– Oman näkemykseni ja tiedon mukaan 250 000 euroa riittää ilmanvaihtoon ja salaojitukseen, mutta jos tulee vielä muita korjaustoimenpiteitä, täytyy niihin ryhtyä hakemaan lisämäärärahaa, hän arvioi.

 

Tokaluokkalaiset opiskelevat näyttämöllä

Työsuojeluvaltuutetun sulkemassa luokkahuoneessa opiskelivat koulun 18 kakkosluokkalaista, joille uusi opetustila löytyi liikuntasalin näyttämöltä.

Luokanvalvoja KatriHelena Tammiselle työsuojeluvaltuutetun päätös oli iso helpotus. Tamminen on pitkään kärsinyt erilaisista oireista.

– Oireet ovat olleet hyvin moninaisia, nuhaa, poskiontelo-oireita, päänsärkyä, voimakasta väsymystä, kuumeilua.

Koulunjohtaja Heli HottiPaananen kertoo, että tekniset töiden opetus on puolestaan siirretty luokkiin ja kellarin wc-tilojen sijaan oppilaat käyttävät nyt liikuntasalin pukuhuoneiden vessoja. Kun liikuntasalia tarvitaan liikuntatuntien käyttöön, siirtyvät kakkoset salin näyttämöltä opiskelemaan siksi aikaa koulun atk-luokkaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?