Leo Hakala muistaa työväentalon myös kurkkumätäsairaalana

Viialan SPR:n terveyspiste palvelee työväentalolla

 

SPR:n Viialan osasto pyörittää pääsääntöisesti kahden viikon välein Viialan työväentalolla terveyspistettä, jossa voi käydä mittaamassa maksutta verenpaineen, verensokerin sekä kehonkoostumuksen.

– Ideana on, että mittaukset tuodaan lähelle ihmisiä matalalla kynnyksellä. Tänne voi tulla, jos jostain syystä ei pääse käymään terveysasemalla. Samalla täällä pääsee keskustelemaan toisen ihmisen kanssa. Tämä ei korvaa terveysasemaa, eikä täällä hoideta ketään, mutta toki ohjataan tarvittaessa lääkärille, kertoo mittauksia tekevä sairaanhoitaja Pauliina Lehikoinen Viialan SPR:stä.

Terveyspiste on palvellut kävijöitä alkuvuoden aikana tähän mennessä kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla neljä asiakasta oli odottamassa mittaukseen pääsyä jo puolta tuntia ennen varsinaista aloitusta. Lehikoisen mukaan mittausten ohella keskustelumahdollisuus on monelle kävijälle tärkeää.

– Monella löytyy asiaa muustakin kuin verenpaineesta tai kehonkoostumuksesta.

Lehikoinen muistuttaa, että mittaustulokset jäävät vain mitattavan omaan tietoon eikä niitä raportoida eteenpäin. Mittaukseen voi osallistua myös nimettömänä.

Terve jätkä Kuljusta

Lempäälän Kuljussa asuva, viialalaisyntyinen Leo Hakala saapui viime torstaina työväentalolle TUL:n Tampereen piirin aluekokoukseen. Toimittajan pyynnöstä hän oli valmis samalla mittauttamaan myös verenpaineensa salin puolella SPR:n terveyspisteellä. Saamaansa lukemaan 144/86 Hakala oli tyytyväinen.

– Kerran vuodessa käyn Kuljun terveysasemalla tarkastuksessa, jossa otetaan sydänfilmi ja tutkitaan kaikki. Viimeksi lääkäri sanoi, että noin tervettä jätkää ei täällä ole käynyt pitkään aikaan, 80 vuotta viime vuoden heinäkuussa täyttänyt Hakala tuumaa.

Hän arvelee perineensä hyvän terveyden geenit äidiltään Olga Hakalalta, joka työskenteli rakennuksilla ja oli muun muassa kantamassa kiviä ja laastia, kun Viialan kirkkoa 40-luvun lopulla rakennettiin. Kymmenlapsinen perhe asui Sallinkulmalla, jonne talo valmistui 1949. Tontti ostettiin kunnalta kuuden markan neliöhintaan.

Muurarina ja Rakennusliiton ay-toimitsijana päivätyön tehnyt Hakala on aina ollut myös urheilumiehiä.

– Jos asuit Viialassa, oli pakko painia. Painista minulla on nuorten piirimestaruus. Vuonna 1950 voitimme Viialan Pyryn edustajina Kansan Lehden katujuoksun nuorten mestaruuden Tampereella, hän muistelee.

Talvisin Hakala hiihtää mielellään ja tekee lumitöitä. Hän arvelee myös raittiin elämäntavan pitäneen kuntoa korkealla.

– Olen ollut yli 80 vuotta ryyppäämättä ja ikinä en ole polttanut tupakkaa.

Kurkkumätää ja täitä

Terveyttä on hoidettu Viialan työväentalolla ennenkin. Leo Hakala kertoo olleensa sodan aikana kolme viikkoa työväentalolla kurkkumätäsairaalassa, kun tauti jylläsi Viialassa.

– Pikkupoikia täällä enimmäkseen oli. Ja kun vieri vieressä oltiin, täitä tuli pirusti. Täällä oltiin lattiamajoituksessa, olikohan sanomalehtiä alla ja filttiä päällä. Punto meitä silloin hoiti.

Hakalan kanssa samaan TUL:n kokoukseen osallistunut, akaalainen Saija Roininen poikkesi hänkin kokouksen välillä mittauttamaan verenpaineen lisäksi kehonkoostumuksen. Kehonkoostumusmittaus kertoo suuntaa antavasti lihasten sekä sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrän. Mittaus tehdään vaa´alla ja paljain jaloin. Saija Roininen harmittelee, että töiden, yhdistystoiminnan ja luottamustehtävien jälkeen aikaa liikkumiseen ei tahdo löytyä.

– Hyötyliikuntaa tulee kyllä paljon päivän aikana, mutta lenkille ei tule lähdettyä. Jos yhdeksän jälkeen tulet kokouksesta kotiin, lähde siinä sitten lenkille.

Seuraava kerta 21.3.

Terveyspiste on työväentalolla seuraavan kerran torstaina 21.3. ja sen jälkeen poikkeuksellisesti vasta 11.4., minkä jälkeen mittaukset jatkuvat kahden viikon välein torstaisin kello 17.30–18.30. Kesätauon jälkeen toiminta jatkuu syksyllä vuoden loppuun.

Terveyspisteen oheen on kehitteillä myös muuta ohjelmaa. Viialan SPR:n puheenjohtajan Tuija Haaviston mukaan suunnitteilla on tuolijumppaa, terveysluentoa, mahdollisesti myös kävelylenkkejä ja neulepiiriä.

 

20mittauspiste1

Sairaanhoitaja Pauliina Lehikoinen mittasi verenpaineen Leo Hakalalta. 80-vuotias Hakala arvelee perineensä hyvän terveyden geenit äidiltään Olga Hakalalta.

 

 

 

Viialassa yli 50 luovuttajaa

Viialassa viime keskiviikkona 6.3. järjestetyssä verenluovutuksessa kävi 57 henkilöä, joista 53 oli luovutuskelpoisia. Ensikertalaisia oli kaksi. Alhainen hemoglobiini ja flunssa ovat yleisimmät esteet luovutukselle.

Seuraavan kerran Viialassa on mahdollisuus luovuttaa verta tiistaina 25.6. Luovutus järjestetään Viialan seurakuntasalissa kello 15–18. Verenluovutuksen järjestävät yhteistyössä Viialan SPR ja Veripalvelu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?