Vauhdin hurmaa Vauhtipuiston radoilla

Crosskart-kisoissa mentiin vauhdikkaasti kylkimyyryä

Lumi vain pöllyää, kun crosskart-autot kiertävät rataa huimaa vauhtia. Autot menevät välillä kylkimyyryä, ja meno näyttää hurjalta.

Vauhtipuistossa Toijalassa pidettiin lauantaina crosskart-ajojen harjoituskisa, jonka järjestivät yhteistyössä SpeedWeekend-yritys, Valkeakosken–Toijalan Seudun Urheiluautoilijat ja Valkeakoski Motorsport Finland. Varsinainen kilpailukausi alkaa kuukauden päästä, nyt haluttiin testata autojen toimivuutta ja kartuttaa ajajien kokemusta.

Kisaa ajettiin kahdella eri radalla. Lyhyempi on 600 metrin mittainen jäärata. Yksi tapahtuman puuhahenkilöistä, Kurisjärvellä asuva Timo Tommila kertoo, että radan jäädyttämiseen on mennyt kymmeniä tuhansia litroja vettä. Töitä on tehty talkoilla useampana päivänä.

150 hevosvoimaa ja yli 300 kilon paino takaavat crosskart-autolle hurjan vauhdin.

150 hevosvoimaa ja yli 300 kilon paino takaavat crosskart-autolle hurjan vauhdin.

Nuoremmilla kisaajilla oli neljä eri sarjaa, joihin heidät jaettiin iän ja menopelin ominaisuuksien mukaan. He ajoivat reilun kahden kilometrin pituista lumipohjaista reittiä.

Saa ajaa täysillä

Yksi ajajista oli kahdeksanvuotias Jana Rauman, joka oli kilpailun nuorimpia osallistujia.

Jana on harrastanut ajoa kahden vuoden ajan. Tämä oli hänelle tämän talven ensimmäinen ajo, ja poika tykkäsi radasta.

15-vuotiaat kotkalaiset kaksospojat Roope ja Rasmus Markkonen ovat harrastaneet ajamista kahdeksan vuoden verran.

– Ajamme sekä kesällä että talvella samalla koneella. Talvella ajaminen on erityisen mukavaa, kun saa luisuttaa kylki edellä, pojat hehkuttavat nokea naamassaan.

– Saa ajaa täysillä, se on kivaa.

Kaksospojat harjoittelevat talvisin joka viikonloppu, kesällä useamminkin, kun päivänvaloa riittää myöhempään.

Virosta kotoisin oleva Sven Kokla on paikalla lastensa kanssa. Hän on ehtinyt jo kurvailla radalla. Vauhti ja vaaralliset tilanteet kiehtovat miestä, joka on silminnähden tyytyväinen siihen, että pääsi radalle ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Tehoja löytyy

Toni Ahokas SpeedWeekendistä sanoo, että varsinaiset kisat ovat AKK-Motorsportin alaisia. Se on suomalaisen autourheilun kattojärjestö.

Pääluokassa kisataan autoilla, joissa on 150 hevosvoimaa, ja autot painavat yli 300 kiloa. Niitä on tuotu Suomeen vasta parin vuoden ajan. Ahokkaan mukaan muut tahot eivät järjestä Suomessa vastaavia crosskart-kilpailuita.

Kisoissa käy ajamassa myös entisiä huippukuskeja ja tallipomoja kuten Jyrki Järvilehto ja Aki Ajo. Lauantaiseen harjoituskilpailuun he eivät osallistuneet.

Kaikkineen tapahtumaan osallistui noin 150 kuskia. Pääluokassa ajoi 11 kuljettajaa.

Tapahtuma ei ollut varsinaisesti yleisölle avoin eikä sitä siksi mainostettu, mutta ketään ei myöskään käännytetty portilta. Timo Tommila sanoo, että yleisötapahtuman järjestäminen olisi vaatinut isomman luparuljanssin.10Crosskart 4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?