Iso urakka vielä edessä

Englannin kuuntelu oli keskivertoa vaikeampi

Valtteri Lumme, Miia Virtanen, Tiia Helin ja Camilla Ahlfors pitivät englannin kuuntelua vaikeana. Tiian mukaan kuunteluihin voi valmistautua katsomalla englanninkielisiä sarjoja ilman tekstitystä.

Valtteri Lumme, Miia Virtanen, Tiia Helin ja Camilla Ahlfors pitivät englannin kuuntelua vaikeana. Tiian mukaan kuunteluihin voi valmistautua katsomalla englanninkielisiä sarjoja ilman tekstitystä.

Abiturienttien kevään kirjoitusurakka pyörähti käyntiin viime perjantaina äidinkielen tekstitaidon kokeella. Tällä viikolla kirjoitukset ovat jatkuneet vieraiden kielten kuunteluilla.

Tiistaina vuorossa oli englannin kuuntelu, jota Akaan lukion Toijalan abit Camilla Ahlfors, Miia Virtanen ja Tiia Helin pitivät keskivertoa vaikeampana. Kuuntelun aiheet käsittelivät muun muassa lääketiedettä ja balettia.

– Kun on ollut prelejä ja muita harjoituksia, ovat ne olleet aika paljon helpompia. Nämä aina vähän yllättävät.

Camilla ja Tiia kirjoittivat englannin jo viime syksynä, mutta kumpikaan ei ollut tyytyväinen arvosanaansa. Camillan tavoitteena on nostaa englannin arvosana C:stä vähintään magnaan ja Tiian C:stä eximiaan.

Tiia ja Camilla aikovat lukion jälkeen hakea Tampereen yliopistoon lukemaan psykologiaa.

– Ensin ajattelin luokanopettajaa, mutta se sitten jäi, kun rupesin enemmän miettimään, haluanko oikeastaan sitä. Halusin kuitenkin jotain siihen liittyvää, ja psykologiaa on lukenut koko lukion, Camilla perustelee.

Eximia laudaturiksi

Kaikki kolme kirjoittajaa ovat hajauttaneet kirjoitukset, Camilla ja Miia kahdelle ja Tiia kolmelle kerralle. Miia Virtanen on syksyllä kirjoittanut terveystiedon ja ruotsin, ja nyt keväällä vuorossa ovat englanti, äidinkieli ja uskonto.

– Erityisiä tavoitteita ei ole, kunhan pääsee läpi. En haluaisi kauheasti laittaa paineita itselleni, mutta kyllähän kirjoitukset aina vähän stressaa.

Lukion jälkeen Miia suunnittelee jatkavansa matkailualalle.

Tämän viikon jälkeen abeilla alkaa kuukauden lukuloma. Camillan, Miian ja Tiian mukaan urakkaa riittää.

– Kirjoitukset ovat aika raskas prosessi varsinkin, kun tavoitteena on saada kunnon todistus ja päästä tästä hyvään kouluun. Onhan se vähän stressaavaa, mutta kyllä vapaa-aikaakin jää ja pystyy tekemään sellaista, mistä tykkää, Tiia sanoo.

Valtteri Lumme kirjoitti englannista syksyllä eximian, jonka hän nyt yrittää korottaa laudaturiksi.

– Kuuntelu ei mennyt ihan odotusten mukaan. Se oli vaikea, hän arvioi heti kokeen jälkeen.

Valtterin ylioppilastutkintoon kuuluvat äidinkieli, englanti, terveystieto ja lyhyt matematiikka.

– Nyt näissä neljässä oli tarpeeksi, mutta voin koettaa ensi syksynä vielä saksaa, hän suunnittelee.

Lukion jälkeen Valtteri aikoo jatkaa kieliopintoja yliopistossa. Tavoitteena on päästä lukemaan englantilaista filologiaa.

Kirjoitukset keskitetty Toijalaan

Akaan lukiossa on tänä keväänä 54 abiturienttia. Englannin kirjoittajia on 39, joista suurin osa on arvosanan korottajia. Ruotsin kirjoittaa 14 opiskelijaa, pitkän saksan yksi ja lyhyen saksan kaksi henkilöä.

Venäjää ei Akaassa tänä vuonna kirjoiteta, mutta sen kirjoittajia odotetaan olevan taas ensi vuonna. Tällä hetkellä Akaan lukiossa on yhdeksän, ensimmäisellä ja toisella vuosiluokalla olevaa venäjän opiskelijaa.

Englannin kuuntelu järjestettiin sekä Akaan lukion Viialan että Toijalan toimipisteissä, mutta muuten kirjoitukset on keskitetty Toijalaan.

– Viialassa on nyt niin täyttä, koska siellä on alakoululaisia Keskustan koululta. Viialassa olisi vaikea pitää myös hiljaisuutta, perustelee lukion rehtori Tuovi Ronkainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?